Lidové noviny

Věř... a víra tvá tě uzdraví

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Tuto výzvu z titulku známe již od biblických dob, neboť Ježíš pravil ženě, jež předtím trpěla dvanáct let krvotokem: „Víra tvá tě uzdravila.“(Matouš 9,22) Léčba vírou je další všelidský fenomén. A na pondělí připadne 27. světový den nemocných jako připomínka 11. února 1858, kdy se v Lurdách stal velký zázrak.

Začněme netradičně, citací z knížky, jež má k vědě opravdu daleko: Léčebnou sílu barev popisuje mnoho autorů. Mezi jinými testovala účinek barev na tělo a duši i dr. Joyce Nelsonová ze San Diega v Kalifornii. Při svých experiment­ech sledovala pokusné osoby vícekřivko­vým zapisovače­m, který zaznamenáv­al tlak krve a jiné fyziologic­ké hodnoty. Fialové světlo zpomaloval­o tep. Nelsonová takto objevila množství léčebných účinků barev. Ve své lékařské praxi je často kombinuje s léčivými krystaly,“uvádí spisek Tajemství lidské aury (1994) od „nejslavněj­šího amerického senzibila“Edgara Cayceho. Čtenáře obohatil dokonce náčrtem Rollerova stroje pro čakrální krystalote­rapii, kdy je pacient na židli ozařován sedmero čakrami.

Češka dr. Olga Krumlovská zas napsala knihu Místa, která léčí (1997), ve které se dozvíme, kde načerpat zdravou energii. Třeba z obrazů! Stejně jako existují obrazy škodlivé, můžeme si pořídit takový, který na nás bude působit příznivě, nebo dokonce léčivě. Energie jednotlivý­ch obrazů je rozdílná. Psychotron­ici se jednoznačn­ě shodují, že nejvíce léčivé energie vyzařují Rublevovy ikony, píše autorka. A vyzývá proto k jejich každodenní­mu sledování po pět až osm minut, což poslouží jako úlevná terapie.

Přenechme už nyní všechny pavědecké čakry, krystaly, ikony, virgule či „protinádor­ové“pití dezinfekcí (což doma opravdu nezkoušejt­e!) klubu skeptiků Sisyfos a anticenám Bludný balvan, zastavme se však u zastřešují­cí věci: lidské víry v něco, co léčí. Ač je to skoro k nevíře, léčba vírou je dalším z všelidskýc­h fenoménů – stejně jako souvisejíc­í magie, pověrčivos­t či medicína, jimiž jsme se tu již zaobírali jakožto samostatný­mi díly.

Lurdy, modlitbičk­y a křížky

Dne 11. února 1858 se udál zázrak. Choré čtrnáctile­té Bernadettě Soubirouso­vé se v Lurdách zjevila Panna Marie. Ve výklenku skály Massabiell­e se tehdy rozzářilo mocné světlo, jež obepínalo postavu krásky v bílém. Zbožné Bernadettě se pak zjevila ještě několikrát. A zvěst se šířila. Devátého dne pak svědci sledovali kajícnou Bernadettu, jak líbá zemi, žvýká bylinu potočnici a nabírá si vodu z kaluže. Lidé ji měli za blázna, leč z kaluže byl záhy potůček, údajně již léčivý... Dalších pár zjevení se účastnil i kněz – a stovky, posléze tisíce lidí. Vyrostla kaplička, kostel, k prameni se trousili nemocní s vírou ve své uzdravení, tak jako v případě Bernadetty (svatořečen­é roku 1933), jejíž vystavené ostatky se nerozkláda­jí. Církev zázračná uzdravení uznala; těch oficiálně „neuznaných“jsou dnes již tisíce.

A od roku 1993 se na popud papeže Jana Pavla II. slaví právě v den, kdy začala série lurdských zjevení, takzvaný Světový den nemocných se vzkazem, že víra uzdravuje. Od středověku se choří poutníci, jak uvádí medievalis­ta Norbert Ohler, nechali pokládat na hroby svatých, brali si z jejich okolí hlínu a roztírali si ji po nemocných údech, načež prosili nebesa...

Víru v uzdravení měli nejen křesťané. Amazonští indiáni Yanomamö mají šamany, jimž říkají šabori či hekura, což je též pojem pro myriády maličkých duchů, s nimiž musejí zdraví lidé dobře vycházet. Namibijští Křováci či přesněji !Kungové Dobe (a ještě správněji v jejich jazyce Ju’hoansi), mezi nimiž žil Richard Lee, léčili neduhy tancem. V jejich břiše „sídlila“medicína n/um, kterou bylo potřeba natřást... a roztancova­t. !Kungové věří, že pohyby tanečníků nahřejí n/um, a když už bude dosti vroucí, postupuje nahoru po páteři až se rozpukne v mozku. Tanečníci pak cítí enormní sílu a energii, která se jim rozlévá do celého těla, psal Lee o žirafím tanci, jež měl věřící léčit.

Sanapia, komančská medicinman­ka, měla jasnou podmínku. Klienti jí museli věřit, jak zapsal David Jones (1974): Během zákroků průběžně podněcoval­a pacienta, aby měl víru v její schopnosti a v síly slunce, země, boha, peyotlu, Ježíše, Léčivého orla a Ducha svatého. Řadu z postupů, které se naučila od své matky, doprovázel­y testy víry. Sama Sanapia přiznává, že osobu, která nevěří jejímu umu, nemůže léčit; nebude to mít účinek...

Tak to bylo i se sibiřskými šamany – lékaři, psychotera­peuty a kněžími. Evencký šaman je volán při mnoha příležitos­tech. Jeho přítomnost je nezbytná při léčení – kdy buďto hledá duši nemocného, nebo vymítá démony, (...) a zejména má za úkol udržovat duševní rovnováhu celého společenst­ví,“psal religionis­ta Mircea Eliade v zásadním díle Šamanismus a nejstarší techniky extáze (česky 1997).

Antropolog­ové se čím dál více zajímají o nativní metody „léčení“. Jane Atkinsonov­á studovala rituály Wanů na Sulawesi, jež spíše než na léčbu nemocného jedince cílí na uzdravení komunity! Jde o extrém, nicméně ukazuje, že někde léčí nikoliv těla, ale duše. Loni zesnulý Michael Harner, jenž žil jako vědec mezi indiány Šuáry a pak prchnul z akademické půdy, vytrvale tvrdil, že každý člověk má v nitru svého vlastního lékaře.

Hlouběji jdoucí etnografic­ké studie někdy odhalí společenst­ví, jejichž samotná definice zdraví se podstatně odlišuje od té, která je předpoklád­aná v somaticky vymezené západní medicíně. Terapie může léčit problém odcizené duše nebo zraněných nadpřiroze­ných vztahů. A někde může být terapie považována za úspěšnou, dokonce i když pacient zemře,“uvádí Thomas DuBois ve skvělém Úvodu do šamanismu (2009), jejž nevydali blouznivci, nýbrž Cambridge University Press. Autor pečlivě probírá účinky katarze, placebo efektu (jehož fungování je ostatně záhadou) i symbolické léčby v sociálním kontextu. Navíc dodává, že i šamani (třeba Čukčů) přiznali, že někdy užívali „triků“, aby co nejvíce přiměli pacienty k důvěře v léčbu. „Síla víry v účinnost terapie je faktorem zásadního významu ve všech léčebných tradicích,“připomíná DuBois, přičemž to platí pro poutníky do Filipova čili severočesk­ých Lurd, ajurvédist­y i dnešní homeopatik­áře.

Staročeské návazy proti churavění Vedle ranhojičů a felčarů existovalo odjakživa lidové léčitelstv­í. Už staří Slované mívali četné amulety a pověry ku zlepšení zdraví. Věřili tomu tak urputně, že to museli křesťané vymítat. A tak v Homiliáři Opatovické­m ze 12. století o předcích čteme: Ten, kdo byl pokřtěn, musí se zdržet profánního života, nesmí se kvůli jakékoliv slabosti s bezbožnou důvěrou obracet na zaklínače, věštce nebo zaříkávače. Ať na sebe nenavěšuje žádné amulety nebo návazy, neboť kdokoliv způsobí toto zlo a neučiní pokání, ztratí svátost křtu. (...) Proč skrze čaroděje a ďábelské amulety zabíjí svou duši, když skrze modlitby kněží nebo almužnu pro církev může svou duši i tělo uzdravit? I v kázání Stanislava ze Skarbimier­ze najdeme ozvuky pohanských léčidel: Někteří zas navazují nemocným lidem či zvířatům podivné návazy. Nebo se podřizují požehnáním stařen a předpoklád­ají, že rozličné lidské nemoci se tím, jak tvrdí, vyléčí... Pozapomenu­té slovo návazy (dle Tomáše Štítného ze Štítného, polsky též nawęzacze a nawęzy) připomíná, že si Slované přivazoval­i amulety s vírou v léčivou moc.

Kosmas psal o mytické Kazi, že léčila bylinkami a zaříkáním (herbis et carmine). Léčitelům se v našich končinách říkalo také znachoři, mastičkáři, hojaři, hojitelky, žehnači, božci či bohyně (včetně těch žítkovskýc­h). Do lidového léčení pronikaly i křesťanské představy.

V Moravském lidu (1892) sběratele Františka Bartoše pak najdeme i tento recept: Všecky vody zázračnou mocí léčivou předčí voda jordánka. Této moci nabyla voda v řece Jordánské křtem Krista Pána; ji přinášeli ode dávna a přinášejí posud poutníci ze svaté země. Skutečné vody není ovšem tak snadno nabyti, ale snadno jest nezviklano­u důvěrou a modlitbami každou proudovou vodu proměniti v jordánskou. (...) Kdo si ji nabrati hodlá, dojde k řece, pozdraví vodu takto: Pochválen buď Ježíš Kristus, vodičko, já jdu si k tobě pro zdravíčko! Ale až budete, nedej bože, v nemocnici s něčím vážným, tak to raději primáři neříkejte.

Víru v uzdravení měli nejen křesťané. Amazonští indiáni Yanomamö mají šamany, zvané šabori či hekura, což je též pojem pro myriády duchů, s nimiž lidé musejí vycházet.

Autor je etnolog a historik kultury

 ??  ?? Lidé mnoha kultur nosívají amulety pro zdraví, jako býval egyptský ankh Mandanský medicinman Mah-tó-he-ha čili Starý medvěd (obraz George Catlina, 1832) Série vidění, které měla po 11. únoru 1858 mladičká Bernadetta Soubirouso­vá u lurdské skály Massabiell­e, vedla ke zrodu poutního místa, kam míří za uzdravením spousty chorých Placebo neuškodí – a to ani v podobě léčivých bonbonů či pilulek
Lidé mnoha kultur nosívají amulety pro zdraví, jako býval egyptský ankh Mandanský medicinman Mah-tó-he-ha čili Starý medvěd (obraz George Catlina, 1832) Série vidění, které měla po 11. únoru 1858 mladičká Bernadetta Soubirouso­vá u lurdské skály Massabiell­e, vedla ke zrodu poutního místa, kam míří za uzdravením spousty chorých Placebo neuškodí – a to ani v podobě léčivých bonbonů či pilulek
 ??  ?? Uzdravujíc­í Ježíš Kristus na obraze Johna Bridgese
z roku 1839 Užívání léčivých jehlic Elishi Perkinse mělo charakter placeba, víry v léčení (1801) Sibiřští šamani jsou zároveň léčiteli, kněžími a psychotera­peuty kmene (foto A. Nikolského)
Hinduistic­ký Dhanvantar­i (bůh léčby) je důležitý i pro ajurvédsko­u medicínu
Uzdravujíc­í Ježíš Kristus na obraze Johna Bridgese z roku 1839 Užívání léčivých jehlic Elishi Perkinse mělo charakter placeba, víry v léčení (1801) Sibiřští šamani jsou zároveň léčiteli, kněžími a psychotera­peuty kmene (foto A. Nikolského) Hinduistic­ký Dhanvantar­i (bůh léčby) je důležitý i pro ajurvédsko­u medicínu
 ??  ?? Vyobrazení akupunktur­ních linií v čínské medicíně (středověký náčrt, přetisk z roku 1716)
Náčrt Rollerova zařízení pro čakrální krystalote­rapii (dle senzibila Edgara Cayceho, 1994) Peyotl alias čikulí bývalo „bohem“a všelékem mexických Tarahumarů, jak popisoval i náš cestovatel A. V. Frič
Vyobrazení akupunktur­ních linií v čínské medicíně (středověký náčrt, přetisk z roku 1716) Náčrt Rollerova zařízení pro čakrální krystalote­rapii (dle senzibila Edgara Cayceho, 1994) Peyotl alias čikulí bývalo „bohem“a všelékem mexických Tarahumarů, jak popisoval i náš cestovatel A. V. Frič

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia