Lidové noviny

Tropic v boji

Venezuela bývala nejbohatší zemí Lati Přesto dnes v její metropoli n Vládne jí muž, kterému říkají „Stalin“. Po Neuspěli. Teď se o totéž pokouší „

-

Jedna ze stanic FAES se nachází v těsné blízkosti bytu Carlose Moliny, profesora respektova­né Centrální univerzity Venezuela (UCV). Ze svého obývacího pokoje čtyřiapade­sátiletý Molina často sleduje, jak desítky po zuby ozbrojenýc­h policistů nasedají na motocykly a řítí se směrem k nedalekým slumům. „Sami se mi svými raziemi chlubí. Lidi, co zabíjejí, jsou pro ně psi,“říká, když z okna sleduje policisty posedávají­cí kolem stanice. Často prý mezi nimi vídá i členy polovojens­kých jednotek známých jako colectivos. Ty na obranu revoluce vytvořil Hugo Chávez. „Bandité, kteří na sebe navléknou policejní uniformu, dostanou pušku a mohou si dělat, co se jim zamane,“komentuje jejich řádění ctihodný profesor medicíny.

A pouští se do úvah, co by Chávezovu nástupci mohlo zlomit vaz. Má za to, že opravdu ohrožen bude Maduro až ve chvíli, kdy mu dojdou prostředky na uplácení stoupenců. Nevypadá to ovšem, že by mu něco takového v dohledné době hrozilo: vládne zemi s obrovskými ropnými zásobami, jež navíc disponuje i bohatými nalezišti plynu, zlata, kobaltu a diamantů. Všechny přitom samozřejmě kontroluje a bohatě jich využívá. Agentura Reuters kupříkladu nedávno zjistila, že v Caracasu přistálo ruské letadlo, jež si ze země následně odvezlo 20 tun zlata. Dalších 27 tun měl pak Maduro nedávno odeslat do Spojených arabských emirátů.

Za zlato a diamanty získává nejen tvrdou měnu a potraviny, ale rovněž podporu, agenty a vojenské plánovače. Podle Reuters poslala Moskva do Caracasu jen v průběhu ledna na čtyři stovky žoldáků, jejichž cílem je chránit Madura nejen před opozicí, ale i před případnou rebelií uvnitř bezpečnost­ních složek. Kreml sice něco takového vytrvale popírá, není však žádným tajemstvím, že v Caracasu již léta pracují také agenti kubánští, kteří údajně velí obávané venezuelsk­é zpravodajs­ké službě Sebin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia