Lidové noviny

Idylka končí. Ropa míří vzhůru

- MIROSLAV PETR

PRAHA Od loňského října dělaly řidičům ceny na českých pumpách jenom radost. Litr benzinu za tu dobu zlevnil o 3 koruny, litr nafty o 2,7 koruny. Teď se příznivá situace mění. Ropa od začátku ledna zdražuje a výrazné zlevňování na čerpacích stanicích postupně ustává.

Tankovací idyla z posledních měsíců končí, v únoru prý vzroste průměrná cena, kterou v Česku zjišťuje kartová společnost CCS z většiny veřejných pump, přibližně o 10 haléřů.

A velmi pravděpodo­bně se růst ceny nezastaví; s příchodem jara se tradičně zvyšuje spotřeba benzinu, a tedy i jeho cena. Ta by však už snad neměla vyšplhat k loňské letní úrovni, kdy řidiči tankovali benzin v průměru za necelých 34 korun.

Těžba klesá, poptávka ale stále roste

„Ropa stojí přes 60 dolarů za barel už několik týdnů, a to hlavně kvůli snížení těžby kartelu OPEC a Ruska. Při započtení aktuálních problémů Venezuely klesá světová produkce o asi 1,5 milionu barelů denně. Poptávka ve světě přitom dál roste, takže to znamená dlouhodobě­jší tlak na cenu,“popisuje situaci Václav Loula, expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje výrobce, největší distributo­ry a prodejce pohonných hmot v Česku.

Podrobněji vzato: v prosinci ohlásily snížení produkce členské země ropného kartelu OPEC, jenž má zhruba třetinový podíl na světových dodávkách, stejně jako některé státy mimo něj, například světová dvojka v těžbě – Rusko.

K tomu se přidalo nedávné ropné embargo vyhlášené americkým prezidente­m na členskou zemi OPEC – Venezuelu, které se tak rapidně snížil vlivem tamní krachující ekonomiky a znárodnění ropných ložisek už tak klesající objem těžby. Země autoritářs­kého vládce Madura nyní produkuje a vyváží přes milion barelů ropy denně, ještě před dvěma lety to byl dvojnásobe­k.

„To vše dohromady nyní působí na celkový pokles těžby ve světě, a tedy i růst ceny. Nabídka ropy je však v tuto chvíli zatím ještě stále větší než poptávka,“soudí ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Ke konci loňského roku stál barel severomořs­ké ropy Brent, podle které se kalkulují ceny v Evropě, 50 dolarů, v současné době už přes 60 dolarů. Přitom v Česku benzin a nafta od října až doposud vytrvale zlevňovaly. Za celý leden v průměru celého Česka o víc než korunu na aktuálních 30,7 koruny u benzinu a 31,1 koruny u nafty.

Tuzemské čerpací stanice totiž reagují na změny cen ropy až s poměrně velkým odstupem několika týdnů.

Celý svět spotřebová­val donedávna na 100 milionů barelů ropy denně, vlivem prosincové­ho rozhodnutí OPEC a Ruska nyní dohromady klesá těžba denně o 1,2 milionu barelů. Analytici z toho vyvozují, že dopad na ceny u čerpacích stanic nebude zásadní.

V České republice se však přidává v poslední době ještě další faktor – petrolejář­i musejí pod hrozbou mnohamilio­nových pokut do konce příštího roku výrazně navýšit podíl biopaliv přimícháva­ných do klasického benzinu a nafty. A biopaliv (lihu a oleje), která jsou sama o sobě dražší než benzin a nafta, tak přimícháva­jí nyní co největší množství, jaké jim norma dovoluje. To paliva na pumpách také prodražuje, i když v tomto případě pouze řádově o několik haléřů za litr.

Nafta je dražší než benzin kvůli topné sezoně Samostatno­u kapitolou je rozdíl ceny mezi benzinem a naftou. Diesel už před zimou překonal cenu benzinu Natural 95, který byl několik let předtím dražší. Aktuálně vychází litr nafty v průměru o padesátník dráž.

Na svědomí to má topná sezona, respektive vyšší poptávka po topné naftě, sloužící k vytápění, ale i průběžně rostoucí spotřeba dieselu vlivem větší kamionové dopravy. Nynější vyšší cena nafty podle mínění lidí z branže počátkem jara klesne opět pod cenu benzinu, ale cenová výhoda dieselu už pak nemusí být tak velká jako v minulých letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia