Lidové noviny

U soudu se obrací karta pro šéfa strážníků

- JAN HORÁK

PRAHA Dílčí satisfakce se dočkal odstavený šéf strážníků v Praze 1 Miroslav Stejskal. Po incidentu s Robertem a Eugenem Linkovými ho obvinila policie, Stejskal následně přišel o velení. Otec se synem ho nařkli, že jim rozbil telefon. Mladšího z Linků však soud podle zjištění serveru Lidovky.cz potrestal za pomluvu. Dostal podmínku, má zaplatit pokutu a se Stejskalem se finančně vyrovnat. Rozsudek není pravomocný.

„Tato satisfakce má pro mě spíš deklarativ­ní význam, protože mi nikdo žádnými penězi dvouletou ztrátu profesní prestiže nevrátí. Pro mě je to jen naplnění trestu pro člověka, který si dovolil lhát a přivodil mi problémy,“reagoval Miroslav Stejskal, který se musel velení městských policistů v Praze 1 vzdát v říjnu 2017. Tehdy ho kvůli obžalobě nadřízený přeřadil do kanceláře k administra­tivní práci.

Šlo o parkování

Stejskalov­y problémy začaly koncem roku 2016. 10. prosince se při služebním zákroku ocitl v prudkém sporu s Linkovými. Ředitel podezříval mladšího z nich Roberta, že zaparkoval neoprávněn­ě na místě pro invalidy. Když po něm chtěl doklady, strhla se mela. Starší z Linků Eugen Stejskala uhodil. Jeho synovi pak ředitel z obavy o své bezpečí odebral telefon.

Státní zástupkyně kvůli zákroku Stejskala obžalovala ze zneužití pravomoci úřední osoby. Ředitel dostala před soud skutečnost, že mladšímu z Linků telefon vzal. Nicméně oba muži konflikt přibarvili. Nařkli ředitele, že telefon rozbil a poškodil i klimatizac­i auta. Jejich výpověď se ale ukázala jako lež. Mladšího z Linků minulý týden Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal za křivou výpověď.

Sto tisíc pro poškozenéh­o

„Byl uložen souhrnný trest odnětí svobody v trvání jednoho roku s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří roků, dále peněžitý trest 50 tisíc korun, trest zákazu činnosti spočívajíc­í v zákazu řízení motorových vozidel všeho druhu na dobu jednoho roku,“sdělila LN mluvčí soudu Dana Šindelářov­á. Do trestu zahrnul soud Linkovu jinou trestní kauzu z loňska, proto mu zakázal usednout za volant.

Podle rozsudku bude muset Link za křivé nařčení nejen platit pokutu, ale ještě se finančně vyrovnat se Stejskalem. Částka je vyšší než sama sankce. „Obžalované­mu byla uložena povinnost uhradit poškozeném­u nemajetkov­ou újmu ve výši sto tisíc korun,“podotkla mluvčí Šindelářov­á. Z křivého obvinění se před soudem zodpovídá i Link starší, jeho případ se však projednává v samostatné­m procesu. Líčení pokračuje 25. února.

„Nebýt toho, že mě obvinili z poškození telefonu a auta v tom původním zahájení trestního stíhání, tak by stíhaní kvůli samotnému dvouminuto­vému odebrání telefonu zahájeno nikdy nebylo,“podotkl suspendova­ný ředitel. Soud první instance ho sice nepravomoc­ně očistil, ale po odvolání státního zástupce bude mít konečné slovo Městský soud v Praze. Jednání je nařízeno na 7. března.

Samotný konflikt z prosince 2016 podle Stejskala zažehl Robert Link, jeho otec ho pak měl eskalovat. Stejskal telefon mladšímu z Linků odebral kvůli své bezpečnost­i. S přístrojem v ruce totiž k němu prudce vykročil. Ředitel se tak bál, že mu jím mrští do obličeje. Robert Link trvá na tom, že incident se odehrál podle jeho verze, tudíž že policii nelhal. Proti rozsudku se proto na místě odvolal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia