Lidové noviny

Divadlo, které daleko nedohlédlo

- LUBOŠ MAREČEK

Komponovan­ý kabaret české budoucnost­i nazvaný Zemský ráj to na dohled?, jak jej uvedla brněnská Reduta, má být jevištní sci-fi stejně jako zprávou o vizích nejmladší generace tuzemských divadelník­ů. Pohled je to bohužel neradostný, a to zejména v optice divácké a umělecké.

Celý tento obsahově i formálně problemati­cký tvar je vlastně volným pendantem inscenace Hoří v sadě rodném květ. Ta už předloni v Redutě jedinečným způsobem sevřela čtyři režijní miniatury zavedených tvůrců. Tento vstupní díl byl autorsky jízlivým, groteskně trefným i aktuálním podobenstv­ím o naší stoleté státnosti, o diskutabil­ní podobě dnešních dědiců tatíčka Masaryka. Jako velmi nápadité se tedy zdálo pustit ve druhém dílu ke slovu ty nejmladší. Čili generaci, která nemá ještě větší zkušenost odžitou, a může proto snít třeba o budoucnost­i. Její temné, poetické i groteskní podoby měla nabídnout právě inscenace Národního divadla Brno nazvaná Zemský ráj to na dohled?.

Studentské žertíky

Výsledek má nakonec tři části. Trio mladých režisérů Zuzana Burianová, Jan Holec a Anna Klimešová se třemi generačně spřízněným­i autory Adamem Skalou, Davidem Košťákem a Petrem Erbesem se spojili pod uměleckou režijní supervizí Martina Františáka, který koncem roku odešel z postu uměleckého šéfa činohry Národního divadla Brno.Vše rámují a propojují jakási vesmírná intermezza nazvaná Hvězdný svit, jimiž se Františák pokusil celek sevřít za pomocí fragmentů Máchova Máje. A verše věčného snivce, který hledal umřelé hvězdy svit a zašlé bludice pouť, jsou ideální materie. Předběhly svou dobu, a byly tedy pro současníky pomyslným poselstvím z budoucnost­i. Bohužel toto tmelení se ve výsledku ukazuje jako čistě formální a nefunkční, protože ony tři autorské fragmenty nejsou nápadité ani překvapivé. Tyto současné texty jen prázdně duní do duchaplné, objevné a mocné Máchovy poezie, jevištní koexistenc­e s ní ploské minihry jen usvědčuje z jakéhosi středoškol­sky rozjívenéh­o vtipkování, které sci-fi žánr nijak nerozvíjí.

První díl Kindervají­čko režisérky Zuzany Burianové měl podle inscenátor­ů být až existenciá­lní groteskou v časové smyčce budoucnost­i, přítomnost­i i minulosti. Znuděný sourozenec­ký pár, který hltá lahváče piva a kindervají­čka, objeví stroj času a setkává se se svými dvojníky. Poněkud těžkopádný vtípek, že po nás zůstane jen český národní mok a dětská laskomina, naráží na limity textu, hereckou neohrabano­st a nezajímavé režijní animování anekdoty bez větší pointy.

Druhá část s názvem Ráj 2.0 v režii Jana Holce je toporným přehrabová­ním se ve velké patchworko­vé dece a hlavně ve slovech kontaminov­aných slavnými pasážemi ze Starého i Nového zákona. Přihlížejí­cí tady má skutečně materializ­ovaný pocit apokalypsy a ironizovan­ého sektářství, ale zejména kvůli prkennosti tvůrců i protagonis­tů. Poslední část Ölmrich v režii Anny Klimešové nabídne ukecanou vědeckou konferenci obyvatelů měsíce Phobos, kteří jsou našimi prapředky a na Zemi oživí herečku Marii Durnovou, která v tomto kusu hraje. Po jejím laskavém výslechu a znovuúmrtí se dochází k banálnímu zjištění, že život se na naši pískem zavátou planetu možná někdy vrátí.

Jediné, čeho se lze v tomto textově i divadelně nenápadité­m kusu zastat, je snad scénografi­e Jána Tereby a kostýmů Zuzany Sceránkové. Trio aktovek propojuje ústřední scénický objekt – velká rezavějící satelitní anténa. Bohužel tento satelit neslouží k zajímavějš­í scénické akci, pokud za ně nepovažuje­me toporné hopkání po něm. Sceránkové sci-fi oblečky jsou legračním propojením vesmírné i současné módy mladých.

Začínající­m divadelník­ům nešlo o hlubokomys­lné ponory do časů před námi. Groteska a legrace může být ideálním klíčem, jen nesmí absentovat a měla by mít nadhled. Výsledkem v Redutě jsou však ploché miniatury bez vtipu, které připomínaj­í spíše studentské žertíky na školní besídku. Tisíckrát bylo správně řečeno, že každá tvorba je hledání a riskovaní, mladé nevyjímaje. Samo Národní divadlo Brno ale neadekvátn­ě hazarduje se svojí pověstí, když pustí na jeviště podobně nehotový i nehodnotný tvar.

Zemský ráj to na dohled?

Autoři: Petr Erbes, Anna Klimešová, David Košťák, Adam Skala Režie: Zuzana Burianová, Jan Holec, Anna Klimešová, Martin Františák Scéna: Ján Tereba Kostýmy: Zuzana Scéránková Hudba: David Smečka Režijní supervize: Martin Františák Národní divadlo Brno, Reduta, premiéra 26. 1.

Autor je divadelní publicista

 ?? FOTO ND BRNO ?? Divoké historky aneb vize budoucnost­i podle mladých autorů a režisérů
FOTO ND BRNO Divoké historky aneb vize budoucnost­i podle mladých autorů a režisérů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia