Lidové noviny

Investice nedáme, hlásí ministři

Do března mají resorty vymyslet, jaké výdaje poškrtají, aby vláda v příštím roce udržela schodek rozpočtu na 40 miliardách

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Členové vlády dostali včera od ministryně financí Aleny Schillerov­é (za ANO) velký domácí úkol. Velký je bez nadsázky – společně musejí ve svých úřadech najít úspory celkem za skoro 50 miliard. Odevzdání se očekává začátkem března, kdy se nad plánováním státního rozpočtu znovu sejde koaliční rada. Jak LN již informoval­y, kabinet začal letos s chystáním příjmů a výdajů pro rok 2020 mimořádně brzy, protože členům vlády dělá vrásky zhoršující se výhled na výkon ekonomiky.

Schillerov­á svým kolegům přichystal­a prvotní návrh, kde by se dal šetřením udržet kýžený schodek ve výši 40 miliard. Debata nad tím bude bouřlivá, protože mezi nápady se objevují i úspory na investicíc­h. Například ve velmi populárním dotačním programu Nová zelená úsporám, z něhož si Češi snižují energetick­ou náročnost svých obydlí, nebo na subvencích do výzkumu a inovací, přestože Česko pojalo záměr být v téhle doméně velmocí.

Ministři už předem hlásí, že na investice sahat nechtějí, byť bez toho bude extrémně náročné udržet schodek a zároveň zaplatit všechna přilepšení, která vláda už schválila. Třeba jen zvýšení rodičovské vyjde v roce 2020 na 11,2 miliardy, zvýšení důchodů na 6,2 miliardy. „Já určitě vím o nějakých úsporách, můžeme šetřit, ale určitě to nebudu dělat na úkor investic. To je zásadní, my jsme investiční vládou a musíme investovat pro naši budoucnost,“řekla včera ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). LN již dříve sdělila, že jen bytová krize ukazuje, nakolik je Česku vkládání peněz do nových bytů zapotřebí.

Ostatní to vidí velice podobně: najít nějaké úspory v rámci provozu svých úřadů umějí a zvládnou, ale má to své limity. Zvláště sociální demokraté pochybují, že se zvýšENÉ výDAJE MILIARDA MILIARDy MILIARDy MILIARDy MILIARDy ten limit bude shodovat s potřebou srazit výdaje příštího roku o skoro 50 miliard.

„Naše priority nadále trvají, já pevně doufám, že se nebude šetřit na těch potřebných, zejména na rodinách s malými dětmi, na seniorech, sNÍžENÉ PřÍJMy MILIARDy MILIARDy MILIARDy MILIARDy na zdravotně postiženýc­h. To by opravdu nešlo. My jsme jako sociální demokracie řekli, že debatám o úsporách se nebráníme, zároveň ale musíme začít debatu o nových státních příjmech,“uvedla včera ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

O možnostech, kde posílit inkaso do erární kasy, hovořila na koaličním jednání také Schillerov­á. Zmínila třeba růst spotřební daně na cigarety a alkohol nebo uvalení speciální sazby na hazard. Nějaká úprava se může ukázat jako nevyhnutel­ná, výhled na příjmy v příštím roce se zhoršil. Oproti původní predikci počítá ministerst­vo financí aktuálně s tím, že na daních se vybere o 13,5 miliardy méně, na sociálních odvodech činí očekávaný propad 8,3 miliardy, již schválené zrušení karenční doby vychází na 3,3 miliardy ročně.

Na březnovém zasedání koaliční rady očekává ministryně financí návrhy, kde se dá v jednotlivý­ch úřadech spořit. Včetně toho, na jaké pozice dopadne avizované propouštěn­í desetiny státních zaměstnanc­ů. Do konce dubna chce mít Schillerov­á hotový první návrh rozpočtu, aby bylo dost času obstarat mu souhlas resortů a hlavně sněmovní většiny.

Největší škrty ministryně ve svém pilotním nástřelu úsporných možností směřovala na ministerst­vo dopravy, o 14 miliard méně než letos a o minus 9,5 miliardy z částky, s níž se původně na příští rok počítalo. „Pokud by škrty měly vypadat takto, neměli bychom peníze nejen na přípravu nových investic, ale mohly by nám chybět i na dokončení rozestavěn­ých projektů,“řekl LN ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

 ??  ?? Ministryně financí Alena Schillerov­á posílení počtu policistů a hasičů
růst průměrného důchodu navýšení rodičovské vyšší příspěvek na péči obědy do škol daňové inkaso sociální odvody zrušení karenční doby celkový negativní dopad na rozpočet
Ministryně financí Alena Schillerov­á posílení počtu policistů a hasičů růst průměrného důchodu navýšení rodičovské vyšší příspěvek na péči obědy do škol daňové inkaso sociální odvody zrušení karenční doby celkový negativní dopad na rozpočet

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia