Lidové noviny

Pád ministra kultury: jen fáma

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V politice patří k běžné praxi, že někdo čas od času vypustí pokusný balonek. Protože informace, která se do oběhu vydala jako fáma, se může při cestách zákulisím proměnit v realitu. To je s nejvyšší pravděpodo­bností příběh, který se skrývá za kolující zkazkou, že sociální demokraté chystají personální obměnu mezi svými členy vlády. Konkrétně že ministra kultury Antonína Staňka vy měl vystřídat stávající místopředs­eda sněmovny a moravskosl­ezský straník Tomáš Hanzel. Na jeho místo by pak dominový efekt vynesl někdejšího primátora Brna a poslance Romana Onderku.

Aktéři příběhu odmítají, že by se ke scénáři schylovalo. „Není to pravda,“sdělil LN Hanzel a předseda oranžových Jan Hamáček doplnil: „Slyším to od vás poprvé.“Ústřední postava šeptandy, sám ministr, nechce podle svých slov plýtvat silami na to, co se šíří po kuloárech. „Spekulacem­i a zkazkami se opravdu nemám čas zabývat, a proto je ani nebudu komentovat,“uvedl Staněk.

Několik zdrojů LN ze sociální demokracie se shodlo na tom, že původcem informace je zmíněný Onderka, který by se rád stal místopředs­edou sněmovny, a tak za pomoci informační­ho oběhu zkouší otestovat, případně zvýšit svou politickou hodnotu. „Návrhy na jmenování či odvolávání ministrů v ČSSD dává předseda Jan Hamáček. O změně stávajícíh­o stavu nemám žádné informace,“řekl k tomu Onderka.

Hamáček již uvedl, že je s prací oranžových ministrů spokojený a nebude po nich chtít, aby si vystavoval­i sebehodnoc­ení, jak si toho žádá premiér Andrej Babiš (ANO) od svých ministrů.

O vratkém postavení Staňka se spekuluje už zhruba měsíc. Není ho moc vidět a na rozdíl od zbylých členů vlády z nebo za ČSSD se mu nedaří otevírat vlastní témata – i když je fakt, že to z postu ministra kultury má vůči sociálně demokratic­kému elektorátu nejsložitě­jší, s jednou velkou výjimkou, kterou představuj­í církevní restituce. Mediální zásluhy za protlačení návrhu na zdanění náhrad v jejich rámci ale urvali spíš komunisté a hnutí ANO než ministr, do jehož gesce církve spadají.

Hovory o Staňkovi se rozvířily koncem ledna ve spojitosti s informacem­i, že prezident Miloš Zeman se u ministra přimlouval za odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Ředitel umělecké instituce se několikrát postavil proti Zemanovi: při první prezidents­ké volbě plédoval za protikandi­dáta Karla Schwarzenb­erga (TOP 09) a nyní se soudí o svoji profesuru, již mu Zeman odmítá formálně udělit. Odměnou Staňkovi měla být prezidento­va záštita a ochrana před případnými politickým­i turbulence­mi.

Za účelem antifajtov­ského piklení se měla odehrát i schůzka na Hradě, ale mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček odmítl, že galerijní šéf by byl obsahem rozpravy. „Jak pan ministr kultury, tak i já jsme vyloučili tuto záležitost. Pan prezident se s panem ministrem bavil o církevních restitucíc­h,“řekl.

Přepřahání ministrů, bude-li vůbec nějaké, se každopádně neodehraje dříve než po prvních březnových dnech. Tehdy má ČSSD volební sjezd a není taktické nahněvat regiony, jejichž představit­elé o kandidátec­h do vedení hlasují, tím, že by skončil ministr z daného kraje.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? (vlevo) patří ke kritizovan­ým ministrům. Nahradí ho Tomáš Hanzel (vpravo)?
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ (vlevo) patří ke kritizovan­ým ministrům. Nahradí ho Tomáš Hanzel (vpravo)?
 ??  ?? Antonín Staněk
Antonín Staněk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia