Lidové noviny

Tajemná mise ruského letadla

- MARTIN HAMPEJS

CARACAS/PRAHA Divoké spekulace provázejí přítomnost záhadného letadla ruské společnost­i Nordwind na letišti u venezuelsk­é metropole Caracasu. Stroj tam přistál v noci na úterý, přičemž na jeho palubě byly pouze dvě posádky, ale žádní pasažéři. Informace z leteckého serveru Flight Radar 24 ukázaly, že letoun odstartova­l z moskevskéh­o letiště Vnukovo. Společnost Nordwind do Venezuely běžně nelétá.

Média začala záhy spekulovat, že letadlo poslala do Venezuely ruská vláda, aby poskytla autoritářs­kému prezidento­vi Nicolási Madurovi ústupovou cestu pro případ převratu. Podle jiných teorií stroj mohl přiletět pro ruské občany žijící ve Venezuele nebo naopak přivézt žoldnéře, kteří by Madurovi pomohli udržet moc.

José Guerra, venezuelsk­ý opoziční poslanec, na úterním zasedání parlamentu v Caracasu uvedl, že boeing má údajně ze země „odvézt nejméně 20 tun zlata do Ruska“. Neuvedl však důkazy. Ruský tým měl údajně z Caracasu převézt do Moskvy až 20 procent venezuelsk­ého zlatého pokladu v hodnotě asi 19 miliard korun.

V noci na čtvrtek publikoval­a agentura Reuters fotografie letadla společnost­i Nordwind, jak odlétá z letiště u Caracasu. Kam odletělo a s jakým nákladem, však není jasné. Moskva všechny spekulace ústy mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova odmítla s tím, že „nemá informace o plánu přivézt do Moskvy zlato“.

Rusko je stoupencem Madurova režimu i proto, že Venezuela dluží Moskvě miliardy dolarů.

 ?? FOTO REUTERS ?? Proč? Letoun ruské společnost­i Nordwind na caracaském letišti.
FOTO REUTERS Proč? Letoun ruské společnost­i Nordwind na caracaském letišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia