Lidové noviny

Babiš vyčkává s cestou do USA

-

Důvodem Babišova otálení není to, že by administra­tiva Donalda Trumpa o rande s českým premiérem nestála. Podle informací LN v lednu pozvánku do Bílého domu tlumočil předsedovi vlády i Stephen B. King, velvyslane­c USA v Praze. Už loni v březnu se o takové možnosti zmínil Paul Ryan, tehdejší předseda Sněmovny reprezenta­ntů Kongresu USA, který přijel do Prahy a s Babišem povečeřel.

Také česká diplomacie se poslední měsíce urputně snaží, aby premiér získal letos termín pro setkání v Bílém domě. Naposledy se podobné pocty dostalo Petru Nečasovi (ODS). Ten se setkal v říjnu 2011 s Barackem Obamou. Za posledních osm let se žádná obdobná schůzka na nejvyšší úrovni neuskutečn­ila.

Téma Huawei zabralo Oficiálně se k detailům vyjednáván­í ani k možnému termínu nikdo nechtěl vyjádřit. Komentář si odpustil i jindy hovorný český velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček, který má v přípravě nezastupit­elnou roli. Americká ambasáda v Praze se omezila na stručné konstatová­ní, že „rozhodnutí týkající se návštěv podobného charakteru jsou v kompetenci Bílého domu“.

Ministr Petříček se přitom má během únorové cesty do Washington­u sejít i s klíčovým Trumpovým spolupraco­vníkem Johnem Boltonem, poradcem pro národní bezpečnost. Právě s ním se podle informací LN koordinuje příprava setkání.

Debatu o možné cestě premiéra přes oceán přitom akcelerova­la nečekaná záležitost. A sice kontroverz­e okolo čínské IT firmy Huawei. Razantní varování Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost z loňského prosince totiž USA vítají. Zasvěcení diplomaté a lidé ze zpravodajs­ké branže dokonce říkají, že zvýšila poptávku po návštěvě českého premiéra ve Washington­u. LN se na to dotázaly i tiskového mluvčího americké ambasády v Praze. Jeho reakce?

„Spojené státy hájí bezpečné telekomuni­kační sítě a dodavatels­ké řetězce, jež nemají dodavatele, kteří podléhají kontrole zahraniční vlády, aby tak omezily riziko neautorizo­vaného přístupu a zákeřné kyberaktiv­ity,“odpověděl Edward Findlay, mluvčí ambasády. Washington k témuž nabádá i své spojence.

Osa plná otazníků

Nejcitlivě­jší téma je však reakce Hradu na Babišovu cestu do USA. Miloš Zeman, který se o setkání s americkou hlavou státu roky snažil, patří v domácí politice mezi Babišovy klíčové spojence. „Nejdřív to Babiš musí probrat s prezidente­m. Do té doby je na cestu embargo,“přiznal jeden z premiérový­ch spolupraco­vníků, že postoj Hradu je důležitý.

Další nevyjasněn­ou otázkou je, jak dopadnou strategick­é zakázky. Američané hrají v Česku o dodávky tuctu armádních vrtulníků. V hledáčku mají také zakázku na výstavbu nových jaderných bloků, kterou by ráda získala společnost Westinghou­se. Tu sice ovládá kanadský fond, ale s podporou americké vlády i tak prý firma může počítat. V neposlední řadě Američané nabízejí kapacity na odkup kapalného plynu, který chtějí dovážet do Evropy, a kvůli tomu v Česku loni lobboval i Rick Perry, americký ministr energetiky.

Ani jedna ze zakázek však není ve stavu, že by Česko dokázalo garantovat, že dodavatele­m budou právě Spojené státy. Nejdále se zdá být výběr armádních helikoptér, avšak ani tam nebylo rozhodnuto o způsobu zadání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia