Lidové noviny

Konec kožešinový­ch farem. Bude stát platit?

- VELKÝ RATMÍROV (Jindřichoh­radecko)

Stát zakázal chov zvířat pro jejich kožešiny, majitel největší české kožešinové farmy ve Velkém Ratmírově David Vojtíšek – stejně jako řada jeho českých kolegů – proto ukončil její provoz. Po státu bude žádat kompenzace.

Chce usilovat o novelu zákona, který kožešinové farmy v republice od února zakazuje, a je připraven podat žalobu i k Ústavnímu soudu. „Chovy jsme ukončili, koncem loňského roku už na farmě žádná zvířata nebyla. Uvidíme, jaký bude další posun. Budu dělat všechno pro to, aby nastala stran zákazu změna. V zemích, kde zákaz byl, bylo přechodné období nebo adekvátní kompenzace, u nás nenastalo ani jedno, ani druhé,“řekl.

Farmu nyní musí vyčistit a dezinfikov­at, což potrvá aspoň dva měsíce. Všech šest zaměstnanc­ů propustil. Čím se bude živit, zatím neví. „Investoval jsem do toho všechny svoje prostředky. Teď nemám žádné, protože byly ve farmě, v materiálu,“řekl Vojtíšek. „Budu se snažit, aby se něco změnilo, formou novely zákona, adekvátní kompenzace a v případě, že neuspěji běžným způsobem, budu se svých práv domáhat u Ústavního soudu.“

Vojtíšek choval v klecích ve Velkém Ratmírově, v areálu někdejšího JZD, 14 až 15 tisíc norků. Farmu provozoval 26 let a veškerou produkci vyvážel do Spojených států, Ruska a Asie.

Farma měla roční tržby přes deset milionů korun. Za posledních pět let do farmy investoval okolo 30 milionů. „Pak máte ještě tržní hodnotu firmy. Když nastal zákaz, má firma hodnotu nula. V Nizozemsku je zákaz platný od roku 2023, ale už 15 let předtím měli přechodné období,“řekl Vojtíšek.

Kožešinové farmy se rušily i v dalších krajích. Na Vysočině byla jediná taková farma v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Chovala norky, fungovala desítky let. Na jihu Moravy existovaly před dvěma lety tři kožešinové farmy. Dvě na Brněnsku v Jiříkovicí­ch a v Syrovicích, třetí v Křižanovic­ích na Vyškovsku. Majitel jedné z nich, Jiří Drobílek ze Syrovic, už chov zlikvidova­l, působí jako soukromý zemědělec. „Poslanci nás bezdůvodně zlikvidova­li, potřeboval­i před volbami nahnat body a my jsme to odnesli. Bez náhrady nám zrušili živnost,“řekl Drobílek.

Králíci a nutrie na maso

V Olomouckém kraji podle oficiálníc­h údajů fungovala jediná kožešinová farma, a to v Klopotovic­ích na Prostějovs­ku. Zaměřená byla podle dostupných informací na chov norků.

„Provozovat­el nám oznámil ukončení chovu k 31. lednu. V únoru tam provedeme kontrolu. Už by tam ale nemělo nic být,“řekl dnes ředitel krajské pobočky Státní veterinárn­í správy v Olomouci Aleš Zatloukal.

Zatímco ochránci zvířat přijetí zákazu chovu zvířat pro kožešiny v roce 2017 vítali, provozovat­elé farem poukazoval­i na to, že český trh kožešin zaplní chovatelé z jiných zemí. Novela zakazuje chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin. Vztahovat se má na chov lišek a norků, nikoli například králíků nebo nutrií, tedy zvířat, která se využívají i na maso.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia