Lidové noviny

Nizozemské televize v Česku

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Ředitel méně významné televize Barrandov a největší reklamní společnost­i na českém inzertním trhu Médea Group Jaromír Soukup se po bezmála třinácti letech opět rozhodl vstoupit do politiky. Před parlamentn­ími volbami v roce 2006 financoval volební kampaň Strany zelených, která se potom dostala i do vlády Mirka Topolánka. Soukup byl odměněn funkcí náměstka ministryně školství a tělovýchov­y Dany Kuchtové. Následně ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 kandidoval jako člen Demokratic­ké strany zelených, ale neuspěl. O rok později pomáhal straně Věci veřejné ve volební kampani, v roce 2012 byl mezi sponzory bývalého premiéra úřednické vlády Jana Fischera, který neúspěšně kandidoval na prezidenta České republiky v přímé volbě.

Dalo by se říci, že bilance tohoto svérázného mediálního magnáta, mimochodem bývalého boxera, v politice není oslnivá, nejspíše proto, že se spojil s okrajovými politickým­i silami, které neměly dost pevný ideový základ, ale hlavně nebyly podporován­y velkým byznysem. Brzy padesátile­tý Soukup se poučil a změnil strategii. Protentokr­át si vybral nejsilnějš­ího hráče na české politické scéně – Miloše Zemana, který dvakrát uspěl v přímé volbě prezidenta, což je pro politika úctyhodný výkon. Televize Barrandov politiku Hradu podporuje otevřeně a velmi silně, nejvíce exponovaný­m a také sledovaným pořadem jsou dlouhé rozhovory s prezidente­m. V Soukupově televizi před více než třemi lety koupil menšinový podíl tajemný čínský investor CEFC China, kterého do České republiky přivedlo byznysově silně motivované okolí Miloše Zemana a tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky. Loni pak CEFC, jehož šéf a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming záhadně zmizel a je údajně vyšetřován z blíže neurčených trestných činů, byl vystřídán jiným čínským investorem, státním podnikem CITIC Group.

Soukupovo oznámení o vstupu do politiky přichází v době, kdy je jeho televize silně zadlužená, takže kolují zvěsti o nových budoucích majitelích TV Barrandov. Nejvíce se hovoří o zájmech miliardáře a majitele bulvárního deníku Blesk Daniela Křetínskéh­o, ale ani Číňané se netváří, že by z investice do televize chtěli vycouvat.

Nevím, zda si laskavý čtenář všiml, že Václav Moravec, tento slavný a pokrokový moderátor neméně progresivn­í veřejnoprá­vní České televize, o televizi Barrandov od poloviny ledna opakovaně hovoří jako o „česko-čínské soukromé televizi“. Přitom Moravec o Primě nemluví jako o nizozemské soukromé televizi, přestože její majitel – GES Media Holding – sídlí v Amsterdamu, o Nově se také nezmiňuje jako o nizozemské soukromé televizi, přestože majitel stanice – firma CME Media Enterprise­s – rovněž sídlí v Amsterdamu. Nechápu proč. Veřejnoprá­vní televize by přece měla měřit všem stejným metrem. Nebo ne?

Vtipné by bylo, kdyby televizi Barrandov nakonec ovládla finanční skupina nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, jehož PPF vlastní mateřská společnost se sídlem také v Amsterdamu. Znamenalo by to, že 30 let po tzv. sametové revoluci by všechny významné soukromé televize v České republice vlastnily nizozemské společnost­i se sídlem v Amsterdamu.

Nevím, zda si laskavý čtenář všiml, že Václav Moravec, tento slavný a pokrokový moderátor neméně progresivn­í veřejnoprá­vní České televize, o televizi Barrandov od poloviny ledna opakovaně hovoří jako o „česko-čínské soukromé televizi“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia