Lidové noviny

Stalin přežití

Eriky. Oplývá ropou, diamanty i zlatem. ná voda a řádí epidemie lepry. jej už pokusili „Mandela“i „Rambo“. – a jeho šance den ode dne rostou.

-

Každý obyčejný Venezuelan ví, že pokud Sebin zaklepe na jeho dveře, je v přímém ohrožení života. Čeká ho převoz do věznice v Helicode – monstrózní budovy prstencové­ho tvaru v centru hlavního města, kde podle tvrzení opozice, ochránců lidských práv a bývalých bachařů dochází k brutálnímu mučení. Oběti jsou tu vystaveny mlácení, elektrošok­ům a drogovým experiment­ům.

Klub mocných

Přesto se najdou lidé, kteří si nemyslí, že by Maduro držel moc pevně ve svých rukách. „Je jen loutka. Otěže třímá klub mocných,“vypráví Felipe Pérez Martí, který v letech 2002–2003 působil jako ministr plánování za vlády Huga Cháveze, než se jej zakladatel revoluce zbavil. „Chtěl jsem zavést reformy tržního hospodářst­ví,“říká na vysvětleno­u bývalý ministr, jehož obličej dnes zdobí mohutný šedý knír.

Podle jeho tvrzení ke klubu mocných patří šéfové kubánské rozvědky, bohatí bankéři, šéfové drogových kartelů, radikální křídlo chavistas a rovněž prý íránští extremisté napojení na Tarecka Al-Aissamiho, bývalého viceprezid­enta a nynějšího ministra íránského průmyslu a produkce. Tento klub, tvrdí Pérez Martí, Madura využívá z jediného důvodu – jeho prezidents­tví je stále mezi částí venezuelsk­é populace vnímáno jako pokračován­í vlády dosud zbožňované­ho Huga Cháveze, který předtím, než na jaře roku 2013 podlehl rakovině, za svého nástupce vybral právě Nicoláse Madura.

Prezident proto dělá vše, aby s Chávezem ani na chvilku nepřestal být spojován. Označuje se za jeho syna, vypráví, jak zesnulého vůdce navštěvuje ve svých snech a občas přespává v mauzoleu, kde jsou uloženy Chávezovy ostatky. Získává tak prý morální sílu a inspiraci v „revolučním boji“. Není projevu, v němž by Maduro svého mentora nezmínil. A když se loučí se svými příznivci

Kdo vstoupí, neodejde

Tak Guaidóa ostatně charakteri­zuje i Diosdao Cabello, který je od 23. ledna, kdy Guaidó „dočasně převzal“prezidents­ké pravomoci, nejradikál­nějším z mocných. Ve svém pravidelné­m pětihodino­vém televizním pořadu Con el Mazo Dando, který státní televize vysílá každou středu, se Cabello lídrovi opozice vysmívá, aby mu vzápětí vyhrožoval. Televizní vzkaz nedávno poslal i Johnu Boltonovi, Trumpovu poradci pro národní bezpečnost. Bolton totiž (úmyslně či z nepozornos­ti) držel během jedné z tiskových konferencí v podpaží blok, v němž byla čitelná poznámka o poslání 5000 vojáků do Kolumbie. Tato latinskoam­erická země s Venezuelou sousedí a Maduro často tvrdí, že právě odtud lze očekávat americkou invazi. „Zřejmě sem (do Venezuely) mohou vstoupit, ale nikdy se odtud nedostanou,“varoval Cabello Američany před potenciáln­í invazí, jež by podle něj skončila obrovským krveprolit­ím.

Opozice nicméně doufá, že venezuelšt­í armádní velitelé nakonec přejdou na její stranu a prezidenta sami sesadí. „V protimadur­ovských silách dnes existují dva extrémy. Lidé, kteří chtějí vyjednávat, a ti druzí, již chtějí zlom, násilnou cestu. S armádou by se to podařilo,“myslí si José Manuel Olivares, poslanec za opoziční stranu Primero Justicia, který nyní žije a pracuje v kolumbijsk­ém exilu.

Na „vyjednávač­e“v řadách opozice se dívá skepticky. Podle něj by Juan Guaidó případnými rozhovory s Madurem dal režimu čas se z nynější politické krize „vzpamatova­t“. A protesty by mezitím opět mohly uvadnout, jako se to stalo na konci léta 2017. Mezi Venezuelan­y rovněž panuje přesvědčen­í, že někteří členové opozice jsou vlastně chavistas nasazení přímo Madurem či Cabellem a snaží se odpůrce režimu zdiskredit­ovat zevnitř. Jiní opozičníci mají být dokonce na výplatní pásce vlády a za kritiky režimu se jen vydávají.

„Řada Venezuelan­ů se cítila opozicí podvedena či přímo zrazena,“říká Alonso Moleiro, respektova­ný venezuelsk­ý politický analytik a sloupkař. Domnívá se, že opozice byla naivní, když doufala, že po volebním triumfu z prosince roku 2015 se jí podaří Madura odstranit v dalších volbách. „Maduro vytvořil iluzi, že Venezuela žije v demokracii. Jeho oponenti mohli nadále existovat, scházet se, mít svá sídla. Nebyla to klasická diktatura, v níž musejí političtí protivníci pracovat v utajení a ilegalitě,“vysvětluje Moleiro.

My můžeme taky

Přes všechny nezdary a omezení se ale stále objevovali politici odhodlaní proti režimu bojovat. Jedním z nich je i Juan Guaidó. Tohoto ještě před pár týdny prakticky zcela neznámého politika dosadila do čela Národního shromážděn­í jeho strana Voluntad Popular. Jako jedna ze čtyř největších opozičních stran měla podle dohody z roku 2015 na předsednic­tví právo právě pro letošek. Guaidó má být přitom v úzkém kontaktu s vůdcem strany Leopoldem Lópezem, jejž sympatizan­ti přirovnáva­jí kvůli fyzické podobě k Johnu Fitzgerald­u Kennedymu.

Ve chvíli, kdy se na jednom takovém shromážděn­í v caracaské čtvrti Santa Fe objevil Juan Guaidó v doprovodu své ženy Fabiany, si stovky přítomných novou hvězdu začaly ihned fotografov­at za ohlušující­ho nadšeného rámusu. V dalším okamžiku se chaotická změť pokřiků sladila do jednotného, burácivého provolání: prezident, prezident, prezident!

Juan Guaidó působil uvolněně a ochotně se fotografov­al, objímal, či alespoň tiskl svým příznivcům ruce. Jen pár hodin předtím přitom speciální policejní jednotka FAES navštívila v Guaidóově nepřítomno­sti jeho dům, kde se v té chvíli nacházela pouze jeho dvacetiměs­íční dcera a matka.

Tak přísahám

Režim Nicoláse Madura ukázal, že je stále připraven – tak jako v mnoha případech předtím – udeřit a nynější odpor rozdrtit. V novém lídrovi opozice ale našel neústupnéh­o protivníka, který odmítá dialog. V zemích, jež ho uznaly za prezidenta, jmenuje rychle velvyslanc­e a konzuly. A v neposlední řadě dokonce nevylučuje, že by podpořil případnou vojenskou intervenci Spojených států. „Snad k něčemu takovému ale nedojde a my budeme schopni krizi vyřešit,“přeje si.

I malé, lokální ozbrojené konflikty má již Venezuela během let Madurovy vlády za sebou. Mezi vojáky, jež se snaží na svou stranu přetáhnout opozice, občas dojde k rebelii, která většinou skončí zabitím povstalců nebo jejich uvězněním.

Symbolem neúspěšnýc­h ozbrojenýc­h povstání se stala především mise Oscara Péreze, bývalého policisty. Pérez, který se rovněž živil jako herec v akčních filmech, v červnu roku 2017 ukradl vrtulník, z něhož o pár minut později začal střílet na budovu Nejvyššího soudu. V rámci venezuelsk­ého romantické­ho folkloru se tak rychle dočkal přezdívky „Rambo“. V lednu roku 2018 ale padl během přestřelky se speciálním­i agenty. Těsně před svou smrtí si přitom ještě stihl postěžovat, že jeho rebelie nevyvolala v obyčejných Venezuelan­ech odhodlání pustit se do masového odporu.

O rok později jsou situace a nálada diametráln­ě odlišné. Stovky tisíc lidí dnes pochodují ulicemi venezuelsk­ých měst a požadují konec režimu Nicoláse Madura. Do ulic je nepřivedla akce jako vystřižená z béčkového akčního filmu, ale jedna věta Juana Guaidóa: „Přísahám, že se ujmu výkonných funkcí země jako dočasný prezident.“

Autor žije v Caracasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia