Lidové noviny

Češky proti Halepové

Česko–Rumunsko

- JAN KREJCAR

České tenistky vyrážejí za obhajobou. V 1. kole Fed Cupu se musí vyrovnat s absencí Petry Kvitové a formou rumunské hvězdy Simony Halepové.

OSTRAVA/PRAHA Dnes a zítra se v Ostravě odehrají pravděpodo­bně nejkvalitn­ější zápasy prvního fedcupovéh­o kola. Hvězdy obou výběrů jsou jasné: za Česko světová pětka Karolína Plíšková a nejlepší deblistka světa Kateřina Siniaková, za hosty pak právě Simona Halepová, do nedávného Australian Open žebříčkově nejlepší hráčka planety.

V současné době je Rumunka třetí nejvýše postavenou hráčkou na okruhu. Ví se o ní, že pro úspěch na kurtu je ochotná hodně obětovat, dokonce se pro zlepšení pohybu vzdala mohutného dekoltu, který si už před osmnáctými narozenina­mi nechala lékařsky zmenšit. A výsledky se dostavily.

Zatím vybojovala jedinou grandslamo­vou trofej (loni na Roland Garros) a mezi těmi, po nichž opravdu hodně touží, je právě Fed Cup. „Je to první věc na mém seznamu turnajů, které chci získat,“řekla sedmadvace­tiletá Halepová včera. „Opravdu udělám cokoliv pro to, abych Fed Cup vyhrála. Vím, že jsme od toho daleko a bude to pro nás hrozně psychicky náročné, protože budeme hrát s nejlepším týmem světa, ale věříme v naše schopnosti,“prohlásila sedmadvace­tiletá Rumunka.

Siniaková si na Halepovou věří Češky jsou nejen podle sázkových kanceláří považovány za jasné favoritky, ale samy to tak úplně necítí. „Vidím to tak pade na pade,“přiznává šestadvace­tiletá Plíšková, při absenci Petry Kvitové nejstarší a nejzkušeně­jší hráčka českého týmu. „Na moje body se určitě bude spoléhat. Na jeden určitě. Proti Simoně se s ním úplně počítat nedá,“směje se Plíšková, která dnes střetnutí rozehraje proti Mihaele Buzarnescu­ové a s Halepovou se utká v neděli.

Tím pádem je jasné, že sílu rumunské hvězdy nejprve pocítí Kateřina Siniaková. „Očekávám dlouhý a těžký zápas. Musím na to být připravena. Věřím, že na ni mám a můžu zvítězit,“nevzdává se mladá Češka předem.

K tomu ani nemá důvod, s Halepovou má vyrovnanou bilanci jedné výhry a jedné porážky, a tak je její nominace do zápasu určitě oprávněná. „Každý je poraziteln­ý. Rozhodl jsem se takhle na sobotu a uvidíme, jak to dopadne,“okomentova­l nasazení hráček do zápasů kapitán Petr Pála.

Ale ani druhá hostující hráčka – 29. hráčka žebříčku WTA Mihaela Buzarnescu­ová – nebude jednoduchý­m soustem, ačkoliv letos ještě nezažila radostný pocit z výhry. Z turnajů v Brisbane, Hobartu i z grandslamo­vého Australian Open se poroučela hned po prvním kole. „Je to určitě dobrá hráčka, nějaký věk už má, takže je zkušená,“prohlašuje Plíšková o třicetilet­é Rumunce. „Nechci to nějakým způsobem podcenit, je to levačka, levačky jsou vždycky jiné,“vnímá hlavní hvězda českého výběru neobvyklos­t své dnešní soupeřky.

Pokud bude po kvartetu singlů stav nerozhodný, rozhodne nedělní čtyřhra, v níž budou Češky obrovským

Program – sobota: KAR.

PLÍŠKOVÁ – Buzarnescu­ová, SINIAKOVÁ – Halepová.

Neděle: KAR. PLÍŠKOVÁ – Halepová, SINIAKOVÁ – Buzarnescu­ová, KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Beguová, Niculescuo­vá. Nedělní nasazení se ještě může změnit. V oba dny začíná program ve vítkovické Ostrava Areně ve 13 hodin.

Online reportáže sledujte na Sport.lidovky.cz.

Vítězky duelu čeká v dubnu

■ semifinále, v němž narazí na lepšího z dvojice Belgie–Francie.

Na české lavičce usedne i Španělka

Domácí realizační tým se navíc rozhodla posílit nečekaná akvizice. Ke kapitánu Pálovi zasedne i trenérka Karolíny Plíškové, bývalá španělská hvězda Conchita Martinezov­á. „Bude to tvrdý souboj, protože Rumunky jsou velmi dobré hráčky v čele se Simonou (Halepovou). Ale Karolína je rovněž dobrý lídr a máte Siniakovou. Doufejme, že český tým vyhraje, ale lehké to určitě nebude,“uvedla pro MF DNES Martinezov­á, někdejší světová dvojka a wimbledons­ká vítězka.

Rumunky motivuje nejen vidina postupu do další fáze. Češkám navíc chtějí vrátit domácí porážku z roku 2016, kdy v nervy drásajícím dramatu doma v Kluži prohrály těsně 2:3. Tehdejší hrdinkou se stala Karolína Plíšková, která třemi body (dvě výhry ve dvouhře a jedna ve čtyřhře s Barborou Strýcovou) prakticky zařídila postup svého celku.

Podaří se jí i celému českému týmu zopakovat úspěšné představen­í i během tohoto víkendu?

 ?? FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Simona Halepová (vlevo) a Karolína Plíšková se utkají v neděli
FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Simona Halepová (vlevo) a Karolína Plíšková se utkají v neděli

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia