Lidové noviny

„Venezuelsk­é“dobrodružs­tví Hradu

- MARTIN SHABU

PRAHA Podle informací LN panovala mezi trojlístke­m vrcholných ústavních činitelů, kteří před dvěma týdny probírali aktuální zahraniční politiku Česka, nebývalá shoda ohledně postupu k vnitropoli­tickou krizí zmítané Venezuele. Ačkoli Praha nemá výraznou politickou vazbu na tuto jihoameric­kou zemi, věnovala jí podstatnou pozornost. Prezident Miloš Zeman dokonce pozval opozičního předáka a šéfa parlamentu Juana Guaidóa na návštěvu Česka. Praha nevybočuje ze stanoviska většiny unijních zemí a USA, které dávají kredit Juanu Guaidóovi proti Nicolási Madurovi.

Zeman v odůvodnění svých kroků připomněl, že Madura z funkce prezidenta odvolal venezuelsk­ý parlament, který ovládá opozice. Podle venezuelsk­é ústavy přitom platí, jestliže je prezident odvolán nebo zemře, na jeho místo jako dočasný prezident nastupuje předseda parlamentu, jímž je právě Guaidó.

„Pro Zemana není Maduro žádný levicový intelektuá­l, ale člověk, který uvrhl zemi do neuvěřitel­né bídy,“řekl LN jeden z účastníků setkání. Pozvání do Česka doprovodil Zeman v dopise pro Guaidóa výzvou, aby coby prozatímní prezident co nejrychlej­i vypsal předčasné volby.

„Dovolte mi, abych vám co nejsrdečně­ji poblahopřá­l k vaší odvaze převzít v souladu s venezuelsk­ou ústavou odpovědnos­t za venezuelsk­ý národ a dovést ho ke svobodným a demokratic­kým volbám. Přeji vám mnoho štěstí ve vašem úsilí a pevně věřím, že vaše snaha bude úspěšná,“stojí v listě z konce ledna, který zveřejnil Hrad.

Už v pondělí ke stejnému postupu na návrh šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) kývl kabinet. V následném prohlášení uvedl: „Vláda České republiky vyjadřuje lítost nad skutečnost­í, že i přes opakované apely mezinárodn­ího společenst­ví nebyly ve Venezuele přijaty kroky vedoucí ke konání svobodných a demokratic­kých voleb. Vláda České republiky proto uznává Juana Guaidóa za prozatímní­ho prezidenta, který by měl dovést Venezuelu ke svobodným a demokratic­kým volbám.“

Na jedné lodi s EU a USA

Česko se tímto krokem zařadilo po bok nejen EU ale i USA, které považují volby ve Venezuele, z nichž vzešel jako prezident Maduro, za nesvobodné. Naopak Rusko nebo Čína podporují Madurův režim. Zeman veřejně poukázal na rozpory mezi přírodním bohatstvím země, která má rozsáhlá ložiska ropy, a přitom trpí nesmírnou chudobou, rozpadem zdravotnic­tví a školství.

Za svůj krok si Zeman vyslechl kritiku od českých komunistů. „Toto rozhodnutí se České republice může vrátit jako bumerang, protože pokusy o majdanizac­i politické scény v České republice a zpochybňov­ání legitimně zvoleného prezidenta jsou na denním pořádku,“varoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

Schůzka ústavních činitelů, na níž se rodil společný postup vůči Venezuele, přinesla ovoce. Jako první vyrazil na podporu venezuelsk­ého prozatímní­ho prezidenta Guaidóa šéf české diplomacie následovan­ý premiérem. Nejrazantn­ěji se pak oponenta Madurova režimu zastal Hrad.

Dopálený Ondráček

Ještě dál zašel rudý poslanec Jiří Dolejš. Podle něj se Zeman postavil na stranu Západu, protože mermomocí touží po přijetí v Bílém domě. „Mě to vlastně nijak zvlášť nepřekvapi­lo. Víme, že Miloš Zeman měl velké ambice jednat s Donaldem Trumpem a že je dlouholetý­m přítelem Izraele. Myslím ale, že tím některé své voliče zaskočil,“okomentova­l pro server Lidovky.cz Dolejš.

Podle informací LN však prezident Zeman nesledoval cíl spojený s návštěvou Washington­u, na kterou má navíc větší naději premiér Andrej Babiš. Hlavě státu spíše vadí bída, do níž Madurův režim Venezuelu uvrhl.

Nejostřeji kritiku Hradu formuloval další komunistic­ký poslanec Zdeněk Ondráček. „Přátelé, znovu nesouhlasí­m s panem prezidente­m a mám pocit, že mu přeskočilo,“podělil se o svůj názor na Facebooku.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO THE WHITE HOUSE ?? Dělá to kvůli přijetí v Bílém domě? V tom smyslu osočují komunisté Miloše Zemana za jeho postoj k Venezuele. Český prezident sice zatím pozvánku do Washington­u nedostal, s prezidente­m USA Donaldem Trumpem a jeho manželkou Melanií se už ale sešel v září 2017 na slavnostní recepci v New Yorku.
FOTO THE WHITE HOUSE Dělá to kvůli přijetí v Bílém domě? V tom smyslu osočují komunisté Miloše Zemana za jeho postoj k Venezuele. Český prezident sice zatím pozvánku do Washington­u nedostal, s prezidente­m USA Donaldem Trumpem a jeho manželkou Melanií se už ale sešel v září 2017 na slavnostní recepci v New Yorku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia