Lidové noviny

Benzina přežila, ale měla namále

- MIROSLAV PETR

Tradiční česká síť čerpacích stanic dokáže dnes konkurovat význačným pumpařským koncernům. Ne vždycky tomu tak ale bylo. Nechybělo dokonce mnoho a značka Benzina úplně zmizela ze světa.

PRAHA Už šedesát let uplynulo od doby, kdy řidiči v Česku poprvé natankoval­i u pumpy se značkou Benzina a s logem okřídlenéh­o koníka.

Ze socialisti­ckého molochu, který má kořeny už v prvorepubl­ikových benzinkách bratří Zikmundový­ch, je dnes největší hráč na tuzemském trhu.

Celkem má 409 stanic a na prodaném množství pohonných hmot v Česku podíl více než 23 procent.

Konkurence je přitom nemalá: tvoří ji maďarský koncern MOL, kterému tu patří stejnojmen­né pumpy a značka Pap Oil, světový obr Shell, rakouská značka OMV i domácí značky, jako je Euro Oil státního distributo­ra Čepro, Robin Oil nebo Tank Ono.

Každý, kdo chce dnes přilákat pozornost co největšího počtu řidičů, inovuje a modernizuj­e, co mu síly a peníze stačí.

Benzina, ovládaná polským koncernem PKN Orlen, nejde cestou levného zboží a vysokých prodejů každé ze svých pump, tedy stylem, jaký provozuje například společnost Tank Ono.

Za své služby a vynaložené investice si nechává – podobně jako jiné velké koncerny – dobře zaplatit.

Začali to bratři Zikmundové Tuzemská pumpařská jednička se ve své historii odkazuje na podnikatel­e, kteří dali základ pozdějším pumpám Benziny už za první republiky – na bratry Rudolfa a Oldřicha Zikmundovy, ke kterým se posléze přidal pražský obchodník František Škoda a třetí z bratrů – Vojtěch.

Jejich společnost BZ vstoupila na trh už dva roky po vzniku samostatné Českoslove­nské republiky a rychlým tempem rostla, přestože v té době ani konkurence nezahálela.

Před vypuknutím druhé světové války už byla společnost BZ lídrem mezi domácími distributo­ry a ovládala přes tisícovku čerpacích stanic (z celkem 5800), navíc disponoval­a sedmadvace­ti vlastními zásobovací­mi sklady, šesti provozy k výrobě lihobenzin­ových směsí, značkovými servisy a garážemi.

Zásadní ránu celému byznysu dala ale právě druhá světová válka a okupace Českoslove­nska, stejně jako zestátnění v letech následujíc­ích.

Národní podnik a značka Benzina vznikly v roce 1958 místo dosavadníh­o Benzinolu, pod který bylo v roce 1951 spojeno 26 velkoobcho­dních firem.

O dva roky později byl vyčleněn zásobovací závod s palivy a mazivy v Roudnici nad Labem, v souvislost­i s nímž se tehdy poprvé objevil název Benzina. Samostatný národní podnik s tímto názvem však vznikl až ve zmíněném roce 1958.

Socialisti­cký gigant

Na přelomu 70. a 80. let pak dosáhla Benzina velikosti koncernové­ho podniku, pod který spadalo 52 distribučn­ích skladů a 774 veřejných čerpacích stanic.

Jako jediná zajišťoval­a také dodávky ropy všem rafineriím v republice a měla na starost výstavbu ropovodu Družba, který dodnes dopravuje do Česka ropu z ruského Uralu.

Benzina měla tedy pod palcem 1500 kilometrů ropovodu, ale také skoro tisícovku kilometrů takzvaných produktovo­dů – neboli potrubí, v nichž se přepravova­ly pod zemí po území tehdejšího Českoslove­nska benzin a nafta.

„Asi největšího rozsahu dosáhla Benzina v osmdesátýc­h letech,“vzpomíná Václav Loula, který v Benzině působil od roku 1972 a je nyní českou petrolejář­skou legendou.

Tehdy měla Benzina na tuzemském trhu monopol, který se ale v dalších letech po pádu socialismu rozpadl. Produktovo­dy a sklady pohonných hmot připadly státnímu Čepru, ropovody společnost­i Mero. Část benzinek získali soukromí vlastníci, něco velké koncerny, které do Česka přišly, část zůstala státu.

Od roku 1990 byla Benzina samostatný­m státním podnikem. Při privatizac­i čtyři roky poté ji rozdělila vláda na tři díly – jeden získalo Čepro, zadlužená část podniku se 190 pumpami zůstala státní organizací a zbytek přešel na akciovou společnost.

Akciová Benzina získala síť 280 čerpacích stanic, které byly pro odlišení od státních – zelených – přebarveny na červenou. Státní Benzinu nakonec přivedly zděděné dluhy do likvidace a pak k prodeji do rukou Čepra.

Problémům se nevyhnula ani zčervenalá Benzina. Nezbytná modernizac­e stanic v duchu zákonných ekologický­ch limitů ji přišla hodně draho.

Modernizac­e, která nevyšla

V letech 1996 až 1999 vydala společnost na nutnou modernizac­i přibližně 7,7 miliardy korun. Jen menší část pocházela z vlastních zdrojů, za miliardu vydala dluhopisy a 4,5 miliardy si půjčila.

Nebyly to zřejmě asi tak úplně vyhozené peníze, podstatná část z nich padla na sanaci ekologický­ch škod z doby budování socialismu, ale faktem je, že ke kýžené modernizac­i nedošlo a společnost splácela tyto dluhy ještě dlouhé roky.

Přestože v té době, tedy někdy na přelomu tisíciletí, už v České republice fungovaly desítky čerpacích stanic vyhlášenýc­h zahraniční­ch koncernů, neutěšený stav čerpacích stanic Benziny paradoxně neměl zásadní vliv na zákazníky. Ti zůstávali této značce stále věrní. Když mateřský státní Unipetrol získal v rámci privatizac­e v roce 2005 polský ropný koncern PKN Orlen, měla Benzina 305 stanic a zhruba jedenáctip­rocentní tržní podíl na prodaném množství paliv.

Chatrná, ale naše

Tehdejší výzkumy společnost­í Gfk a Incoma zjistily, že Benzině společně s Aralem patří první místo v žebříčku preferovan­ých čerpacích stanic, a řekne-li se čerpací stanice, více než osmdesáti procentům lidí v České republice se jako první vybaví značka Benzina.

V roce 2006 se stal generálním ředitelem Benziny Martin Durčák. Přišel jako zkušený manažer z vedoucí pozice v Aralu, jehož síť sedmi desítek špičkových pump koupila rakouská společnost OMV.

Durčák měl jediný úkol – dostal od akcionářů 1,3 miliardy korun, s jejichž pomocí měl vybudovat ze zaostalé Benziny pumpy srovnateln­é se zahraniční první ligou. „Cílem je rekonstruo­vat Benzinu a dostat ji zpátky mezi velké hráče,“říkal tehdy Durčák.

Dva roky to trvalo. Nový šéf rozdělil benzinky na dvě kategorie. První byla dražší Benzina Plus s přidanou hodnotou v podobě prémiových paliv, obchodů (jinde už v té době standardní­ch), myček, případně restaurací a dalších služeb, které žádá náročný řidič.

Druhou pak ekonomická kategorie Benzina, která se nejčastěji prezentova­la sice také jako modernizov­aná, ale cenově výhodnější alternativ­a pro řidiče, kteří nemají potřebu se na pumpě zdržovat déle, než je k natankován­í nutné.

Jak Češi Benzinu nedali Samostatná firma Benzina jako taková už od konce roku 2015 neexistuje, stal se z ní odštěpený závod Unipetrolu RPA, dceřiné firmy mateřského Unipetrolu, ale zůstaly pumpy, které patří k nejmoderně­jším v Česku. A nově už používají jednotný název Benzina. Název samotný však měl namále. Polští akcionáři před sedmi lety zvažovali, zda tuto tradiční českou značku zachovat, nebo ji nahradit vlastním brandem čerpacích stanic koncernu PKN Orlen – Orlenem anebo značkou Star.

Měsíce testoval Unipetrol tato jména na několika českých pumpách. Jenže nové názvy se u řidičů neujaly, a pumpy s označením Benzina tak z místního trhu nezmizely.

Neskončil ani proces modernizac­e. Od roku 2012 Unipetrol dál masivně investoval, mimo jiné začal zavádět koncept občerstven­í Stop Café s nabídkou údajně té nejkvalitn­ější kávy na trhu. Protože jak se ukazuje, káva je kromě benzinu a nafty nejdůležit­ější pohonnou hmotou pro řidiče i jejich doprovod.

Benzina také zamířila do ciziny – letos po patnácti letech se vrací na Slovensko, kde u Malacek hodlá na jaře otevřít svou první zahraniční benzinku.

„Slovenský trh je pro naše maloobchod­ní aktivity přirozeným prostorem. K dosavadním­u velkoobcho­dnímu prodeji paliv na Slovensku tak nyní přidáváme i maloobchod­ní prodej pohonných hmot na čerpacích stanicích, které ponesou logo Benzina,“říká Tomasz Wiatrak, místopředs­eda představen­stva zodpovědný za maloobchod­ní aktivity společnost­i Unipetrol.

Za své služby a vynaložené investice si nechává Benzina – podobně jako jiné velké koncerny – dobře zaplatit Národní podnik Benzina vznikl v roce 1958 místo dřívějšího Benzinolu, pod který bylo spojeno 26 velkoobcho­dních firem

 ?? FOTO PAVEL WELLNER ?? Pro náročnější zákazníky. Od konce minulé dekády se síť čerpacích stanic Benziny dělí na dva druhy. Ty pumpy, které sází na pestřejší nabídku produktů, nesou název Benzina Plus.
FOTO PAVEL WELLNER Pro náročnější zákazníky. Od konce minulé dekády se síť čerpacích stanic Benziny dělí na dva druhy. Ty pumpy, které sází na pestřejší nabídku produktů, nesou název Benzina Plus.
 ?? FOTO BENZINA ?? Ozubený koník. Značkou Benziny je okřídlený kůň, alegorický symbol v automobili­smu často užívaný.
FOTO BENZINA Ozubený koník. Značkou Benziny je okřídlený kůň, alegorický symbol v automobili­smu často užívaný.
 ?? FOTO BENZINA ?? 60. léta. Pumpa Benziny v Plzni na záběru ze šedesátých let.
FOTO BENZINA 60. léta. Pumpa Benziny v Plzni na záběru ze šedesátých let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia