Lidové noviny

Co by řekl Napoleon

O čem vypovídá nynější konflikt mezi Francií a Itálií

- Zbyněk Petráček

Píše se rok 2019 a Francie odvolala velvyslanc­e v Itálii. Co si pomyslet? Že jde o největší francouzsk­o-italskou třenici od Napoleona, jenž zničil Benátskou republiku? Ale v roce 1797 ještě Itálie jako stát neexistova­la. Že jde o největší vzájemný konflikt od roku 1940, kdy se chtěl Mussolini přiživit na Hitlerově invazi do Francie? Jistě, to vše je přehnané. Ale diplomatic­ký konflikt mezi dvěma zakladatel­skými zeměmi EU k jistému přepínání ponouká. Je to víc než jen kamínek do mozaiky různých evropských naschválů.

Loni v květnu, když italská vláda složená z Ligy a Hnutí pěti hvězd vznikala, jsme napsali: „Je-li v Evropě nějaká nejméně odhadnutel­ná zkumavka vývoje, pak je to Itálie.“A je to tu, i když naschvály, osobní i mezistátní animozity zažívala Evropa vždy.

Patřila k nim hádka mezi italským premiérem Berlusconi­m a europoslan­cem Schulzem v roce 2003. Nejprve Schulz přirovnal Berlusconi­ho vládu k mussolinio­vské. Pak Berlusconi nabídl Schulzovi roli kápa v právě natáčeném filmu o koncentrác­ích. Potom Schulz označil italskou vládu za rasisticko­u.

Patřila k nim i hádka v říjnu 2017 ve Vídni. Rakouský ministr Kurz se na italského ministra Alfaniho obořil: „Trajektová doprava ilegálních migrantů z italských ostrůvků na pevninu by měla skončit.“

Na pohled sem patřila i loňská slova Emmanuela Macrona, kdy se prohlásil za „hlavního oponenta“politiků, jako je Matteo Salvini. A Salvini ho vzal za slovo. Kde nastal posun?

Až do loňska v různých zemích různé protestní strany různou měrou pronikaly k účasti na moci. V Itálii poprvé utvořily vládu, aniž potřeboval­y partnery. Proto Salvini jedná po svém a spíše za voliče Ligy než za šedesátimi­lionovou zemi. Proto se sešel se zástupci žlutých vest coby francouzsk­é verze protestníh­o hnutí. Musel vědět, že tím Macrona vytočí.

To už není posun kamínků v mozaice, nýbrž posun tektonický­ch desek. Vidíme situaci, kdy se osobní řevnivosti a urážky typu „Mussolini“či „kápo“povyšují na řevnivost mezi celými vládami a státy. V případě Francie a Itálie zakladatel­skými státy celé evropské integrace a stability, státy, jež v roce 1957 podepsaly Římské smlouvy. A teď si zkuste představit, že protestní strany utvoří – aniž by k tomu potřeboval­y partnery – i jiné evropské vlády než jen ta italská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia