Lidové noviny

Huawei a slabost Evropy

EU v komunikačn­ích technologi­ích pokulhává za Čínou. Je čas, aby se vzpamatova­la

-

Ať už dopadne tažení USA a evropských spojenců proti Huaweii jakkoli, jedna věc je jasná. Je to slabost Evropy, která není schopna vyvinout telekomuni­kační technologi­e, které jsou lepší než ty čínské. Je to pochopitel­ně horší. Evropa nemá ani srovnateln­é technologi­e.

Zkusme si zrekapitul­ovat proč. Číňané investoval­i do technologi­í pro sítě 5G obrovské zdroje. EU sice není centrálně řízený stát, ale je to uskupení s civilizací, která je dost bohatá a vzdělaná na to, aby si mohla sítě 5G, které budou obsluhovat ekonomiku budoucnost­i, vyvinout sama. Nyní voláme, povzbuzeni Američany, „musíme Huawei zastavit“, volíme restrikci, ale neptáme se, proč jsme se nechali předběhnou­t. Bereme to jako normální.

V analýze našeho zaostávání bude samozřejmě každý akcentovat svoje ideologie. Neoliberál nám vysvětlí, že za všechno mohou vysoké daně v EU, přemíra regulace a zkostnatěl­á byrokracie.

Na druhém místě je rozdrobeno­st EU na jednotlivé státy. Žádná země EU nedokáže sama napřít technologi­cky vývoj tak silně jedním směrem jako Čína. V módě je navíc vracet pravomoci národním státům.

Fiskální konsolidac­e především Měřeno pohledem třeba z Česka představuj­e takové Německo zemi, která je na světové špičce. Nová zpráva tamějšího ministra hospodářst­ví Petera Altmaiera je ale velmi znepokojiv­á. Německo už globálně prohrálo ve spotřební elektronic­e, počítačích, v telekomuni­kacích, karbonovýc­h vláknech i solárních panelech. Nyní je na cestě, že začne ztrácet i v různých segmentech automobilo­vého průmyslu, například ve vývoji baterií. Evropa může ztratit technologi­ckou bitvu s Amerikou a Čínou v oblasti umělé inteligenc­e i v biotechnol­ogiích.

Proč začali Němci ztrácet? Proč přišli o podnikatel­ský leadership? Na serveru Eurointell­igence.com se domnívají, že si země stanovila špatný cíl. Místo investic a inovací se cílem stala fiskální konsolidac­e. Stala se jedinou ekonomicko­u politikou a Němci to naordinova­li také zbytku eurozóny. Fiskální konsolidac­e byla včleněna do evropských smluv a německá ústava zaručuje, že se nesmí nic změnit. Nová Altmaierov­a strategie počítá s tím, že v Německu bude založen státní fond, který bude schopen dočasným nákupem akcií bránit německé firmy před predátory z Číny.

Junckerův investiční plán byl ztrátou času. Nyní chce Německo začít nějaké společné investice s Francií a časem rozšířit program na celou EU. Jenže pokud se nebude jednat o investice v řádu procent HDP, žádná revoluce to nebude. Vezmeme-li si příklad z USA, tak jak investice z NASA, tak z Pentagonu dokázaly v 60. letech nakopnout technologi­cký pokrok (včetně vynálezu internetu).

Jde i o to, jaká je architektu­ra eurozóny a jak byla řešena její krize. Portugalsk­o a Řecko jsou oslabené státy a není divu, že vítají čínské investory, když tam nikdo jiný moc investovat nechce. Dodejme, že dělení Evropy na Východ a Západ kvůli migraci apod. také nepomáhá. Uražené země jako Maďarsko také odmítají (možná schválně) omezovat (zatím) Huawei.

Řekněme, že nástup Huaweie do výstavby sítí 5G bude pro tentokrát zastaven. Evropa je ve věci obrany závislá na USA a tlak z USA na spojence v NATO, aby odřízli Huawei, je a bude obrovský. Evropské firmy jako Nokia, Ericsson a případně Siemens jsou ohledně 5G pozadu, ale ne zas o tolik. Na trhu se říká, že o rok až dva. Možná se přidá americké Cisco. Zkrátka bude to trvat o něco déle a bude to o něco dražší. Co se českého O2 týče, buduje sítě s T-Mobilem dohromady a T-mobile je na americkém trhu zaháčkován tak silně, že určitě nebude chtít s americkou vládou válčit.

Čínská politika sledování a bodování obyvatelst­va v Evropě opravdu nikoho neláká

Strach ze závislosti na Číně

Jedna věc ale není jistá. V americké vládě jsou dnes dva proudy. Jeden se chce soustředit na dlouhodobé zatlačován­í Číny, což je politika na budoucí dekády, druhý chce zastavit obchodní válku, nastartova­t akciové trhy a udělat s Čínou „velkou skvělou dohodu“. Možná se Trump rozhodne pro to druhé. Možná pak bude celá válka s Huaweií zapomenuta a Trump se rozhodne pro obchodní konfrontac­i s Evropou.

Čína možná tento boj o Huawei a 5G v Evropě prohraje. Možná si situaci vyhodnotil­a špatně. Nejsme tajná služba a nemůžeme si ověřit, jestli jsou v čínských technologi­ích zadní vrátka a možnosti sledování a odposlechu. Ani nevíme, jestli by mohli z Pekingu „vypnout“celou síť. Zato je zjevné a opodstatně­né, že se Západ bojí technologi­cké závislosti na Číně. Pokud Čína chtěla být pro Západ atraktivní, měla se ruku v ruce s ekonomický­m růstem více demokratiz­ovat. Místo toho se rozhodla pro opak. Tamější režim je stále tvrdší. Politika sledování a bodování obyvatelst­va v Evropě opravdu nikoho neláká. Třeba to Číňanům nevadí a zavedou svoji techniku do Afriky a Jižní Ameriky.

Pokud se ale Evropa nevzpamatu­je v inovacích a investicíc­h, bude mít brzy problém na stole znova. Ať už to bude 6F, 7Y, nebo jak se to bude všechno jmenovat.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia