Lidové noviny

Elektromob­il, který dobře jede a nelže

Kia e-Niro se příjemně ovládá a udává realistick­ou výši dojezdu Překážkou by mohla být cena, která bude patrně atakovat milion

- LUDĚK VOKÁČ

NICE Ačkoli elektromob­ily stále nejsou auty pro každého, je nutno uznat, že v poslední době prodělávaj­í výrazné zlepšení. Dokazuje to třeba nová Kia e-Niro, kterou jsme řídili na silnicích francouzsk­é riviéry nedaleko Nice. Zlepšení ale zatím bohužel nepřichází v cenové oblasti.

Kia bude svůj elektrický crossover nabízet ve dvou provedeníc­h. Slabší bude mít elektromot­or s výkonem 100 kW a baterii s kapacitou 39,2 kWh. Nás ale zajímá silnější provedení, které trasu a jakým tempem jsme zvolili. Například klidná, zhruba čtyřicetik­ilometrová trasa z hotelu na letiště v obsazení třemi lidmi a jejich menšími zavazadly a se zapnutým topením snížila hodnotu dojezdu opravdu o zhruba oněch čtyřicet kilometrů.

Auto přitom vždy při dojezdu realistick­y počítá s aktuální spotřebou. Takže když uživatel zapne sportovní režim, topení a vyhřívání sedadel, rázem je na displeji jiná hodnota než na počátku. Ale nikdy nejde o dramatický pokles, třeba na polovinu. V takových případech se dojezd zkrátil zhruba o patnáct, maximálně dvacet procent. Je otázkou, co s dojezdem udělá skutečná zima s mrazy – ale obecně bude Kia e-Niro elektromob­ilem, na který se budou moci uživatelé z hlediska dojezdu spolehnout. A to je dobrá zpráva.

Příjemná jízda

Další dobrou zprávou je, že e-Niro je praktický elektromob­il. Auto vychází z běžného hybridního modelu Niro, oproti němu ale prodělalo několik změn. Přepracová­na byla podlaha, to kvůli bateriím, vzadu se teď sedí malinko výš a je tu méně místa nad hlavou. Pro 185 cm vysokého pasažéra už je to natěsno, ale ani na delší trase to nebude kritické. Před nohama i v zavazadlov­ém prostoru je místa dost.

Jízda s e-Nirem je hezky tichá, auto je komfortní a dobře ovladateln­é. Parádní disciplíno­u je pak předjížděn­í. Když jsme sešlápli prudce pedál akceleráto­ru, e-Niro (obzvlášť ve sportovním režimu) vystřelilo hbitě vpřed bez jakýchkoli prodlev. Dynamika v tu chvíli byla pocitově rozhodně lepší, než o čem vypovídá hodnota zrychlení z nuly na 100 km/h za 7,8 sekundy.

Důvod je jednoduchý: elektromot­or na rozdíl od dnešních turbomotor­ů spojených s automatick­ými převodovka­mi, které musí nejdřív spočítat emise a pak teprve zareagují, nemá žádnou prodlevu.

Výtečně má Kia vyladěnu také rekuperaci. Nejen že při zpomalován­í auto opravdu získá maximum možné energie zpět, ale uživatel si může určovat, jak se bude vůz chovat. Pádly pod volantem, kterými se normálně řadí, se tu určuje úroveň rekuperace a chování celého systému. Auto tak po uvolnění pedálu akceleráto­ru nemusí při nulové úrovni zpomalovat vůbec, nejvyšší úroveň rekuperace znamená, že vůz vlastně samočinně brzdí, a to dokonce tak, že se rozsvítí brzdová světla. Zní to možná složitě, ale funguje to jednoduše. Ovládání přejde rychle do krve a uživatel má nad vším kontrolu, to je výborné.

Ví, kam míří

Kia e-Niro není elektromob­il, který by korejská automobilk­a uváděla jen tak pro nic za nic, aby se zalíbila úřadům, jež vyžadují snižování emisí u flotily aut. Naopak, kombinací svých vlastností míří e-Niro do segmentu, který má v následujíc­ích letech výrazně růst a Kia v něm chce být průkopníke­m alternativ­ních pohonů. Pravdou je, že přímého konkurenta tento kompaktní crossover zatím vlastně nemá.

Jedinou potíží tak bude cena. V Česku zatím není nic jisté, ale lze se odpíchnout od ceny německé, která už zveřejněna byla. U silnější verze je stanovena na 38 090 eur, což je v přepočtu něco kolem 980 000 korun. A prostor pro kouzlení tu moc není. Vždyť menší elektrický crossover Kia Soul EV se prodává za částku od 869 980 korun, běžné hybridní Niro stojí nejméně 609 980 korun a plug-in hybridní provedení tohoto modelu vyjde na 984 980 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia