Lidové noviny

Svoboda slova

-

proti cenzuře – bylo by však docela dobré, kdybychom se předem domluvili na tom, co je cenzura, kde začíná a kde končí. Museli bychom si domluvit nějaká obecná pravidla nebo spíš bychom museli být schopni se na nich domluvit, a to, obávám se, nejsme.

V pomyslné veřejné debatě bychom se pravděpodo­bně shodli, že urážet někoho, kdo si myslí něco jiného než já, je neslušné a nepřispívá k tříbení názorů – leda snad v tom, že kdo tak jedná, je sprosťák. Když se ale podíváme na diskuse na sociálních sítích (nebo jen na diskuse pod články v internetov­ých periodicíc­h), zjistíme, že názor, na kterém bychom se možná shodli ve veřejné debatě, značné množství lidí prostě neuznává. Ty diskuse se vzájemnými urážkami (mnohdy vpravdě prezidents­kého kalibru) jen hemží.

Možná bychom se shodli i na tom, že vědomé a záměrné lži do diskuse nepatří, přinejmenš­ím proto, že jsou zavádějící. A zase: podíváme-li se na zmíněné diskuse, je tam tolik vědomých a záměrných lží, že by se jimi dala zastavit řeka.

V debatě s polskými kamarády jsme probírali právě ty meze, kde začíná a končí svoboda slova. Výsledek naší diskuse byl ovšem zdánlivě hubený. První, k čemu jsme dospěli, bylo, že chce-li někdo zakazovat mazání příspěvků kvůli názoru, který je v nich obsažen, pak se nejspíš obává, aby někdo nemazal jeho vlastí názory. (Podotýkám, že to bylo ještě předtím, než Václav Klaus mladší o svém návrhu zákona informoval.) Pak jsme však sklouzli k pravidlům slušnosti. Časy se mění, dávno je pryč doba, kdy nejdrsnějš­í, na co člověk narážel ve veřejném prostoru, bylo „Servít je vůl“. Sprostotu politickou sem nepleťme, ta si umí natáhnout hlazené rukavičky. A kdo by měl rozhodovat o tom, co je ještě únosné, co je nadsázka a vtip a co už je za hranicí únosnosti? Hranici únosnosti máme, obávám se, každý jinou…

Shodli jsme se, že měřítkem by asi byl zákon. Slušné noviny mažou ze svých internetov­ých stránek příspěvky, které by neotiskly, protože by jim hrozil soud – a teď nemyslím soud trestně právní, nýbrž občanský. Dál jsme se nedostali. Ostatně návrh zákona na zákaz mazání příspěvků vlastně taky ne. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia