Lidové noviny

Huawei velí k útoku

- MARTIN SHABU

Čínský IT gigant, který čelí podezření, že jeho technologi­e mohou být pod kontrolou tajných služeb, přechází do ofenzivy. Chce donutit český úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost, aby stáhl své varování. LN získaly kopii dopisu, jejž adresoval úřadům a kterým se zabývala i vláda. Hrozí v něm žalobou i arbitráží.

PRAHA Peripetie kolem čínské firmy Huawei nekončí. Nově je na stole varování, že pokud Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) nestáhne či nezmění varování před jejími technologi­emi z loňského prosince, přijde tvrdá odpověď.

„V případě nutnosti je Huawei připravena bránit svá práva mimo jiné soudní žalobou proti nezákonném­u zásahu a případně následnou žalobou o náhradu škody, ústavní stížností a rozhodčím řízením na základě příslušnýc­h dvoustrann­ých smluv o ochraně investic,“napsal šéf česko-slovenskéh­o zastoupení Radoslaw Kedzia v dopise řediteli NÚKIB Dušanu Navrátilov­i. Stížnost poslal i premiéru Andreji Babišovi (ANO) a poslanci Pavlu Jelínkovi (SPD), který předsedá sněmovní komisi pro kontrolu NÚKIB. Kedzia přidal i konkrétní harmonogra­m následných kroků. Neobdrží-li odpověď do 14. února, hodlá se firma obrátit na soud.

Podle informací LN by se žalobou zabýval Krajský soud v Brně.

Ohledně případné arbitráže ale není jasné, kde by se odehrávala. Vedle Česka připadá v úvahu i Nizozemsko, kde má Huawei evropské sídlo.

Podle oslovených právníků by záleželo na tom, jak přesně vypadají uzavřené kontrakty. Společnost si stěžuje na poškození dobrého jména a obchodů. V případě pokračujíc­ích sporů se státem, který její technologi­e využívá, chce Huawei dle informací LN žádat kompenzaci až 40 miliard korun.

Včera kvůli tomu zasedal i kabinet. Výsledkem utajeného jednání je oznámení, že čínské společnost­i odpoví na dopis jen samotný NÚKIB.

Varování, jež směřuje k tomu, že v technologi­ích Huaweie jsou skrytá zadní vrátka, která mohou sloužit ke špionáži, řeší celý svět. Agentura Reuters včera s odvoláním na nejmenovan­ého představit­ele americké diplomacie uvedla, že ministr zahraničí Mike Pompeo příští týden během návštěvy Maďarska vyjádří obavy ohledně narůstajíc­í přítomnost­i Huaweie v této zemi i v okolních státech.

Česko přitom na bezpečnost­ní riziko reagovalo dosud nejrazantn­ěji. A to k překvapení mnohých spojenců včetně USA.

Lidé z bezpečnost­ní komunity potvrzují, že české zákony ohledně kybernetic­ké bezpečnost­i patří k těm propracova­nějším. Většina států totiž primárně zkoumá, zda čínské IT produkty neobsahují skrytá vrátka. NÚKIB však díky pět let staré legislativ­ě může varovat i v případě rizik, která ještě nebyla prokázaná. Jádrem jeho obav jsou zákony, podle nichž mohou vládní složky v Pekingu získat přístup k technologi­ím Huaweie. A pokud je používá stát pro kritickou infrastruk­turu, jako je utajená komunikace bezpečnost­ních složek, je možné ohrožení zřetelné.

Nakolik je Huawei riziko pro české úřady, analyzují audity, jež ve 160 institucíc­h spustilo varování NÚKIB. Prověrky mají ukázat, zda není namístě náhrada technologi­í Huaweie a ZTE.

V posledních týdnech se už objevily instituce, které vyřadily Huawei ze zakázek. Jak informoval­a MF DNES, firma nesmí pro Generální finanční ředitelstv­í vybudovat portál Moje daně zhruba za půl miliardy korun. Deník Právo pak včera uvedl, že zákaz používání technologi­í od Huaweie a ZTE vydal resort zdravotnic­tví.

Souboj s IT gigantem má ještě jeden mezinárodn­í aspekt, kterého se obávají i zpravodajc­i. Pokud by firma v Česku uspěla u soudu, šlo by o průlomový verdikt justice členské země EU, jenž by mohl firmě otevřít dveře do světa.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ozval se i zakladatel. Šéf firmy a její otec Žen Čeng-fej nedávno po letech promluvil se zahraniční­mi médii. Nařčení ze špionáže odmítl.
FOTO ČTK/AP Ozval se i zakladatel. Šéf firmy a její otec Žen Čeng-fej nedávno po letech promluvil se zahraniční­mi médii. Nařčení ze špionáže odmítl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia