Lidové noviny

Soudy se vrátí k privatizac­i OKD v polovině března

- MARTIN SHABU

PRAHA Už v březnu se u Městského soudu v Praze začne odvíjet líčení, které má zjistit, zda se při privatizac­i státních dolů OKD v roce 2004 odehrál zločin. A zda ho spáchali dva exmanažeři Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jan Škurek a zda Rudolf Doucha ze společnost­i Vox Consult úmyslně „ohnul“znalecký posudek, který si pro posouzení ceny objednala vláda.

„Líčení je nařízeno na 14. března. Předsedkyn­í senátu bude Věra Trojanová,“potvrdila LN Markéta Puci, mluvčí městského soudu.

Loni Obvodní soud pro Prahu 2 tři obžalované viny zprostil. Proti rozhodnutí se ale státní zástupce Tomáš Černý odvolal. Kauza je nepříjemná kromě obžalovaný­ch i pro bývalé špičky sociální demokracie. Jako svědci v případu vystupoval­i bývalý premiér a exministr financí Bohuslav Sobotka a exministr průmyslu Milan Urban. Spolu předkládal­i totiž vládě materiály k prodeji minoritníh­o balíku akcí společnost­i Karbon Invest. Jen pár týdnů po prodeji se jako nový majitel dolů ohlásil miliardář Zdeněk Bakala.

Minoritní balík akcií prodal stát před patnácti lety společnost­i Karbon za 4,1 miliardy. Majitelé společnost­i ale byli už tou dobou půl roku domluveni na předprodej­i své firmy Bakalovi. Podle znalců byla údajně cena dvojnásobn­á. Znalci Douchovi žalobce vyčítá, že do ceny nezapočíta­l majetky tří desítek dceřiných firem OKD, které zahrnovaly rekreační objekty, a podhodnoti­l portfolio 44 tisíc bytů na Ostravsku. Státu tím měla vzniknout škoda 5,7 miliardy korun.

Justice se paralelně zajímá nyní i o to, zda kromě podezřeléh­o prodeje státních dolů Bakala se svým management­em kdysi prosperují­cí podniky netunelova­l. K případu vznikla i sněmovní vyšetřovac­í komise, která by se měla usnést na závěrech už v dubnu. I její členové si zvali ke slyšení svědky, a to včetně vlivného advokáta Radka Pokorného, přítele Bohuslava Sobotky a někdejšího právní zástupce Bakalových společnost­í. Politici se pokoušeli předvolat i Bakalu. Ten však odmítl do Česka přijet. V obsáhlém prohlášení loni sdělil, že nevěří v tuzemsku v nestranný postup.

„Je mým nezpochybn­itelným právem nevypovída­t před komisí za situace, kdy je s ohledem na chování některých osob, zejména politiků, včetně některých členů komise, zřejmé, že by má výpověď mohla být zneužita ke zvýšenému tlaku na nezávislé rozhodován­í policie, státního zastupitel­ství a soudů,“uvedl doslova Bakala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia