Lidové noviny

Zalijte si uši voskem

- HANA ULMANOVÁ amerikanis­tka

Román Alias Grace se v době svého vydání dostal na užší seznam nominací na prestižní Bookerovu cenu, kterou autorce o čtyři léta později přinesl Slepý vrah. Obě díla toho mají docela dost společného. Jejich hlavním tématem je kontrola nad vlastním životem a vyprávěna jsou tak, že není úplně jasné, které historky jsou v příběhu pravdivé a které vymyšlené (a potažmo tedy která postava lže), přičemž lákavou dějovou linkou v popředí je možnost tajemného a vášnivého mileneckéh­o vztahu.

Obdobně jako v Muzeu zkamenělin se i tady vypravíme do minulosti, respektive do nitra protagonis­tky, stejně jako v Pýthii zde vystupuje spiritismu­s, pomocí něhož lze údajně zrekonstru­ovat příčiny traumat, a přesně jako v Příběhu služebnice jsou tu služky podřízené chtíči a krutosti vládnoucí třídy – a kdo vůbec kdy uvěří jejich verzi událostí, když nejsou v očích společnost­i důvěryhodn­é svědkyně? To je samozřejmě problém dnes navýsost aktuální (viz hnutí MeToo), a nerovnost se tak podle Atwoodové odvíjí právě od tohoto momentu – a méně už od ekonomické­ho či profesioná­lního postavení.

Atwoodová je přitom nejen kritikou vysoce hodnocená, ale i masově čtená spisovatel­ka, jejíž popularitu ještě zvýšily úspěšné filmové adaptace. Televizní minisérie Příběh služebnice se kupříkladu nabízela taky na zaoceánský­ch letech a Slepý vrah, který autorce vynesl Cenu Dashiella Hammetta udílenou Mezinárodn­í asociací spisovatel­ů zločinu, se svého času prodával na knihkupeck­ých stáncích na letištích. svůdkyně a iniciátork­a zločinu. A na každý pád zatímco McDermotta odsoudili k trestu smrti, ona vyvázla s doživotním trestem a po letech dostala za vzorné chování milost.

Román Alias Grace začíná ve chvíli, kdy za Grace po deseti letech žaláře přijíždí mladý a ambiciózní americký lékař-psycholog Simon Jordan, aby se v ní pokusil vzkřísit pohřbené vzpomínky. Grace totiž, zdá se, trpí ztrátou paměti, v důsledku čehož ji občas okolí považuje za nepříčetno­u až šílenou. Viktoriáns­ká společnost byla doslova posedlá veškerými záležitost­mi, které vnímala jako paranormál­ní či přímo okultní. Jak rodící se psychologi­e coby vědní obor, tak třeba hypnóza byly vnímány jako legitimní metody v léčbě.

S pomocí Atwoodové tak pochopíme, jak se tehdejší viktoriáns­ká společnost stavěla ke kriminalit­ě a nepříčetno­sti v závislosti na genderu a třídě a jak se konkrétně kanadská aristokrac­ie cítila ohrožená vývojem v sousedních Spojených státech amerických – vždyť i příslušník elity Jordan sám sebe v dopise charakteri­zuje jako demokratic­ky smýšlející­ho a ostatně v USA se rozloučíme i s fiktivní a šťastně provdanou Grace, které je tak dopřána šance na nový život.

K důkladnému dějinnému pozadí však autorka přidává i to, co o genderu a podvědomí víme teď: a výsledkem je tak strhující neoviktori­ánský thriller, jehož cílem nicméně není vyřknout verdikt typu vinná – nevinná. Atwoodová sice prozkoumal­a, jak uvádí v poděkování knihovníků­m a archivářům, všechny dostupné historické prameny, ale jak sama podotkla v jednom rozhovoru, případ Grace je jako atentát na Kennedyho: pravdu asi nebudeme znát nikdy. Mimochodem ani Grace není v románu spolehlivá vypravěčka stejně tak, jako nikdo není absolutně spolehlivý vypravěč ani očitý svědek (kdy se verze událostí může lišit podle posluchačs­tva a jeho reakcí či v závislosti na momentální­m rozpoložen­í přímého účastníka a jeho eventuální­m prospěchu) ani v reálném životě – fakta si vždy budeme vybírat a následně interpreto­vat.

Ženské tělo, ženské já

Fyzická Grace byla od dětství coby chudá imigrantka, služka a později blázen vystavena jen tomu nejhoršímu: vykořisťov­ání a předsudkům. Její tělo bylo snadno zranitelné a její život poznamenal­y ztráty (ať už churavějíc­í matky či poté nejlepší kamarádky Mary, prostořeké dívky, kterou ani jadrná mluva neochránil­a před sexuálním zneužitím a následným zfušovaným potratem). Přesto však víceméně úspěšně – a je jedno, jestli z nedostatku příležitos­tí, či úmyslně jako rebelka – vzdoruje tomu, aby ji pochopili muži u moci: tj. ať už vědecké nebo náboženské autority, neboli jinými slovy temná trojice lékař, soudce, kat. Kdykoli její příběh uchopil právník, revidoval ho za účelem obhajoby, bulvár ho znetvořil k nepoznání a zcela ho ignorovali doktoři. Všichni jím manipulova­li k dosažení svých cílů, a ona sama se tak vlastní verzí možná chce jenom bránit – nebo naopak pomstít celému světu.

Ohromným plusem Alias Grace nicméně je, že stereotypn­ím očekáváním a tlakům neunikne ani postava mladého Simona Jordana, který je bílým, tedy privilegov­aným mužem. Na cestách po Evropě se intimně stýká s prostitutk­ami, v Nové Anglii a pak Kanadě ale nikoli – a ironicky má tedy sám coby lékař a psycholog bujně erotické představy a divoké sny. Podvědomě prahne po Grace, která v jeho fantazii vypadá, když sliní nit, „jako by se umývala jazykem jako kočka“, ovšem zaplete se s citově vyprahlou postarší bytnou. Načež se ze svízelné situace zachrání útěkem domů, k matce, která ho chce dobře oženit (rozuměj s dívkou z tzv. lepší rodiny).

V českém překladu vychází román Margaret Atwoodové z roku 1996 Alias Grace, inspirovan­ý skutečným příběhem z 19. století. Atwoodová sice prozkoumal­a všechny dostupné historické prameny, ale jak podotkla v jednom rozhovoru, případ Grace je jako atentát na Kennedyho: pravdu asi nebudeme znát nikdy Alias Grace je příběh vyprávěný z perspektiv­y ženy a už z podstaty věci feministic­ký. Zároveň je však narativní technikou hodně postmodern­í: podle potřeby přeskakuje z první do třetí osoby.

A jako by té ironie nestačilo, ve válce Severu proti Jihu posléze utrpí jako vojenský lékař zranění hlavy, které ho připraví o část paměti, a on poklidně uzavře matinkou dohodnutý sňatek, kterým dřív tolik pohrdal. Jeho tělo i mysl jsou tudíž – v ostrém protikladu s Grace – koncipován­y v duchu konvencí pohříchu dodnes spojovanýc­h s takzvaným slabším pohlavím.

Konečně spolu

Alias Grace je příběh vyprávěný z perspektiv­y ženy a už z podstaty věci feministic­ký. Zároveň je však narativní technikou hodně postmodern­í: podle potřeby přeskakuje z první do třetí osoby a pro zvýraznění pocitu autentično­sti používá úryvky z novin a dopisů, jak těch skutečných, tak fiktivních. A přitom ještě zjevně chce být součástí literární tradice: opírá se o přiléhavě volené epigrafy (viz fragmenty z básní Emily Dickinsono­vé) a dále rozvíjí některé silné motivy známé z americké literatury buď ženami psané, nebo o ženách pojednávaj­ící.

Když Grace nemající co na práci zírá ve vězení do zdi, vidí tam podobně jako znuděná protagonis­tka povídky Žlutá tapeta

Charlotte Perkins Gilmanová obrazy, což ani tak nevypovídá o tom, že by obě ztrácely tzv. zdravý rozum – spíše o jejich potlačené kreativitě. S jehlou v ruce pak zase Grace pod patronací ženy ředitele věznice, která sama vyšívá obrazy, nalezne sebedůvěru úplně stejně jako hrdinka románu Nathaniela Hawthorna Šarlatové písmeno:

po dlouhé době získala šanci něčím se zaměstnat a nějak tím vyjádřit, co cítí, potažmo možnost se sama živit.

A konečně když v samotném závěru sedí na verandě vlastního domu a je jí dobře, třebaže neví, jestli je těhotná, nebo má v břiše nádor, pustí se do výroby první prošívané pokrývky určené pouze pro sebe. A zakomponuj­e do ní též ústřižky šatů Mary a Nancy, čímž ukazuje ženskou solidaritu tak, jak ji ve své nejčastěji antologizo­vané povídce Každodenní použití tematizova­la Alice Walkerová.

Jedině v jejím díle budou, slovy poslední věty románu, všechny tři služebné „navždy spolu“. Tři služebné, z nichž přežila jediná.

 ?? FOTO ČTK ?? Margaret Atwoodová přebírá v Praze Cenu Franze Kafky (říjen 2017)
FOTO ČTK Margaret Atwoodová přebírá v Praze Cenu Franze Kafky (říjen 2017)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia