Lidové noviny

Jak začnou Češi novou éru?

Čeští tenisté v kvalifikac­i Davisova poháru hostí Nizozemsko. Souboj dnes za domácí začne Jiří Veselý. Davis Cup 2019

- TOMÁŠ KUBÁNEK

OSTRAVA/PRAHA Ještě pár desítek hodin před začátkem letošního ročníku Davisova poháru, který právě zažívá vstup do nové éry, si světová trojka Alexandr Zverev ulevila: „Horší systém by člověk nevymyslel. Jsem na sto procent proti němu a tak, jak to teď je, v něm nebudu hrát,“řekl přesto, že alespoň kvalifikač­ní kolo dnes a zítra doma proti Maďarsku absolvuje.

Z něj namísto dalších kol povede postup přímo do listopadov­ého finále v Madridu, kde se osmnáct nejlepších utká o slavnou „salátovou mísu“.

To nejsou jediné z tolik diskutovan­ých i kritizovan­ých změn, k nimž Mezinárodn­í tenisová federace ve snaze o zatraktivn­ění a navýšení zisků sáhla. Program se vměstnal do dvou dnů a zápasy se hrají jen na dva vítězné sety. V pátek se začne dvěma dvouhrami, v sobotu přijdou na řadu čtyřhra i zbývající utkání v singlech.

S Veselým se počítá i do deblu Český daviscupov­ý tým, který se v samostatné historii radoval z celkového vítězství v letech 2012 a 2013, vstoupí do nové éry soutěže doma proti Nizozemsku.

Kapitán Jaroslav Navrátil bude při neúčasti Tomáše Berdycha spoléhat především na Jiřího Veselého (97. v žebříčku ATP) a Lukáše Rosola (140.). Byť nemají v poslední době dobré výsledky, nabrali již dost reprezenta­čních zkušeností.

Klání s Nizozemske­m v ostravské Ostravar Aréně zahájí dnes v 15.00 Veselý proti Tallonu Griekspoor­ovi, pak nastoupí Rosol proti jedničce soupeře Robinu Haasemu. Navrátil trochu zvažoval, že by Veselého nechal odpočinout a nasadil místo něj v pátek Adama Pavláska. Ten má ale drobné zdravotní problémy, proto z této varianty sešlo a česká jednička bude hrát od začátku. Navrátil s Veselým určitě počítá do čtyřhry, která zahájí sobotní program. Los proto považoval za přívětivý.

„Myslím, že z pohledu toho zápasu jsem radši, že bude začínat Jirka Veselý, protože bude mít víc času si odpočinout,“řekl na tiskové konferenci po losu.

Třiatřicet­iletý Rosol minimálně pro dnešní singl dostal přednost před Pavláskem i mladíky Tomášem Macháčem a Jiřím Lehečkou. Nizozemsko­u jedničku Haaseho Rosol porazil v pěti ze šesti dosavadníc­h vzájemných zápasů. Naposledy se utkali v Davis Cupu před rokem a půl a zkušený český tenista vyhrál 7:5 v rozhodujíc­ím pátém setu. Rosol se přitom domníval,

Davis Cup se od roku 2019 hraje ■ novým způsobem. Nejprve se musí odehrát jedno kolo kvalifikač­ních duelů, z nichž vzejde 12 zemí postupujíc­ích do finálového turnaje, které v listopadu hostí Madrid. Na něm mají zajištěnou účast úspěšné státy z loňského ročníku, tedy vítězné Chorvatsko, finalista z Francie, a dále semifinali­sté Španělsko a USA, které doplňují držitelé divokých karet Argentina a Velká Británie.

ČESKO - NIZOZEMSKO

Dnes - od 15.00: Veselý (97. ve dvouhře / 221. ve čtyřhře) – T. Griekspoor (211./597.), Rosol (140./243.) - Haase (54./39.)

Zítra - od 13.00: Pavlásek (199./331.), Veselý – Middelkoop (-/38.), Rojer (-/20.)

Dále v nominaci - ČESKO: Machač (bez umístění v žebříčku), Lehečka (-/-). Nizozemsko: S. Griekspoor (270./805.).

Vstupenky za 350 a 400 korun jsou k dispozici ještě na oba dny.

že je jejich bilance vyrovnaněj­ší. „Vždycky to byl boj, vždycky se rozhodoval­o v koncovce. Počítám, že to bude velká bitva, že bude rozhodovat jeden dva míčky v každém setu,“přemítal.

Nizozemský kapitán Paul Haarhuis zvolil jako dvojku pro dvouhry dvaadvacet­iletého Tallona Griekspoor­a, který se pohybuje kolem 200. místa světového žebříčku. S Veselým v pátek odehrají první vzájemný zápas. „Soupeře moc neznám, pohybuje se především na challenger­ech. Určitě se podíváme na nějaká videa, jestli budou na internetu, a zeptám se kluků, jestli ho neznají. Naplánujem­e taktiku a některé věci se budou přizpůsobo­vat v tom zápase,“řekl Veselý o protivníko­vi. Věří, že do české šatny přinese první bod a zpříjemní pozici Rosolovi.

S využitím čtk

 ?? FOTO ČTK ?? je pro duel s Nizozemske­m českou jedničkou, v Davis Cupu má zatím bilanci devět výher a deset porážek.
FOTO ČTK je pro duel s Nizozemske­m českou jedničkou, v Davis Cupu má zatím bilanci devět výher a deset porážek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia