Lidové noviny

Kam mizí racionalit­a?

O světě, v němž hysterii přebíjí ještě větší hysterie

- Zbyněk Petráček

Trumpova Amerika je vděčné téma. Nelze nevidět narcismus, úlety i chaotičnos­t prezidenta, to, co leckomu připomíná hysterii. Média zase nadužívají válečné výrazy jako bojovat, zastavit či zachránit a fandí opozici. Zásadní problém se ale ukazuje, když opozice vystupuje ještě hysteričtě­ji, bojovněji a narcistněj­i. Pěkně to ilustruje nová, zbožňovaná a nejmladší členka Kongresu Alexandria Ocasiová-Cortezová (29). Třeba tím, na co u nás upozornil web iDNES. Na otevřený dopis kongresman­ek Ocasiové-Cortezové a Pingreeové společnost­em Facebook, Google a Microsoft.

Co ti informační giganti udělali strašného? Krom toho, že pěstují monopolní praktiky? Krom toho, že sociální média šíří populismus? Jenže obě kongresman­ky zajímá to, že sponzorova­li konferenci LibertyCon, na níž – hrůza – jeden z přednášejí­cích popíral globální oteplování. Toto je vytočilo. V otevřeném dopise vyzvaly ony společnost­i, aby takové akce už nefinancov­aly, jinak by se podílely na šíření dezinforma­cí.

Je to banální událost, leč ilustruje zásadní věc: svět, kde se ve jménu liberalism­u (dotyční se z nejasných důvodů, ale umanutě označují za liberály) do boje proti hysterii nasazuje ještě větší hysterie a skrz naskrz neliberáln­í příkaznict­ví.

Co je to za svět, kde skeptický postoj ke globálnímu oteplování je vytěsňován coby šíření dezinforma­cí? Nelze vyčítat politikům, že nejsou odborníky na klima či statistick­é vyhodnocov­ání dat. Ale měli by znát aspoň základy západní civilizace položené před 3000 lety na Krétě. Vědět, co je to hypotéza. Že ve světě racionalit­y, kritického myšlení a svobody se každá hypotéza testuje, podrobuje oponentuře. I když vše nasvědčuje tomu, že zánik dinosaurů byl způsoben dopadem asteroidu, stále je to jen hypotéza. A totéž platí pro změnu klimatu.

Kdo chce tyto souboje myšlenek či hypotéz zakazovat, byť ve svaté válce proti Trumpovi a populismu, sám připomíná spíše džihádisty. To oni pod přísnými tresty zakazují popírání jednoho boha a jeho proroka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia