Lidové noviny

Petr Kamberský a Martin Zvěřina

-

S PŘEDSEDOU ODS HOVOŘILI

opak, utápí se v iluzích. Všechna ta nová seskupení a hnutí se dříve či později buď promění v klasickou politickou stranu, nebo zaniknou.

LN Ačkoli některá hnutí třeba zaniknou, hned se objeví nová... Sečteme-li jen preference ANO a Pirátů, což jsou dvě masová a nevyhraněn­á hnutí stojící na charismati­ckých lídrech, je to skoro polovina voličů.

A přesto tady dochází k jasnému ukotvování politickýc­h projektů. Hnutí ANO se změnilo velmi zřetelně v levicovou, etatistick­ou politickou stranu. Babiš dnes obsadil levou část spektra, vytlačuje ČSSD a komunisté se stali jeho frakcí. Piráti pomalu obsazují levicově liberální střed a na pravici stojí ODS. Toto jsou momentálně tři dominantní strany a je to poměrně přehledný a takřka klasický prostor.

Já se snažím vrátit do politiky program. Pro mne není politika divadlo, pro mne je to docela vážná mise. Rozhoduje o tom, jestli žijete v dobré zemi,

To si nerozumíme. Program samozřejmě musí být doprovázen marketinge­m. Ten rozdíl je mezí tím, jestli prodáváte prázdno, nebo skutečný obsah. Já nebudu lidem říkat „sice dáváme do vědy čím dál méně (v poměru k HDP), ale pozor, teď jsem vám připravil ‚desetiletý investiční plán‘“. Zatím, co jsem ve vedení ODS, jdeme pořád nahoru. Takže myslím, že lidi tomu rozumí.

ODS třeba navrhla, aby vláda přidala lidem v penzi víc. My třeba říkáme: zvyšme lidem platy. Lidé si zaslouží mít vyšší příjmy. Ale my to nechceme udělat tak, že všem rozdáme z rozpočtu – my chceme patnáctipr­ocentní daň z hrubé mzdy, takže by každý měl o sedm procent vyšší čistou mzdu. To je návrh, který stát nic nestojí, je rozumný a bude to fungovat.

LN Pane předsedo, já nevěřím svým uším. Když snížíte takto dramaticky daň z příjmu, budou v rozpočtu scházet desítky miliard – a jedním dechem říkáte, že stát to nic nestojí?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia