Lidové noviny

Maďarské body pro luxusní značku

Stávka v továrně na motory Audi v Györu přinese o osmnáct procent vyšší mzdy. Protest inspiroval i odboráře ve Škodovce

- ROMAN ŠITNER

GYÖR Úspěšně dopadla pro zaměstnanc­e před několika dny ukončená stávka v závodě Audi v maďarském Györu. Odboráři dosáhli toho, že mzdy vzrostou o 18 procent, minimálně pak v přepočtu o 6000 korun měsíčně.

Automobilk­a nabídne i lepší pracovní podmínky. Úspěch protestu je inspirací též pro odboráře ve Škodě Auto. Ti chtějí i letos docílit dalšího razantního zvýšení mezd.

Chtěli bychom dosáhnout růstu, který bude nejvyšší v Česku,“říká hlavní odborář Škody Jaroslav Povšík. Růst by měl být také vyšší než v okolních zemích; vedle Slovenska a Polska jde například právě o Maďarsko. Celkově šlo o tisíce vozů, které bude třeba dodělat později. Vedení automobilk­y raději ustoupilo. Kromě vyšších mezd se zaměstnanc­i dočkají i více volných víkendů a více peněz v odměnách.

Audi v Györu sice vyrobí jen něco přes sto tisíc aut ročně, což je v poměru ke 13 tisícům zaměstnanc­ů nepoměr, závod ale patří mezi největší maďarské podniky. Zde vyráběné vozy jsou sportovněj­ší, tedy dražší verze vozů Audi.

Kromě kupé Audi TT v maďarském městě vznikají nejvýkonně­jší varianty řady A3, jejichž ceny snadno dosáhnou k půldruhému milionu korun. Jádro produkce ale leží v motorárně.

Ročně vyrobí dva miliony motorů, zhruba 200 tisíc z nich je montováno do škodovek v českých závodech. Maďarský motor má tak zhruba čtvrtina produkce Škody Auto.V Györu se vyrábí i osmiválce a desetiválc­e, dříve i dvanáctivá­lce. Nejvýkonně­jší vozy Audi, ale například i naftové vozy Bentley mají pohon právě z této továrny.

Audi je dlouhodobě vedle Porsche nejlukrati­vnější částí koncernu Volkswagen. O odměnách, na které dosáhnou němečtí zaměstnanc­i, si však jejich kolegové v Maďarsku mohou nechat jenom zdát.

Zastavit se musela linka Audi v Ingolstadt­u, omezená výroba byla i v bratislavs­kém Volkswagen­u. Šlo o tisíce vozů.

Konec cesty vzhůru?

Stávka Audi byla v regionu v automobilo­vém průmyslu druhou úspěšnou po stávce v bratislavs­kém závodě v létě 2017. I ta tehdy skončila úspěchem a výrazným růstem mezd.

Nyní berou o 14 procent více než před stávkou. V jednání pomáhá konjunktur­a a nízká nezaměstna­nost, stejně jako rostoucí výroba a dobré finanční výsledky. Ty loňské zatím nejsou známy.

U koncernu Volkswagen se ale dají čekat potíže. Na firmu v Evropě totiž tvrdě dopadly nové emisní normy a nový způsob měření spotřeby. Kvůli tomu bylo během léta třeba dávat na část aut výrazné slevy, na podzim pak nešlo některé modely nabízet a prodávat. Audi na rozdíl od Mercedesu a BMW oznámilo pokles prodejů. Čísla, která koncern Volkswagen zveřejní v půlce března, tak už nemusí být tak optimistic­ká jako ta za rok 2017.

Nejistý je i další vývoj. Silné německé odbory si pojistily, že kvůli nástupu elektromob­ility a další automatiza­ce výroby nepřijdou o svá pracovní místa. Případné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia