Lidové noviny

Francii už ruský plynovod nevadí

Možností, které ještě mohou zabránit výstavbě nového ruského plynovodu Nord Stream 2, ubývá.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Dva dny se zdálo, že kontroverz­ní plynovod může vrazit klín do tradičního politickéh­o spojenectv­í Německa a Francie v Evropské unii.

Důvodem byla plánovaná změna unijní směrnice pro vnitřní trh se zemním plynem, která mohla za určitých okolností zkomplikov­at jeho výstavbu. Nord Stream 2 má po roce 2020 přivádět plyn na dně Baltského moře z Ruska do Německa. Včera ovšem dosáhli Němci a Francouzi v této záležitost­i kompromisu, se kterým nakonec souhlasili i ostatní členové.

Do budoucna sice mají platit pro přepravu plynu do EU přísnější pravidla, nemají ale ohrozit výstavbu plynovodu jako takovou. Za uplatňován­í pravidel EU pro plynovody se třetími zeměmi, jako je Rusko, má nově odpovídat země, na jejímž území se napojují do evropské sítě, což je v tomto případě Německo. Novou úpravu ještě musí schválit Evropský parlament. Evropská rada původně chtěla změnit směrnici, aby dodavatel plynu nemohl zároveň provozovat i odpovídají­cí dopravní infrastruk­turu čili potrubí.

Pro ruský státní koncern Gazprom, který plynovod buduje, by to v konečném důsledku mohlo znamenat značné finanční ztráty a výrazné snížení ekonomické návratnost­i celého projektu.

V Berlíně původně počítali s tichou podporou ze strany Paříže. Jenomže z tamního ministerst­va zahraniční­ch věcí přišlo před několika dny překvapivé stanovisko, že Francie sdílí obavy států střední a východní Evropy v souvislost­i s tím, že by Nord Stream 2 mohl zvýšit energetick­ou závislost na Rusku.

Jak pak informoval deník Bild, byla tím pádem ohrožena „blokační koalice“, kterou Německo v minulých měsících systematic­ky budovalo, aby se příslušná unijní směrnice nezměnila.

Součástí této aliance měly být vedle Německa ještě další státy, jejichž firmy se na výstavbě plynovodu podílejí – Belgie, Nizozemsko a Rakousko. Kromě toho se Berlín ještě spoléhal na podporu Řecka a Kypru. A v tichosti i na Francii, jejíž firmy se také na výstavbě Nord Streamu podílejí.

Kvůli politické podpoře pro projekt plynovodu čelí Německo dlouhodobé kritice nejenom od řady zemí střední a východní Evropy, ale i od Američanů.

Kancléřka Merkelová sice v nedávné minulosti několikrát připustila, že na budovaný plynovod je třeba pohlížet i z hlediska jeho strategick­ého významu, nikoli pouze jako na ekonomický projekt. Přesto ale také opakovaně popřela, že by se po jeho dokončení staly Německo a Evropská unie závislejší na Rusku.

Kancléřka rovněž připomněla, že její vláda prosazuje také výstavbu terminálů umožňující­ch dovoz zkapalněné­ho plynu ze Spojených států do Evropy.

V rámci její současné koalice podporují plynovod skoro bezvýhradn­ě sociální demokraté (SPD), jejichž bývalý předseda a spolkový kancléř Gerhard Schröder je dlouholetý­m šéfem výboru akcionářů společnost­i, která plynovod staví. Podporu projektu také dlouhodobě vyjadřuje protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD), jejíž předseda Alexander Gauland považuje projekt „za dobrou příležitos­t, jak prohloubit dvoustrann­é vztahy s Ruskem“.

Kancléřka Merkelová opakovaně popřela, že by se po dokončení Nord Streamu 2 Německo a Evropská unie staly závislejší na Rusku

Macron vynechá Mnichov kvůli žlutým vestám

Krátce poté, co Francie překvapivě oznámila stanovisko k unijní směrnici o zemním plynu, byla zveřejněna zpráva, že prezident Emmanuel Macron se oproti původnímu záměru nezúčastní bezpečnost­ní konference v Mnichově, která se má konat koncem příštího týdne. Aby byly vyvráceny všechny spekulace, pospíšil si Elysejský palác s prohlášení­m, že prezidento­vo rozhodnutí nesouvisí se sporem kvůli ropovodu Nord Stream 2.

Francouzsk­ý prezident se prý chce zcela věnovat dialogu s občany, který inicioval v reakci na protestní hnutí tak zvaných žlutých vest. Se stejným odůvodnění­m zrušil Macron již cestu na ekonomické fórum v Davosu.

Na konferenci v Mnichově bylo původně plánováno společné vystoupení Merkelové a Macrona. Mělo to být také potvrzením nové kvality německo-francouzsk­ého spojenectv­í, jež jejich lídři stvrdili před necelým měsícem podpisem smlouvy v Cáchách.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Samé úsměvy. Merkelová s Macronem se nakonec shodli.
FOTO ČTK/AP Samé úsměvy. Merkelová s Macronem se nakonec shodli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia