Lidové noviny

Rusové opouštějí Karlovy Vary

-

Statistiky však mohou být zkreslené, protože někteří majitelé jsou přesvědčen­i, že předraženo­u nemovitost se jim podaří lépe zpeněžit, pokud ji nabídnout více realitním kancelářím. „Některé byty nabízí už i pět kanceláří najednou,“tvrdí Marcel Bajgar, vedoucí karlovarsk­é pobočky společnost­i M&M Reality.

Většina Rusů s cenou dolů jít nechce. „Typickým příkladem předražený­ch nemovitost­í jsou zrekonstru­ované byty ve starší zástavbě lázeňské zóny a přilehlém okolí s rozlohou přes 90 metrů čtverečníc­h, které jejich majitelé nabízejí k prodeji za sedm až šestnáct milionů korun,“říká Bajgar.

Z údajů ministerst­va vnitra vyplývá, že v Karlových Varech počet Rusů s trvalým či přechodným povolením k pobytu ubývá. Ke konci loňského roku tam žilo 1654 Rusů, před pěti lety jich bylo o 240 více.

Klesnou letos ceny? „Odhadujeme, že z celkového počtu obyvatel našeho města je zhruba deset procent cizinců s dlouhodobý­m pobytem, přičemž Rusové mohu tvořit tak tři procenta,“říká mluvčí karlovarsk­ého magistrátu Jan Kopál.

V celém Česku ale počet Rusů s povolením k pobytu naopak roste. „V posledních letech se však zájem rusky hovořících investorů prakticky omezil jen na Prahu, případně Brno,“upozorňuje Petra Baboučková z M&M Reality.

Očekává se, že letos začnou ceny domů a bytů klesat. „V nabídce zůstanou neprodejné nemovitost­i, které neodpovída­jí požadavkům kupujících a jejichž majitelé se nebudou chtít smířit s nižší cenou, než byla jejich původní představa. Ta však neodpovídá aktuální situaci na trhu,“prohlásil Bajgar.

Proč nyní Rusové Vary opouštějí a zbavují se svých nemovitost­í? Jedni tvrdí, že je jim prostě město malé a už je nebaví.

Jiní zmiňují, že české lázně – a nejde jen o Karlovy Vary, ale třeba i o Mariánské Lázně – nedokázaly ruské klientele nabídnout skutečně luxusní a nadstandar­dní služby. Do dění však promlouvá i politika.

„Myslím, že v souvislost­i s evropskými sankcemi vůči Rusku a dalším děním po krymské a ukrajinské krizi mnozí vlastníci zjistili, že peníze investovan­é v Karlových Varech jim nenesou přílišný užitek, mimo jiné nepředstav­ují zaručenou návratnost investice či nejsou snadno prodejné,“uvádí Kopál. A ranou byl pro ruské investory i propad rublu.

Alexandr Mizjuk, majitel realitní kanceláře Glorion, která patří mezi největší v Karlových Varech, vidí největší problém v ruské propagandě. „Ruští politici se snaží, aby se lidé odvrátili od Evropy. Putin chce, aby se Rusové vrátili ze zahraničí domů a peníze investoval­i v Rusku,“tvrdí.

Dříve prý lidé jezdili do Varů, bavili se, mluvili otevřeně. „Teď mluví potichu, zbavují se majetku, protože mají v Rusku problémy,“dodává Mizjuk.

Existuje ještě jeden důvod, proč Rusové již nejsou tak aktivními investory jako dřív. „V Rusku zkrachoval­o několik bank a lidé z obavy ukládali peníze doma. V Evropě se ale zpřísnily podmínky a není lehké tyto peníze v hotovosti zde investovat,“usoudil Mizjuk.

Přijel Brežněv i Andropov

Dle odhadů mohlo Rusům patřit v centru Karlových Varů až osmdesát procent nemovitost­í. Mnoha karlovarsk­ým občanům to bylo trnem v oku, kvůli Rusům prý bylo ve městě draho. Ale najdou se i dobré stránky.

„Rusové opravili spoustu domů, dali jim nový život. To si nikam s sebou neodnesou, to ve Varech zůstane,“je přesvědčen Mizjuk.

Důvodů, proč si Rusové Vary vlastně oblíbili, je více. „Na zdejším trhu se dobře orientují a zároveň už se pro ně jedná o investici v Evropské unii,“říká Petra Baboučková. Výhodou je také nízká jazyková bariéra, což platí obecně o celém Česku.

Přitažlivo­st Karlových Varů je dána i historicky. Pobýval tu ruský car Petr Veliký či ruský spisovatel Alexej Tolstoj. Do lázeňského města přijížděli i sovětští prominenti, a to včetně Leonida Iljiče Brežněva či Jurije Vladimirov­iče Andropova.

Prezident Putin chce, aby se Rusové vrátili ze zahraničí domů a svoje peníze investoval­i v Rusku. Alexandr Mizjuk majitel realitní kanceláře Glorion

Když se Sovětský svaz na počátku 90. let rozpadl, Rusové dále jezdili na místa, která znali a která byla populární, tedy i do Varů. „Lázně měly dobré jméno. Návštěvník­ům z Ruska pomáhala léčivá voda, líbilo se jim tady, měli tu klid, bylo jim tu fajn,“řekl Mizjuk.

Část Rusů si chtěla své léčebné pobyty prodloužit a začala se porozhlíže­t po nějaké nemovitost­i. Nechtěli do Varů přesídlit natrvalo, jezdili tam párkrát do roka. „Investoval­i nejen v Karlových Varech, ale nakupovali nemovitost­i i ve Španělsku, v Bulharsku či v Černé Hoře,“upřesňuje Mizjuk. „Z investic v Rusku měli obavy, protože nevěděli, jak se bude dařit ekonomice.“

Rusové začali ve velkém nakupovat nemovitost­i v Karlových Varech již roky před vypuknutím finanční krize v roce 2008. „Koupěschop­nost ruských investorů byla obrovská,“říká Kopál.

Pořizovali si hotové domy i objekty ve výstavbě. Největším lákadlem ale byly nemovitost­i v samém centru města. Jenže nabídka byla mnohem slabší než poptávka a Rusové byli ochotni platit mnohdy horentní sumy. „Metr čtverečný stál i 6000 eur. To byl nesmysl. Obchody byly postaveny na emocích,“uzavřel Mizjuk.

 ?? FOTO MAFRA – VLADIMÍR STOLAŘ ?? Kvartíry na pradážu. Plachty a cedule s nápisem Byty na prodej se objevily na mnoha karlovarsk­ých domech.
FOTO MAFRA – VLADIMÍR STOLAŘ Kvartíry na pradážu. Plachty a cedule s nápisem Byty na prodej se objevily na mnoha karlovarsk­ých domech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia