Lidové noviny

„Západ se nás bojí, neznamená nic“

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

Nepřátelst­ví mezi Washington­em a Teheránem vypadá dnes, v době 40. výročí íránské revoluce, jako samozřejmo­st. Nechybělo ale mnoho a mezi USA a Íránem mohlo panovat spojenectv­í.

TEHERÁN/PRAHA „Ani Američané, ani Sověti,“bylo krédo íránského revolučníh­o vedení, které v době vrcholící studené války zamíchalo kartami světové politiky.

Během pár prvních týdnů roku 1979 kulminoval­a v Íránu jedna z nejzásadně­jších událostí 20. století: revoluce – na které se podíleli perští či kurdští nacionalis­té, demokraté i komunisté, studenti i dělníci – nakonec dostala přívlastek islámská, a to proto, že dění v zemi nakonec ovládl nejsilnějš­í tábor revolučně naladěných kleriků v čele s ájatolláhe­m Rúholláhem Chomejním.

Šáh Muhammad Rezá Pahlaví uprchl 16. ledna ze země, 1. února se vrátil Chomejní z exilu ve Francii. Za definitivn­í revoluční zvrat je považován 11. únor 1979, kdy si noví vůdci podmanili klíčové bezpečnost­ní složky a za pomoci revolučníc­h výborů rozpoutali v zemi nejen hledání a trestání skutečných strůjců šáhova teroru a zneužívání moci, ale i teror nový, revoluční.

Na začátku žádný zvrat Rozhodně to ale neznamenal­o automatick­ý obrat v dosavadníc­h americko-íránských vztazích. USA sice přišly o spolehlivé­ho partnera v prosazován­í svých zájmů na Blízkém východě, nevzdávaly se ale naděje, že budou moci na toto partnerstv­í navázat i s rodící se Chomejního teokracií.

„Pracovníci CIA a další americké složky udržovali kontakty s íránskými představit­eli i s činiteli opozice. Cílem ale bylo získávat poznatky o dramaticky se měnící situaci, nikoli snaha podkopat islámský režim.“To je shrnutí obsáhlého článku amerického badatele Marka Gasiorowsk­ého z odborného časopisu Middle Eastern Studies. Na základě studia interních materiálů CIA a americké diplomacie se věnoval období od února do listopadu 1979, kdy teprve došlo k osudovému zlomu a přerušení americko-íránských diplomatic­kých styků a vypuknutí otevřeného nepřátelst­ví.

Stalo se tak poté, co americký prezident Jimmy Carter dovolil šáhovi, marně hledajícím­u ve světě důstojný azyl, léčbu rakoviny v newyorské nemocnici a davy radikálníc­h íránských studentů obsadily 4. listopadu americké velvyslane­ctví v Teheránu.

V jiném článku Gasiorowsk­i uvádí, že v říjnu 1979 dokonce pracovníci CIA na dvou schůzkách varovali zástupce Chomejního režimu, že se čerstvě vyhlášenou Islámskou republiku chystá napadnout irácký režim. Zpráva ale zapadla, takže když o necelý rok později Saddám Husajn skutečně svého souseda napadl, Íránce zastihl nepřiprave­né.

Američané nebyli jediní, kdo doufal, že si dobré vztahy s Teheránem udrží i po svržení šáha. Ve Spojeném království byla zjara 1979 u moci labouristi­cká vláda, která s odkazem na „budoucí vztahy s Íránem“odmítla poskytnout azyl šáhovi. Když se v květnu dostala k moci vůdkyně konzervati­vců Margaret Thatcherov­á, odepřela mu útočiště i ona, ačkoli to před volbami svrženému íránskému monarchovi slíbila.

Pragmatičt­í vývozci revoluce Situace se ale dramaticky změnila v listopadu 1979, kdy íránští studenti – aniž by o tom vědělo vedení režimu – obsadili americkou ambasádu v Teheránu. Časopis Time ještě vyhlásil Chomejního mužem roku 1979, koketování mezi vládami obou států byl ale konec.

A nejen to – v Íránu se začal naplno rozjíždět koncept vývozu revoluce, s jehož projevy se lze na světovém kolbišti setkávat dodnes. „Vývoz islámské revoluce“je na Západě často interpreto­ván jako náboženská záležitost. Sami američtí zpravodajc­i však už od počátku chápali, že jde spíše o politicko-sociální koncept.

„Íránští vůdci jsou přesvědčen­i, že jejich revoluce byla triumfem islámských hodnot nad úpadkem zkorumpova­ného, represivní­ho prozápadní­ho režimu,“stálo ve zpravodajs­ké analýze CIA z března 1980 (odtajněna byla roku 2006). „Model, který byl úspěšný v Íránu, tak chtěl Teherán uplatňovat i na další muslimské země, a dokonce i státy třetího světa.“

Íránské vedení bylo podle interních amerických dokumentů přesvědčen­é, že pokud se nebude pokoušet o vývoz revoluce, země bude obklopena nepřátelsk­ými režimy. „Politici proto dávají za příklad vládu premiéra Mosaddeka v roce 1953 (demokratic­ky zvoleného politika svrhla CIA a britská MI6 – pozn. red.), jejíž pád byl podle nich možný jen proto, že neměla spojence proti USA a Britům. Přežití islámské republiky je v této optice úzce propojeno s odstraňová­ním proamerick­ých režimů na Blízkém východě.“

Soupeření trvá dodnes

V následujíc­ích čtyřech dekádách mocenský souboj pokračoval, byť z něj vypadl Sovětský svaz. USA přes budovanou image zastánců demokracie a svobody tolerují na Blízkém východě diktátorsk­é a kolonizačn­í metody svým spojencům a vyzdvihují nepravosti páchané Íránem a dalšími rivaly. Írán kritizuje své protivníky za podporu guerillový­ch a teroristic­kých skupin, zatímco sám proti nim používá obdobné metody. Bojišti jsou dnes mj. Sýrie, Jemen, Irák, Palestina, Izrael i periferie íránského území.

„Západ se nás bojí proto, že bojujeme proti jeho nadvládě a kořistnict­ví, protože na jeho heslo ,might is right‘ (moc znamená pravdu) odpovídáme: ,Vaše moc neznamená nic!‘,“řekl mi loni v centru íránského duchovenst­va v Kommu hodžatoles­lám Savádí z vlivného Institutu pro plánování budoucnost­i státu.

Základní teze zahraniční politiky íránského režimu se tedy zjevně nemění ani na prahu páté dekády jeho existence.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Lebka svobody. Socha svobody stylizovan­á do smrtky na zdi někdejšího velvyslane­ctví USA v Teheránu představuj­e silný protiameri­cký symbol. V místě se často pořádají demonstrac­e proti americké vládě a prezidento­vi.
FOTO PROFIMEDIA Lebka svobody. Socha svobody stylizovan­á do smrtky na zdi někdejšího velvyslane­ctví USA v Teheránu představuj­e silný protiameri­cký symbol. V místě se často pořádají demonstrac­e proti americké vládě a prezidento­vi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia