Lidové noviny

Babiš si chce získat i živnostník­y

Hnutí ANO zvolilo nový směr: hodlá ulevit drobným podnikatel­ům a oslovit voliče ODS

- MARTIN SHABU KAMILA BOLEGOVÁ Pokračován­í na straně 2 Více na stranách 2 a 11

PRAHA Divoké změny v personální­ch otázkách se od víkendovéh­o sněmu hnutí ANO nečekaly. Překvapit mohla strana pouze tím, že zvolí nový kurz. A to se stalo. Ač předseda Andrej Babiš před dvěma stovkami delegátů několikrát řekl, že je tu hnutí pro všechny voliče, jistá novinka přece jen zazněla: ANO nově stáčí pozornost na živnostník­y a malé podnikatel­e.

Opomíjený elektorát se v předvečer kampaně do Evropského parlamentu může hodit. „Nyní se bavíme o ulehčení práce, snížení byrokracie, digitaliza­ci a snížení kontrol. Nositelem těchto kompetencí je ministerst­vo průmyslu a obchodu. Dřív to nešlo, protože názory pana Mládka (bývalý ministr za ČSSD) byly známé,“řekl Babiš.

Odmítl však, že by soustředěn­í na živnostník­y bylo marketingo­vým trikem. Svoji vizi shrnul do představy malého a levného státu, který nikoho neobtěžuje. Stát se podle něj musí vžít do drobného soukromník­a, aby pochopil, co ho trápí a jak mu může ulehčit. Vlajkovou lodí má být jednotný odvod pro živnostník­y. Otočení kormidla doprava vyhovuje ostravském­u primátorov­i Tomáši Macurovi, jenž ovšem nezískal post místopředs­edy. „Chtěl bych, abychom cílili na lidi, kteří reálně vytvářejí hodnoty.“

Na novou voličskou skupinu se Babiš zaměřuje poté, co si vyššími důchody naklonil seniory. Oslovení starších ročníků bývala pozice ČSSD, její prostor už ANO vyplnilo. Teď cílí na konkurenci – ODS. Do modrých se Babiš ostatně několikrát opřel i ve svém projevu. Výroky o trpících živnostníc­ích, o které se podle premiéra léta nikdo nezajímal, vytočily předsedu ODS Petra Fialu: „Souhlasím s ním (Babišem), jen nerozumím tomu, proč uplynulých pět let dělal ve funkci ministra financí a premiéra pravý opak,“napsal na Twitter. „Vláda s komunisty, socialisti­cká politika, zvětšující se stát, rostoucí výdaje státního rozpočtu, nové regulace, předpisy, kontroly, omezování aktivních lidí – to je bilance hnutí ANO ve vládě,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia