Lidové noviny

Perfektní zakončení kariéry

Lyžařská rekordmank­a Lindsey Vonnová se rozloučila na MS bronzem ze sjezdu

- TOMÁŠ KUBÁNEK

AARE/PRAHA Na startu si několikrát odfoukla, zakřičela „Go!“a naposledy v kariéře vyrazila na trať. Na kontě má Lindsey Vonnová 82 prvenství ve Světovém poháru – nejvíc ze všech sjezdařek, dva tituly mistryně světa i olympijské zlato, přesto při sjezdu v Aare cítila nervozitu. „Přitom zkrotit nervy, s tím jsem nikdy neměla problém. Ale strašně moc jsem dnes chtěla dojet dobře,“přiznala.

Bylo znát, že si opravdu dala záležet. Jako by zapomněla na ošklivý pád z úterního super-G, bolavá kolena i trápení v posledních měsících. Prospělo jí zkrácení trati. „Horní pasáž byla hodně boulovitá, to mému tělu zrovna nesvědčí. Když ji zkrátili, tušila jsem, že mám šanci,“říkala.

Perfektní jízdou stále zrychloval­a a do cíle se přiřítila s náskokem 33 setin sekundy. Zajásala a poklonila se tleskající­m divákům. Vzápětí jí předal kytici legendární Švéd Ingemar Stenmark, který přijal její pozvání do Aare a jehož absolutní rekord 86 triumfů ve Světovém poháru už nepřekoná.

Jelikož startovala už jako třetí, musela si na konečné umístění dlouho počkat, ale i když ji následně předstihly slovinská obhájkyně Ilka Štuhecová a Švýcarka Corinne Suterová, na bronz to stačilo.

„Toto je můj den, odevzdala jsem vše, co jsem mohla, jela jsem celým svým srdcem,“radovala se v jednom z řady rozhovorů, které poskytoval­a i plynulou němčinou.

V 34 letech se tak stala nejstarší medailistk­ou z MS. Na stejném místě, kde před dvanácti lety svou sbírku jedenácti cenných kovů započala. Všechny placky si do Aare dokonce přivezla a po závodě symbolicky pověsila na krk.

Kdo ví, jestli si v té chvíli vzpomněla na to, jak na základní škole napsala coby svůj životní cíl: „Startovat na spoustě olympiád a vyhrát v životě víc závodů než jakákoliv jiná žena.“

Ženy: 1. Štuhecová (Slovin.)

1:01,74, 2. Suterová (Švýc.) -0,23,

3. Vonnová (USA) -0,49,

...17. LEDECKÁ -1,17.

Muži: 1. Jansrud 1:19,98, ■

2. Svindal (oba Nor.) -0,02, 3. Kriechmayr (Rak.) -0,33.

S lyžováním začala, ještě pod dívčím jménem Kildowová, ve dvou letech. Když se jí nedařilo, říkal jí dědeček, sám velký sportovec: „Představ si, že jsi v boxerském ringu, protivník tě srazí na zem, ale ty hned zase musíš vstát a rvát se dál.“

Toho se Vonnová držela. Nezastavil­y jí neshody s otcem, překonala četné zdravotní problémy, kvůli nimž nyní skončila.

I díky svým půvabům se stala globální hvězdou, plnila titulní stránky prestižníc­h magazínů (především během vztahu s golfistou Tigerem Woodsem) vystoupila v pořadech Today Show či Late Show Davida Lettermana, objevila se i v epizodní roli v seriálu Law & Order. Příběh její kariéry běžel ve sportu během loňského Super Bowlu.

Přesto na některé cíle nedosáhla: získat další olympijské zlato, překonat Stenmarkův rekord... Nebo chtěla závodit také s muži, ale Mezinárodn­í lyžařská federace jí to nepovolila. Včerejší bronzovou medailí si však splnila sen o skvělé rozlučce. „Je pro mě jako zlatá a nikdo mi ji už nevezme. Je to perfektní zakončení kariéry.“

 ?? FOTO REUTERS ?? Lindsey Vonnová si při derniéře užívala i dlouhých skoků
FOTO REUTERS Lindsey Vonnová si při derniéře užívala i dlouhých skoků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia