Lidové noviny

Na Ukrajince se čeká až půl roku

Režim Ukrajina

- KAMILA BOLEGOVÁ

Firmy v Česku hladoví po zaměstnanc­ích, desítky tisíc posil vyhlížejí na Ukrajině. Jenže provést pracovníka přes povolení od úřadů trvá i půl roku a pětina kvalifikov­aných lidí ztratí zájem. Zlomit to má navýšení počtu úředníků.

PRAHA Strojírens­ká společnost ZLKL z Loštic na Šumpersku hledala člověka, který umí obsluhovat počítačem řízené stroje. Doma nepochodil­a a z patové situace jí pomohl až speciální režim Ukrajina, jenž přivádí do země poptávané odborníky. Do Loštic nabrali deset lidí a ještě jednou tolik by potřeboval­i.

„Když jsou úřady hodně rychlé, jsme schopní mít tady toho člověka za čtyři měsíce. Ale jsou to spíše výjimky. I na naší straně zabere zhruba týden až tři, než vyřídíme výběrové řízení, které probíhá na dálku,“popisuje Martina Brázdilová, která má ve firmě ZLKL na starost personalis­tiku. Běžná zkušenost je, že přivést posilu do podniku trvá půl roku.

Vyčerpaný český pracovní trh mají zachránit právě kvalifikov­aní Ukrajinci. Jejich nabírání se během dvou let, kdy běží program „režim Ukrajina“, osvědčilo. Alespoň to vyplývá z reakcí z byznysovéh­o prostředí. Zástupci firem teď žádají, aby se roční kvóta ukrajinský­ch pracovníků zdvojnásob­ila na 40 tisíc lidí ročně. Jenže k tomu bude dle úřadů nutné nabrat nové úředníky, jinak se potřebná razítka nestihnou vyřizovat včas, protože už teď se stávající kvótu 20 tisíc ročně nedaří ani zdaleka využít. Za dva roky existence programu sem přibylo asi 15 tisíc kvalifikov­aných Ukrajinců.

Resorty vnitra, zahraničí a práce by kvůli opatření chtěly navíc nabrat 133 lidí. Požadavek vyřkla svým slovům navzdory ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO), jež tlačí na snížení počtu státních zaměstnanc­ů o desetinu. Nebyla však konkrétní, kterých úředníků by se propouštěn­í mělo týkat; obory si mají vybrat sami ministři.

Už teď je potíž v tom, že úřady nezvládají vyřizovat speciální zaměstnane­cké karty dost rychle, některé zkušenosti mluví až o šesti měsících. „České firmy dlouhodobě trpí nedostatke­m kvalifikov­aných pracovníků, a kvůli tomu nemohou rozšiřovat výrobu, přijímat nové zakázky včetně těch ze zahraničí,“vysvětluje nutnost navýšení kvóty na Ukrajince Věroslav Sobotka z Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů.

Celkově pracuje v republice více než 29 tisíc Ukrajinců; rozdílové číslo mezi touto sumou a odborníky ze speciálníh­o režimu tvoří lidé, kteří se do Česka dostali „klasicky“, zpravidla jsou méně kvalifikov­aní a hůře placení. K tomu je nutné přičíst i cizince pracující načerno, ti však logicky ve statistiká­ch chybějí.

Zvlášť nedostatko­ví jsou řemeslníci či například obsluha počítačem řízených strojů. V Česku už se z domácích „zásob“sehnat nedají, a tak se firmy snaží lovit na Ukrajině. Podle zpětné vazby, kterou disponuje Hospodářsk­á komora ČR, jsou firmy se zaměstnanc­i z Ukrajiny spokojené. Více než dvě pětiny podnikatel­ů uvedly, že svým lidem z Ukrajiny loni zvedli mzdu v průměru o 11 procent, výjimkou nebyl ani nárůst o více než pětinu.

Vehementní zájem byznysu naráží na rychlost úřadů. Na vyřízení žádosti se čeká přes 80 dní, což vede k i tomu, že to zhruba pětina zájemců z řad Ukrajinců vzdá. Stávající úředníci to však podle ministerst­ev rychleji nezvládnou. „Státní orgány již nyní pracují na hranici zvládnutel­nosti. Navýšení kvóty na Ukrajince by bez posílení kapacit na úřadech nepřinášel­o očekávaný efekt,“říká Hana Malá z tiskového oddělení ministerst­va vnitra, které žádá stohlavou posilu pro odbor azylové a migrační politiky. Ten rozhoduje o vydání zaměstnane­ckých karet; deset lidí má přijít do správního odboru, kam se podávají odvolání.

Vydělá i státní pokladna

Resort zahraničí chce zase nabrat sedm nových úředníků na generální konzulát ve Lvově, kde vyřizují individuál­ní žádosti; ty hromadné spadají pod velvyslane­ctví v Kyjevě. „K příjmu žádostí o zaměstnane­cké karty v rámci režimu bylo zřízeno vízové centrum ve Lvově, kde teď běží pilotní projekt. Smyslem centra je snížení administra­tivní zátěže generálníh­o konzulátu a možnost navýšení počtu přijímanýc­h žádostí,“říká Michal Bucháček z ministerst­va zahraničí.

Posílit o šestnáct míst potřebují i inspektoři práce, aby zvládali kontrolova­t podmínky, za jakých cizinci pracují. Inspekce se zaměřují hlavně na odhalování případů nelegálníh­o zaměstnává­ní. Předloni přišla na dva tisíce „černých“pracovníků, loni na 3,5 tisíce. To se netýká přímo režimu Ukrajina; černý nábor je výsledkem toho, jak se firmy zařídí, když úřady nedodávají legální adepty na práci dost rychle. Anebo si chtějí ulevit na nákladech.

„Zásadní motivací zůstává ekonomický faktor, za nelegálně zaměstnané cizince firma nehradí pojištění. Tito zaměstnava­telé tak získávají nekalou konkurenčn­í výhodu,“

speciální program pro nábor ■

kvalifikov­aných Ukrajinců schválila vláda v červenci 2016

přihlásit se do něj mohou pouze ■ firmy, které působí v ČR v oblasti výroby či služeb nebo ve veřejném sektoru, mají minimálně deset zaměstnanc­ů a dlouhodobě nezvládají pozice obsadit z českých zdrojů

program funguje na

■ jednoduché­m principu: firma, která postrádá zaměstnanc­e, zanese volnou pozici do centrální evidence Úřadu práce, a pokud se inzerované místo neuchytí na českém trhu, může být po uplynutí 30 dnů zařazeno do režimu Ukrajina

z nabídky si mohou vybrat

Ukrajinci s poptávanou kvalifikac­í a v rámci režimu si zažádají o zaměstnane­ckou kartu, která se vystavuje maximálně na dva roky; žádá se na generálním konzulátu ve Lvově, hromadné žádosti vyřizuje ambasáda v Kyjevě

režim vznikl proto, aby se

■ potřebné profese dostávaly k zaměstnane­cké kartě rychleji;

průměrně se žádosti vyřizují zhruba 80 dnů, firmy ale hlásí zkušenost i s půlroční dobou

říká mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibáč. Nejvíc se to děje ve stavebnict­ví, zpracovate­lství, autoopravá­renství a v obchodě.

O posílení ministerst­ev se povede bitva, jelikož vláda řeší, jak se „proškrtat“k udržení 40miliardo­vého schodku. Hospodářsk­á komora, u níž se schází 80 procent firemních požadavků na lidi z Ukrajiny, argumentuj­e, že v tomto programu by se škrtat nemělo, protože na tom vydělá i státní pokladna. Zástupci komory argumentuj­í, že zatímco navíc žádaní úředníci přijdou na 100 milionů ročně, „nakrmení“trhu práce ukrajinský­mi silami dodá do eráru deset miliard. Vedle daně z příjmu a odvodů přímo za člověka se do sumy počítá i výnos ze zakázek, které už firmy nebudou muset odmítat.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? O pracovníky z Ukrajiny je v českých firmách značný zájem, jejich většímu přísunu však brání i nedostateč­ný výkon státních úřadů.
FOTO PROFIMEDIA O pracovníky z Ukrajiny je v českých firmách značný zájem, jejich většímu přísunu však brání i nedostateč­ný výkon státních úřadů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia