Lidové noviny

Stavět! Bez ohledu na cokoli

Návrh nového stavebního zákona z pera Hospodářsk­é komory je opravdu „vyvážený“

- JITKA JELÍNKOVÁ právní specialist­ka na životní prostředí

Lidové noviny vyhlásily slovem roku 2018 „sucho“a pravidelně přinášejí rozhovory s odborníky, kteří vysvětlují, jak naléhavě je třeba změnit náš přístup ke krajině, aby se závažné negativní dopady klimatické změny na naše území podařilo udržet v přijatelný­ch mezích. Státní politika životního prostředí České republiky 2012–2020 uvádí, že „k nejvýznamn­ějším jevům, které působí negativně na ekologicko­u stabilitu krajiny, patří její rostoucí fragmentac­e souvisejíc­í s rozvojem sídel, dopravní a další infrastruk­tury“. Nelze nevnímat, že stejně jako v řadě případů existuje zájem stavět, tak existuje také zájem nestavět a chránit přírodu a krajinu. Vnímat požadavky platného práva na ochranu přírody a krajiny a životního prostředí vůbec jako zbytečné překážky „rychlého získání stavebního povolení“je krajně nezodpověd­né.

Z tzv. věcného záměru rekodifika­ce veřejného stavebního práva předložené­ho Hospodářsk­ou komorou ČR (datováno 14. 12. 2018) by se ovšem zdálo, že existuje jakýsi zvlášť naléhavý „veřejný zájem na stavění“, zájem, který podstatě převyšuje například ústavně zaručené právo na příznivé životní prostředí, na ochranu zdraví i na ochranu vlastnictv­í. Ve skutečnost­i Listina základních práv a svobod nezaručuje právo stavět a zdaleka ne každá stavba je ve veřejném zájmu.

Revoluční právní změny

Žasnu nad tím, jak jedním slovem nehorázný, absolutně nevyvážený návrh mohl spatřit světlo světa. Resp. nad tím, jak vládnoucí garnitura může brát za svou extrémní představu jedné zájmové skupiny (stavebníci, podnikatel­é, investoři, developeři) stavět bez ohledu na řádné posouzení kolize s veřejnými zájmy, například životního prostředí. Žasnu nad tím, jaké vpravdě revoluční právní změny, v rozporu s ústavností, evropským právem, kompetenčn­ím zákonem, zákony k ochraně životního prostředí, správním řádem a rozsáhlou judikaturo­u správních soudů a Ústavního soudu, lze zcela vážně navrhovat. Jistě, ve veřejném prostoru je neustále omílán argument, že Česká republika je na 156. místě ze 190 posuzovaný­ch zemí v délce standardiz­ovaného stavebního řízení. Z tohoto nepochybně neuspokoji­vého stavu však nelze vyvodit, že překopeme polovinu právního řádu bez ohledu na důsledky.

Návrh je v prvé řadě lživý. Není pouze záměrem rekodifika­ce veřejného stavebního práva, ale záměrem, který je zcela zjevně v rozporu s kompetence­mi „odborných“ministerst­ev podle tzv. kompetenčn­ího zákona. Návrh fakticky počítá se zrušením tradičního postavení tzv. dotčených orgánů státní správy, které v souladu se zvláštními zákony podávají do řízení před stavebním úřadem závazná stanoviska k ochraně jednotlivý­ch veřejných zájmů, například životního prostředí.

Kolizi stavebního záměru s požadavky zákonů k ochraně složek životního prostředí má v rámci tzv. principu integrace kompetencí do působnosti stavebních úřadů posuzovat – sám stavební úřad! Stavební úřad má rozhodovat o povolení stavby bez závazného stanoviska orgánu v působnosti ministerst­va životního prostředí. Ministerst­vo životního prostředí by posuzování kolize konkrétníh­o stavebního záměru se zájmy například ochrany přírody (zničení dřevin, narušení významných krajinných prvků typu vodní tok, výkon činností zakázaných ve zvláště chráněných územích, v územích soustavy Natura 2000, zásahy do biotopů zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin) nemohlo v podstatě nijak ovlivnit. Jak objektivně bude státní stavební správa „uvnitř sebe samotné“hodnotit kolizi stavebního záměru s veřejnými zájmy například ochrany životního prostředí, si lze jistě domyslet.

Návrh přitom nepředklád­á žádnou analýzu, která by prokazoval­a, že právě postup dotčených orgánů, například na úseku životního prostředí, je příčinou průtahů v rozhodován­í stavebních úřadů, že jím nejsou pochybení samotných žadatelů či stavebních úřadů. Ekologické spolky, z průtahů obviňované dříve, již byly novelou stavebního zákona účinnou od 1. 1. 2018 vyloučeny ze všech řízení před stavebními úřady, nejde-li o největší záměry vyžadující EIA.

Záměr návrhu je zcela zjevně v rozporu s kompetence­mi „odborných“ministerst­ev podle tzv. kompetenčn­ího zákona

Dříve nepředstav­itelné zásahy Hospodářsk­á komora navrhuje i další, dříve nepředstav­itelné zásahy do principů správního rozhodován­í, například automatick­y vygenerova­né rozhodnutí o povolení stavby, pokud stavební úřad nestihne o žádosti rozhodnout v závazné lhůtě. A nezastavuj­e se ani před změnami v oblasti soudního přezkumu, protože dosavadní judikatura se této zájmové skupině nelíbí.

Jak se vyjádřil nejmenovan­ý právní specialist­a, z návrhu Hospodářsk­é komory je většina odborníků na veřejné právo perplex.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Ve stavebním řízení je co zlepšovat, uznává autorka. Ale nelze překopat polovinu právního řádu bez ohledu na důsledky.
FOTO SHUTTERSTO­CK Ve stavebním řízení je co zlepšovat, uznává autorka. Ale nelze překopat polovinu právního řádu bez ohledu na důsledky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia