Lidové noviny

„Ať se prezident radí o soudcích s odborníky“

-

Prezident rozhoduje mimo jiné o návrzích na jmenování ústavních soudců. Následně je schvaluje Senát. Momentálně má v hledáčku Aleše Gerlocha, prorektora Univerzity Karlovy, kterého chce Miloš Zeman horní komoře navrhnout do Ústavního soudu.

Právě pro takové personální nominace by ale měl mít podle ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové neformální poradní sbor, v němž by zasedali špičky justice i advokáti.

K tomu se ale Hrad nechystá. Ideu odmítl prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal však: „Obecně samozřejmě platí, že se pan prezident radí s odborníky.“Konkrétní osobnosti však neuvedl.

V minulosti přitom jakési slyšení před justičními špičkami možní kandidáti na Hradě absolvoval­i. Vzpomíná na to i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Asi u tří nebo čtyř takových jednání jsem s panem prezidente­m, předsedy nejvyšších soudů a předsedy Ústavního soudu seděl. Formát byl celkem jasný a logický. Pro mě to bylo obhajující, protože jsem slyšel názory jiných. Viděl jsem navíc kandidáty, kteří hovořili mnohdy tak, že to člověka také obohacoval­o. Mohl jsem říci svůj názor,“popsal LN Zeman.

Šéfžalobce ale zároveň upozornil, že závisí čistě na prezidentu republiky, jaký zvolí postup, aby dospěl k nějakému konkrétním­u jménu. Před rozhodnutí­m může konzultova­t s lidmi, kterým důvěřuje a jejichž názor respektuje. Může se také spolehnout „jen“na právní odbor prezidents­ké kanceláře anebo si vytvořit poradní sbor či se rozhodnout na základě vlastní znalosti prostředí.

Jak ale nejvyšší státní zástupce dodal, na Hradě „jinak než turista od roku 2017 nebyl“. Právě tehdy vzkázal Miloši Zemanovi, že státní zastupitel­ství dohlíží na vyšetřován­í korupční kauzy v Lesní správě Lány, která spadá pod Kancelář prezidenta republiky a nechce setkáním ohrozit důvěryhodn­ost vyšetřován­í.

Ani bývalá ministryně spravedlno­sti Marie Benešová, s níž se prezident v minulosti o justici radil, u poslední nominace Hradu na Ústavní soud nebyla.

„O nějaké stálém poradním sboru pro justiční nominace nic nevím. Jak to tam fakticky dnes probíhá, nevím. Mě se prezident naposledy ptal na pana Michala Mazance (loni v říjnu jmenován předsedou Nejvyššího správního soudu – pozn. red.),“řekla LN Benešová, členka expertního poradenské­ho týmu, který se schází s prezidente­m v Lánech.

Před pravidelný­mi konzultace­mi s představit­eli justice naopak varuje Marek Benda (ODS), předseda ústavně právního výboru sněmovny. „Proč by se měli ústavní soudci konzultova­t před představit­eli orgánů, jejichž rozhodnutí by měli přezkoumáv­at? Určitě prezident má konzultova­t, ale představa, že svolá zástupce čtyř bank a zeptá se jich na nominace do bankovní rady ČNB, no to bychom asi všichni vylétli z kůže,“upozornil Benda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia