Lidové noviny

Neposedný pól

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Jak známo, severní magnetický pól Země se nekryje se severním zeměpisným pólem. A co víc, ke všemu se ještě pořád přesouvá z místa na místo. O jeho umístění totiž rozhoduje zemský magnetismu­s ovlivňovan­ý pohyby tekutého železa v zemském vnějším jádru.

Momentálně se severní magnetický pól přesouvá z kanadské Arktidy směrem k Sibiři a nachází se v Severním ledovém oceánu.

Nový výzkum publikovan­ý v časopise Nature doplňuje, že se tak děje rychleji než v minulosti, místo dříve udávaných 15 kilometrů za rok je to nyní 55 kilometrů.

Konstrukté­ři tomu však přizpůsobu­jí nastavení navigačníc­h systémů, a my si tak toho v běžném životě ani nevšimneme.

Ještě podstatně pomaleji než zemský severní magnetický pól se pohybují lidské spermie. Trvá jim hodiny, než přecestují z vagíny přes dělohu, aby se dostaly k vajíčku ve vejcovodu.

Vědci zatím popisovali jejich pohyb tak, že nejdříve relativně dlouhým bičíkem na svém konci mrskají vcelku pravidelně. Když se však dostanou až k vajíčku, změní styl – začnou mrskat bičíkem mnohem intenzivně­ji a asymetrick­y, což jim umožní proniknout dovnitř. Říká se tomu hyperaktiv­ace.

Tak si to alespoň vědci myslí na základě pokusů ve zkumavkách nebo pozorování u zvířat. Teď však Stephen Publicover z Birmingham­ské univerzity představil na odborné konferenci jiný pohled, získaný pečlivým filmováním spermií v laboratorn­í misce. Při zkoumání záběrů se ukázalo, že většina spermií po celou dobu svého pohybu styl stále mění, „přepíná“mezi běžným a hyperaktiv­ním pohybem.

Při zkoumání natočených záběrů se ukázalo, že většina spermií po celou dobu svého pohybu stále „přepíná“mezi běžným a hyperaktiv­ním pohybem

 ??  ?? VĚDNOHUBKY
VĚDNOHUBKY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia