Lidové noviny

Kdybych to byl býval věděl...

- MARCEL KABÁT

Tvůrci filmů pohrávajíc­ích si s lidskými strachy vždy riskují, že je život předběhne s nějakou skutečnou tragédií. Přesně to se stalo snímku Úniková hra, jehož premiéra v Polsku byla odložena na neurčito, když před pár týdny nedbale zabezpečen­á atrakce podobného druhu zabila pět dívek. Česká premiéra na utišení emocí nepočkala, a tak se musíme smířit s tím, že některé momenty vyvolávají o dost nepříjemně­jší asociace, než tvůrci zamýšleli.

To ale opravdu není vina scenáristů ani režiséra Adama Robitele, jejichž snímek se ostatně nezaobírá poloamatér­ským šlendriáne­m ve střední Evropě, nýbrž vysoce sofistikov­aným zábavním byznysem ve Spojených státech. Úniková hra v takovém pojetí nabízí zážitek na úrovni hollywoods­kého filmu – a není pro každého.

V Robitelově filmu dostávají jednotliví účastníci pozvánku v podobě luxusního hlavolamu, který musejí nejprve vyřešit. Pak teprve se šestice navzájem neznámých lidí potkává v čekárně tajuplné budovy a očekává příští události. Kdyby si někdo z nich vzpomněl třeba na film Karlík a továrna na čokoládu, věděl by, že z takových exkluzivní­ch pozvání nepovstává pro většinu účastníků nic dobrého. A vskutku. Už proslulý film Hra ukázal, že při podobných dobrodružs­tvích často není jasné, co je ještě zábava a kdy už jde doopravdy o krk. Tady to ale naopak dost brzy zřejmé je: účastníky téhle hry se někdo opravdu snaží rafinovaně pozabíjet. Dokonale je přitom zná a jednotlivé hrůzy jim připravuje přímo na tělo...

Snad z obavy, aby napětí nebylo nesnesitel­né, dává film hned na začátku vědět, kdo z šestice to dotáhne až do poslední ze strašideln­ých místností (a přitom nelže). Naštěstí si nechává pro diváky ještě něco navíc, a byť jde o hodně vyumělkova­nou zápletku, jako povinná satisfakce dostačuje.

Celá filmová Úniková hra je (jako to ostatně platí pro ty skutečné) závislá na divákově ochotě spolupraco­vat: těm, kdo u ní budou chtít mít strach, to umožní. Jednotlivá prostředí, kam účastníci postupují, jsou zejména zpočátku působivě vytvořená a režisér dokáže účinně budovat napětí. Na druhé straně není těžké se od příběhu odpoutat, prohlédnou­t jeho konstrukci a vzpomenout si na jeho jiné a často lepší varianty (v jednu chvíli to dokonce vypadá, že odněkud vyjede pan Skleněný a prozradí, že jde o další tajnou součást projektu M. Nighta Shyamalana). Při opravdu velké snaze bychom pak z příběhu vydolovali snad i nějaké hlubší poučení; třeba právě to, že strach může být někdy především otázka rozhodnutí. A že některé hry je lepší nehrát.

Snímek Úniková hra je pojat jako neškodná zábava, při níž nehrozí žádné trauma ani proměna osobního žebříčku oblíbených thrillerů. O hodnotu peněz vydaných za vstupenku diváci nepřijdou, ale musejí aktivně spolupraco­vat.

Úniková hra

USA 2019 Režie: Adam Robitel Scénář: Bragi F. Schut, Maria Melniková Hrají: Taylor Russellová, Deborah Ann Wollová, Logan Miller, Jay Ellis, Tyler Labine, Nik Dodani ad. Premiéra 31. 1.

 ?? FOTO FALCON ?? Něco děsného zažívají účastníci filmové Únikové hry
FOTO FALCON Něco děsného zažívají účastníci filmové Únikové hry

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia