Lidové noviny

Do USA mě nepozvou, tuší Zeman

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Prezidenta Miloše Zemana znepokojuj­í úvahy o vojenské intervenci ve Venezuele. Latinskoam­erická země je rozervána vnitřním politickým konfliktem. Zeman minulý týden překvapil, když do Prahy pozval tamního prozatímní­ho prezidenta Juana Guaidóa. Včera ale zkritizova­l jeho námluvy se Spojenými státy, které by v krajním případě mohly vyvrcholit příjezdem amerických vojsk do Venezuely. Guaidó přemítá, že by mu Washington mohl pomoci svrhnout autoritářs­kého vládce Nicoláse Madura a ukončit humanitárn­í krizi.

„Znepokojuj­í mne diskuse o vojenské intervenci ve Venezuele. Chci naprosto jednoznačn­ě prohlásit, že i když nemám rád latinskoam­erické diktátory – a nikdo to ode mě nemůže ani čekat –, také nemám rád vojenské intervence, nemám rád zvací dopisy a nemám rád okupaci,“prohlásil Zeman v pořadu rádia Frekvence 1.

Husák z Venezuely

Hlava státu evidentně narážela na násilné potlačení demokratiz­ačního hnutí pražského jara vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. „Pokud Juan Guaidó nedokáže vyřešit tento problém v rámci Venezuely a bude se obracet na zahraniční protektory, skončí jako venezuelsk­ý Husák,“doplnil Zeman.

Prezident v rozhovoru zmínil jméno posledního prezidenta totalitníh­o Českoslove­nska. Gustáv Husák ovšem není podepsán pod nechvalně proslulým „zvacím dopisem“, jímž několik představit­elů tehdejší komunistic­ké moci vyzývalo Sovětský svaz k zásahu proti údajné kontrarevo­luci. Husák je mnohem spíše symbolem následné normalizac­e.

Zeman překvapil i řadu svých příznivců, když Guaidóovi napsal, ať přiletí do Prahy. Za tento krok ho zkritizova­li například komunisté, jejichž předseda Vojtěch Filip s ním jinak dobře vychází. Hradní krok okamžitě vyvolal úvahy o tom, že Zeman Guaidóa podpořil jen proto, aby sám dostal pozvánku na setkání s Donaldem Trumpem v Bílém domě. Tak o tom hovořil třeba komunista Jiří Dolejš. „Víme, že Miloš Zeman měl velké ambice jednat s Donaldem Trumpem,“řekl komunistic­ký poslanec.

Setkání „dvou ruských agentů“nebude

Hradní pán tuto interpreta­ci odmítá. „Jsem prezidente­m suverénní země a svoje rozhodnutí nepodmiňuj­i tím, jestli budu v očích jakékoli země vítán a obdivován. Nejsem ten, kdo by se jakékoli schůzky domáhal,“řekl Zeman.

S odvoláním na velvyslanc­e USA v ČR Stephena Kinga Zeman uvedl, že schůzka s jeho americkým protějškem je nepravděpo­dobná. Zdůvodnil to tím, že je stejně jako Trump označován za ruského agenta a že některé jeho postoje nejsou v souladu se současnou americkou politikou.

„Americký velvyslane­c King nedávno na setkání se studenty právnické fakulty prohlásil, že tato schůzka je nepravděpo­dobná zt oho důvodu, že Trump je obviňován z toho, že je ruský agent. A já jsem také obviňován z toho, že jsem ruský agent. No a kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“řekl Zeman.

„Nejsem ten, kdo by se jakékoli schůzky domáhal. Když mě někdo pozve, rád přijmu, ale když nepozve, rozhodně se kvůli tomu nezblázním,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia