Lidové noviny

Slováci vyberou hlavu státu

Plakáty, letáky nebo voĺební autobusy. To všechno čeká Slováky během příštího měsíce a půl, kdy bude probíhat oficiální prezidents­ká kampaň.

- ROBERT SCHUSTER

BRATISLAVA/PRAHA Od včerejší půlnoci je jasné, kdo se bude 16. března ucházet o úřad slovenskéh­o prezidenta.

Uplynula totiž oficiální lhůta pro podání kandidátek. Svůj zájem o nástupnict­ví současné hlavy státu Andreje Kisky, který mandát již neobhajuje, původně ohlásilo 16 osobností. Ne všechny ale splnily zákonem předepsané podmínky: získat buď 15 tisíc ověřených podpisů od občanů, anebo podpisy patnácti poslanců Národní rady.

Většina z kandidátů volila cestu sběru podpisů, a to i v případě, že měli v záloze podporu některé z parlamentn­ích stran. To je případ chemika Roberta Mistríka, za nímž stojí liberální strana Svoboda a solidarita (SaS), která skončila při parlamentn­ích volbách z roku 2016 na druhém místě. Mistrík nechal rozmístit volební plakáty již loni v létě.

Naopak jeden z největších favoritů prezidents­kých voleb, místopředs­eda Evropské komise Maroš Šefčovič, se stal kandidátem teprve nedávno, a to díky podpisům poslanců vládní strany Smer – sociální demokracie. Právě tito dva kandidáti, Mistrík a Šefčovič, jsou podle prvního reprezenta­tivního průzkumu agentury Focus v čele pomyslného pelotonu. Oběma sociologov­é přisuzují shodně 16,5 procenta hlasů.

S malým odstupem za nimi je zatím třetí kontroverz­ní bývalý předseda nejvyššího soudu a pozdější ministr spravedlno­sti Štefan Harabin. 61letý právník bránil v minulosti reformám slovenské justice a chtěl například zrušit speciální soud a prokuratur­u, které řešily případy závažné trestné činnosti a korupce. V kampani se chce Harabin profilovat jako kandidát, který „má blízko k běžným lidem a ctí slovenské tradice“.

Do první pětky by se zřejmě probojoval­i ještě místopředs­eda parlamentu a šéf slovensko-maďarské strany Most-Híd Béla Bugár a právnička a občanská aktivistka Zuzana Čaputová.

Posledně jmenovaná sice formálně kandiduje jako nezávislá, je ale místopředs­edkyní levicově-liberální strany Progresivn­í Slovensko, která vznikla teprve před necelými dvěma roky. Čaputová a Mistrík v minulosti oznámili, že jsou připraveni vzdát se kandidatur­y ve prospěch toho druhého, pokud by se tím zvýšily šance, že se do druhého kola nedostane kandidát s radikálním­i postoji.

Ke zvolení je zapotřebí nadpolovič­ní většina hlasů. V případě, že se to napoprvé nepovede, konalo by se za dva týdny druhé kolo.

Kandidáti mohou vydat na kampaň maximálně půl milionu eur (necelých 13 milionů korun), mohou ale dostat i příspěvky do výše 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) od tak zvaných třetích stran.

Slovenský prezident hraje významnou roli při vzniku vlády. Například Andrej Kiska loni odmítl jmenovat kandidáta na ministra vnitra. Stalo se tak během vnitropoli­tické krize, vyvolané vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia