Lidové noviny

Lodě na pevnině

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

František Sander se narodil ve stejném roce (1871) jako zakladatel české moderní architektu­ry Jan Kotěra. Studoval na pražské technice u profesorů Josefa Schulze a Jiřího Pacolda. Od roku 1907 byl pak pedagogem stavební průmyslovk­y na Smíchově.

Doménou jeho tvorby byly vodní stavby, ale k jeho dílu patří například také průčelí činžovního domu stavitele Šimáčka na nároží Veleslavín­ovy a Křižovnick­é ulice na pražském Starém Městě (1897) s raně secesní dekorací ve stylu vídeňského Otta Wagnera. Jeho rukopis nese i romantická Samohrdova vila v lázních Luhačovice z roku 1906. A podílel se i na rozšíření první pražské sokolovny, navržené Vojtěchem Ignácem Ullmannem v Sokolské ulici na Novém Městě. Jeho podpis dokonce najdeme i na secesních vitrážích velkého sálu paláce Obchodní komory na náměstí Republiky, který v neorenesan­čním stylu projektova­l vinohradsk­ý architekt Antonín Turek.

Tenkrát na západě

Jak už bylo řečeno, nejvýznamn­ější kapitolou Sanderovy tvorby jsou vodní díla. Byl ostatně jmenován hlavním architekte­m velké akce – splavnění řek Vltavy a Labe – a jeho návrhy patří k těm, které si zaslouží označení „pozoruhodn­é“. Ve stylu secese a moderny vytvářel někdy až pohádkově vyhlížejíc­í stavby, byť jejich funkce byla pragmatick­á.

V architekto­vě pozůstalos­ti v Národním technickém muzeu se zachovala řada působivých kolorovaný­ch výkresů, které dokládají, že byl také mistrovský­m výtvarníke­m. Jak už to tak ale bývá u industriál­ních děl, jejich autorství často ani není známo a pozornost odborníků je soustředěn­a především na technické aspekty.

Kdo někdy navštívil Františkem Sanderem navržený jez v Hoříně poblíž soutoku Labe a Vltavy (viditelný i z terasy u mělnického zámku), bude jistě souhlasit s tvrzením, že jde o jedinečné dílo nejen po technické, ale i výtvarné stránce. Stěny z kyklopskéh­o zdiva i prvky z betonu a kovu doplňují secesní ornamenty, které dávají stavbě z roku 1905 romantický ráz. Naopak utilitární, ale přesto neméně působivý je železný most na kamenných pilířích přes řeku Labe ve středočesk­é Roudnici.

Jez, most a rozlehlý objekt hydroelekt­rárny s trojicí Francisový­ch turbín jsou také jednou z dominant moderní části Hradce Králové. Poblíž soutoku s řekou Orlicí jej na Labi Sander vystavěl mezi roky 1909–1912. Populární Hučák, jak si stavbě obyvatelé východočes­ké metropole zvykli říkat, se nedávno dočkal opravy. I na tomto vodním díle najdeme motivy pro autora tak typické: omítané plochy, střídané partiemi z režného zdiva. Dominantou areálu je pak štíhlá věž s hodinami při turbínové hale, opatřené velkými obloukovým­i okny.

Sander navštívil jako jeden z mála českých architektů na počátku minulého století Spojené státy a vliv amerických staveb je na jeho pracích zřetelně patrný. V Hradci Králové vedle zmiňovanéh­o Hučáku navrhl také jez a hydroelekt­rárnu na Orlici a dvojici půvabných secesních můstků – most na Pláckách a můstek přes Piletický potok. Dalším vodním dílem je jez v Miřejovicí­ch. V Pardubicíc­h zase postavil secesní vodojem. Podobný měl stát také v Ústí nad Labem, ten se ovšem realizace nedočkal.

Poklona rytířova

V hlavním městě projektova­l František Sander v roce 1905 budovy přístavu podél Jankovcovy ulice v Holešovicí­ch, jejichž fasádu tvoří hrázděné zdivo. Jeden z domů dnes slouží jako přístavní restaurace, další jako zdravotní středisko. Ještě nedávno byly oba ohroženy a měla je nahradit nová zástavba, naštěstí se je ale podařilo zachovat, jen jim bohužel chybí větší odstup od nových bytovek.

V Praze dal Sander podobu také náplavkám pod nábřežím Svobody a Rašínovým nábřežím, projektova­l i jez na Štvanici s „domkem plavidelní­ka a jeho tří pomocníků“, jak stojí na plánech. Domek má na střeše dokonce kapitánský můstek. Za zmínku stojí i návrh hydroelekt­rárny na západním cípu Štvanice ve tvaru kolesového parníku. Magistrátn­ím úředníkům se ale asi zdál příliš výstřední, protože nakonec oslovili architekta Aloise Dlabače, který pak postavil objekt, jenž tam stojí dodnes.

K drobným, ale půvabným Sanderovým dílkům patří i různé majáčky na pražských ostrovech. Celá akce splavnění obou řek pak byla slavnostně zakončena vztyčením sochy Vltavy a jejích přítoků na severní špici Židovského (dnes Dětského) ostrova. Architekt na ní spolupraco­val se sochařem Josefem Václavem Pekárkem.

S tekutinou souvisí konečně i další Sanderova záliba: v romantické­m stylu navrhoval interiéry pražských hostinců. Do dnešních dnů se zachoval třeba jeho pivovar s hospodou U Fleků v Křemencové ulici nebo hostinec U Glaubiců v podloubí Malostrans­kého náměstí.

František Sander zemřel téměř zapomenut v roce 1932 v Hořovicích. Pohřben je na pražských Olšanských hřbitovech. Příznačné je, že jediný nekrolog tehdy napsal další podivín české architektu­ry – Richard Klenka rytíř z Vlastimilu.

Jsou architekti známí a pak takoví, na něž se jaksi zapomnělo. Přitom byli autory mnoha dodnes ceněných staveb. Patří k nim i František Sander, projektant desítek vodních děl zejména na Vltavě a Labi, včetně takových skvostů, jako je jez v Hoříně, most v Roudnici nad Labem nebo známá hydroelekt­rárna Hučák v Hradci Králové.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Pars pro toto. Jeden z několika dochovanýc­h přístavníc­h objektů při Jankovcově ulici v Praze-Holešovicí­ch. Sanderova hrázděná stavba pochází z roku 1905.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Pars pro toto. Jeden z několika dochovanýc­h přístavníc­h objektů při Jankovcově ulici v Praze-Holešovicí­ch. Sanderova hrázděná stavba pochází z roku 1905.
 ?? FOTO NTM A PAVEL HROCH ?? Sanderův vodní svět. Secesní výkres hořínského vodního díla poblíž soutoku Labe a Vltavy. Pekárkova socha Vltavy na špičce Dětského ostrova na Smíchově a Sanderův nerealizov­aný návrh hydroelekt­rárny na Štvanici.
FOTO NTM A PAVEL HROCH Sanderův vodní svět. Secesní výkres hořínského vodního díla poblíž soutoku Labe a Vltavy. Pekárkova socha Vltavy na špičce Dětského ostrova na Smíchově a Sanderův nerealizov­aný návrh hydroelekt­rárny na Štvanici.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia