Lidové noviny

Čínský drak v sítích

Huawei se během pár let stala největším dodavatele­m pro telekomuni­kační operátory. A teď i největším strašákem

- ONDŘEJ MALÝ publicista

Společnost Huawei je výkladní skříní technologi­ckého pokroku, který Čína prodělala během posledních deseti či patnácti let. Vypracoval­a se na jedničku v dodávkách telekomuni­kačního hardwaru a symbolicky je pro říši středu stejně důležitá jako pro nás Škodovka. Jenže teď stojí před největší zkouškou své dosavadní existence.

Před Vánocemi jsme se stali jedním z prvních států, které vyjádřily obavy z toho, jaký vliv na bezpečnost kritické infrastruk­tury má využívání služeb i hardwaru od společnost­í Huawei a ZTE (ale především prvně jmenované). Během dvou měsíců se k našim pochybnost­em přidaly i další státy a firmy.

Vyřadit zcela jednoho ze tří nejdůležit­ějších dodavatelů technologi­í pro telekomuni­kační sítě, jehož význam navíc v posledních letech značně rostl, je rozhodnutí­m, které může ovlivnit podobu především mobilních telekomuni­kací na hodně dlouhou dobu. Zatím jsme v „přípravné fázi“– Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínským hardwarem, což ukládá provozovat­elům infrastruk­tury udělat analýzu rizik.

Huawei má v Česku řadu důležitých kontraktů. Je dodavatele­m rádiové části sítě (zjednoduše­ně jde o základnové stanice, antény a souvisejíc­í zařízení, ke kterým se přímo připojují naše mobilní telefony) pro české pobočky Vodafonu a T-Mobilu a z menší části i O2, kde se o pozici dělí s finskou společnost­í Nokia Networks. Ta je spolu s Ericssonem hlavním konkurente­m Huaweie v Česku. Přes své partnery je pak přítomen u řady menších lokálních a regionální­ch operátorů.

V oblasti technologi­í pro budoucí sítě 5G, o kterých se mluví nejvíce, je pak Huawei na špičce, o čemž svědčí i fakt, že první testy 5G technologi­e operátoři prováděli právě na čínském hardwaru, a to jak Vodafone loni během karlovarsk­ého filmového festivalu, tak T-Mobile v pražských Petrovicíc­h. Huawei tak sklízí plody své snahy z několika minulých let, kdy se firma intenzivně podílela na standardiz­aci technologi­e pro budoucí generaci sítí.

Jsou dobří a jsou všude

Během minulých patnácti let se z Huaweie stal velmi důležitý dodavatel technologi­í pro mobilní operátory. Podíly na trhu se v této branži počítají poněkud obtížně – již zmíněný Nick Read z Vodafonu se minulý týden vyjádřil v tom smyslu, že Huawei má asi 35 procent evropského trhu.

Proč evropští i čeští operátoři mají sítě postavené z velké části na produktech od Huaweie? Jednoduchá odpověď – cena – není jediná správná. Vstup Huaweie na trh sice byl jedním z důvodů, proč ceny za posledních deset či patnáct let výrazně klesly, ale jde o kombinaci mnoha faktorů. Cenově jsou nyní všichni dodavatelé skoro rovnocenní, Huawei má i jiné výhody. „Mají krátké dodací lhůty, umí splnit požadovano­u kvalitu a velmi schopně a rychle dokážou naslouchat požadavkům zákazníků,“řekl nám jeden z českých telekomuni­kačních manažerů, který nechtěl být jmenován.

Do Česka přišla Huawei v roce 2004 a poprvé dodávek této firmy využil ještě státní Český Telecom před privatizac­í španělské Telefónice, a to v oblasti pevných sítí u technologi­e DSL (poskytován­í internetu na pevné telefonní lince, které i dnes využívá skoro třetina českých uživatelů). Zkušenost s tím, že Huawei není „čínský šunt“a v síti funguje, pomohla čínské firmě k získání dalších zakázek na stavění sítí třetí generace v letech 2008 až 2010 a poté i sítí čtvrté generace po roce 2014.

Čínská firma je po Samsungu druhým nejvýznamn­ějším držitelem významných patentů v oblasti 5G a její pracovníci jsou stále častěji členy různých standardiz­ačních komisí, které slouží k technologi­ckému ukotvení sítí, tedy k tomu, aby spolu jednotlivá zařízení různých výrobců mohla fungovat společně v síti a aby bylo jasné, jaké specifikac­e mají mít telefony nebo modemy, které se k nim připojují. „Posunuli se od toho, čemu bychom mohli říkat ,levné čínské kopie‘, až k firmě, která je hlavním motorem technologi­ckého pokroku,“řekl LN zmíněný manažer. „To, že na nich běží polovina sítí v EU, rozhodně není otázkou jen ceny,“dodal.

Státy se odvracejí

To se může do budoucna změnit. V donedávna zdrženlivé­m Německu místní zpravodajs­ká komunita jasně řekla, že stát by měl čínskou produkci vyřadit z budování sítí páté generace. Stát je zdrženlivě­jší, kancléřka Angela Merkelová prohlásila tento týden na návštěvě Japonska, že „Německo potřebuje záruky, že Huawei nebude předávat data čínskému státu, než tomuto dodavateli telekomuni­kačního vybavení umožní účastnit se budování své 5G sítě“.

Největší německý operátor Deutsche Telekom upozornil v interním dokumentu, o kterém informoval­a agentura Bloomberg, že plošný zákaz Huaweie by znamenal ztrátu mnoha miliard eur pro evropské telekomuni­kační společnost­i a zpozdil nasazení nových technologi­í minimálně o dva roky. Největší evropský operátor tak navrhuje, aby čínský hardware testovala nezávislá bezpečnost­ní laboratoř a výrobce k testování poskytl i zdrojový kód k softwaru. Společnost je z jedné třetiny vlastněná německou federální vládou, takže její stanovisko je poměrně důležité.

V Británii největší operátor – BT – plánuje odstranit hardware Huaweie z jádra sítě a optické části sítě a nechce kupovat další zařízení od čínských firem do budoucna. Ve Francii místní jednička Orange nechce pustit Huawei do budoucí výstavby 5G sítě vůbec, zatímco konkurenčn­í operátoři se čínského vybavení nijak neštítí.

Vodafone minulý týden ústy svého ředitele Nicka Reada prohlásil, že „pozastavil“nasazování technologi­í Huaweie do jádra sítě, tedy tam, kde je u operátora požadavek na nejvyšší míru bezpečnost­i. I nadále jej však používá pro rádiovou část sítě (tedy základnové stanice, antény a podobně). Read upozornil, že celkový zákaz technologi­í v celé EU by znamenal problém pro celý sektor.

Plošný zákaz produktů Huawei by znamenal ztrátu mnoha miliard eur pro evropské telekomuni­kační společnost­i a zpozdil nasazení nových technologi­í aspoň o dva roky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia