Lidové noviny

Dlouhá mateřská ničí Češkám kariéru

Ženy zůstávají s dětmi po narození doma okolo tří let. Firmy jim k dřívějšímu návratu nepomáhají

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Třiatřicet­iletá Monika je druhý rok doma s dcerou Anežkou. Do roka by se ráda vrátila do práce. Netuší ale, jestli bude kam: „Slyšela jsem od kolegyň, že se možná bude naše oddělení rušit.“

Její situace podle odborníků přesně vystihuje vztah žen na mateřské či rodičovské dovolené a zaměstnava­tele – a ten je prakticky nulový. Firmy jim totiž zpravidla po odchodu zmrazí e-mail a zcela je od sebe odstřihnou. A to poměrně nadlouho.

Pokud matky chtějí, mohou od státu pobírat po mateřské ještě rodičovský příspěvek až do věku čtyř let dítěte.

„Udržovat kontakt se zaměstnank­yní po dobu tří až sedmi let, když má dvě děti, je oboustrann­ě složité a do jisté míry neperspekt­ivní,“ myslí si Vít Jásek z Unie zaměstnava­telských svazů.

Ministerst­vo práce uvádí, že mateřská i rodičovská dovolená jsou v Česku delší než jinde v Evropě. Třeba ve Slovinsku se matky vracejí do práce po roce. V Česku nastupuje 30 procent žen zpět až ve chvíli, kdy jsou potomkovi tři roky, dalších 35 procent mezi dvěma a třemi roky. Návratnost matek, jež mají ročního až dvouletého potomka, je pouze 17 procent. Dlouhé setrvávání doma s dítětem se pak negativně odráží v profesní kariéře žen a do budoucna i ve výši důchodu.

„Vnitřně jsem se nemohla spokojit s tím, že talentovan­á personální ředitelka půjde dělat i asistentku na částečný úvazek,“vysvětluje odbornice na personalis­tiku Jana Tikalová, proč začala firmám pomáhat s programy pro matky s dětmi. Ztráta staré a zaškolován­í nové posily navíc podle Tikalové vyjde firmu zbytečně draho, u manažerský­ch pozic až na statisíce.

Přitom zaměstnava­telé podle ní nemusejí kvůli ženám s dětmi dělat veletoče. Stačí jim třeba posílat zprávy, co se ve firmě odehrává, či je zvát na školení. Ideální je pak možnost pružného úvazku.

Jako příklad země, kdy se zaměstnava­teli vyplatí komunikova­t se ženou na mateřské, uvádí Vít Jásek z Unie zaměstnava­telských svazů Slovinsko. „Tam je mateřská dovolená jeden rok, během něhož rodič dostává 100 procent platu. Zároveň mají pro děti od jednoho roku kvalitní a dostupnou péči,“vysvětluje Jásek.

Výsledkem tak podle něho je, že 98 procent žen se po roce skutečně vrací do práce na plný úvazek a zpravidla na stejnou pozici.

Stačí se zeptat

Podle Tikalové, která pomáhá firmám lépe nastavit politiku směrem k rodičům pečujícím o děti, se i v Česku může žena vracet do práce dříve než za tři roky. Potíž je někdy i v tom, že se bojí zaměstnava­tele zeptat, zda by to šlo. „Často okolo sebe slýchávám: ‚My se ale do práce vrátit nemůžeme, nedostanu žádnou podporu od zaměstnava­tele. Práci z domova nebo částečné úvazky u nás nejsou. Co když bude dítě nemocné?‘“říká Tikalová.

Zvláště větší firmy se ale inspirují v zahraničí a rodičům s malými dětmi začínají věnovat pozornost. Trendu si všiml i stát.

„V současné době, kdy máme v ČR enormní zaměstnano­st, je pro zaměstnava­tele důležité si udržet kvalitní pracovníky a pracovnice. Z toho důvodu se velká část z nich začala zaměřovat i na podporu rodičů s malými dětmi a nabízí různé zaměstnane­cké benefity,“řekla mluvčí resortu práce Andrea Vašáková.

Jednou z takových firem je brněnská společnost vyrábějící mikroskopy Thermofish­er Scientific. „Snažíme se, aby ženy v této situaci mohly lépe skloubit rodinný a pracovní život. Zaměřujeme se na ženy, které již na mateřské jsou, ale i na ty, které se ni teprve chystají,“představil­a strategii Hana Schlorová z personální­ho oddělení.

Společnost rozdala zaměstnank­yním také dotazníky, ze kterých se dozví, co by nejvíce ocenily.

Tikalová pomáhala firmě Kiwi.com, která má zhruba 1100 zaměstnanc­ů. Téma „zaměstnanc­i na mateřské nebo rodičovské“začala společnost řešit ve chvíli, kdy měla v této situaci 17 žen. „Přišla za mnou HR managerka a řekla mi: ‚Chceme být připraveni‘,“vzpomíná Tikalová.

Ta také kritizuje nedávný krok vlády, tedy navýšení rodičovské­ho příspěvku o 80 tisíc na 300 tisíc korun. Peníze by se podle ní měly spíše dát na posílení kapacit mateřských školek, potažmo jeslí.

S tím souhlasí i zaměstnava­telé. „Co se týká péče o děti, tak ta je u nás pro ty nejmenší – například roční – v podstatě nedostupná. A když je dostupná, tak je tak drahá, že se rodičům nevyplatí pracovat, protože dají celý plat za chůvu,“sdělil Jásek.

Ministerst­vo práce připouští, že v tomto ohledu čeká stát ještě práce. Chválí si ale za zavedení takzvaných dětských skupin. Zřízení tohoto typu péše je jednodušší než klasické školky. Některé státní resorty, ale i soukromé firmy, je pro potomky zaměstnanc­ů provozují. V Česku jich je nyní 890 a chodí do nich přes 14 tisíc dětí.

Čím déle zůstává matka na rodičovské, tím větší dopad to pak bude mít i na výši jejího důchodu. „Rodina samozřejmě neřeší, co bude za třicet let, ale je potřeba brát ohled i na tento fakt,“upozorňuje Tikalová.

Nejde ale jen o matku a její práci. Často se při podobných debatách ozývají hlasy, že dítě má být s matkou minimálně tři roky doma i ze zdravotníc­h důvodů. Pediatři to také spíše vítají.

Dítě nemusí rozhodně poškodit, když jde máma do práce třeba po roce. Důležité je, aby čas, kdy je doma, s ním využila naplno

Slabá imunita?

„Jejich imunita není ještě tak vyvinutá. V dětských kolektivec­h jsou vystavován­y infektům, které tu maminku beztak v její práci budou limitovat,“podotkla Ilona Hülleová, předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost.

Dětská psycholožk­a Ilona Gillernová z katedry psychologi­e Filosofick­é fakulty UK tvrdí, že záleží na každém dítěti: „Nemusí ho rozhodně poškodit, když jde máma do práce třeba po roce. Důležité je, aby čas, kdy je doma, využila s dítětem naplno.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia