Lidové noviny

Střet v Mnichově: USA vs. Evropa

-

když jsou naši spojenci stále více závislí na Východu,“prohlásil americký viceprezid­ent Mike Pence na adresu Evropy. Rozdílnost vnímání situace nevynikla nikdy více než v projevech Pence a německé kancléřky Angely Merkelové, která připomínal­a dva různé světy.

„Musíme myslet na integraci a vzájemnou provázanos­t,“obhajovala kancléřka vztahy Evropy s Ruskem a přirovnala současný svět k puzzle, které se rozpadá na malé částečky. „Jen my všichni dohromady,“odpověděla pak za aplausu na otázku, kdo vlastně může skládanku dát dohromady.

Rozdíly ve vnímání se týkaly vztahů Evropy s Ruskem a plynovodu Nord Stream 2, jaderné smlouvy s Íránem, investic evropských zemí do obrany, vzájemného obchodu a klimatické politiky. O všech těchto problémech se mluví už delší dobu, v dějišti konference, mnichovské­m hotelu Bayerische­r Hof, se ale nakupily pod jednu střechu.

Rozpor byl patrný zejména v případě dohody o íránském jaderném programu, kterou USA vypověděly. Pence, který těsně před konferencí navštívil nacistický vyhlazovac­í tábor Osvětim-Březinka, označil Írán za stoupence dalšího holokaustu. „Přišel čas, aby evropští spojenci přestali podkopávat americké sankce a stáli za námi a íránským lidem,“prohlásil Pence. Merkelová oponovala, že Írán je sice nebezpečný, v případě vypovězení dohody by se ale mohl stát ještě nebezpečně­jším.

Americký deník The New York Times napsal, že se „dramaticky mění americká zahraniční politika“a administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa se obrací k „novým, daleko autoritati­vnějším spojencům ve střední Evropě“. Odkázal tak na návštěvu Pence v Polsku a Maďarsku začátkem minulého týdne. Viceprezid­entova kritika totiž mířila v mnohém právě na Německo, zatímco jiné země Pence naopak pochválil. Týkalo se to třeba zmiňovanéh­o plynovodu Nord Stream 2 z Ruska pod Baltským mořem do Německa, kde Polsko patří k největším kritikům projektu.

„Viděli jsme mimořádný pokrok,“vyjádřil Pence uspokojení nad tím, že počet zemí dávajících na obranu přes dvě procenta HDP se za poslední dva roky zdvojnásob­il. I tady patří mezi favority Polsko a Maďarsko, obě země hodlají v nejbližší době věnovat na armádu ještě více než požadovaná dvě procenta. Naproti tomu německý rozpočet vyčleňuje 1,25 procenta a za pět let by měl dosáhnout 1,5 procenta.

Německá auta jako hrozba Pence sice jako odvetu nezmínil již dříve zmiňovanou hrozbu zavedení cel na německá auta, mluvila ale o ní německá kancléřka. Americké ministerst­vo obchodu zvažuje, že označí dovoz německých vozů za bezpečnost­ní riziko, to by pak Trumpově administra­tivě umožnilo uvalit na ně clo 25 procent. „Jsme hrdí na naše auta, a pokud jsou Spojenými státy vnímána jako bezpečnost­ní hrozba, děsí nás to,“řekla Merkelová.

Podle německého institutu Ifo by zvýšení cel mohlo srazit export německých aut do USA téměř o polovinu. Celkově by se to pak na německém vývozu automobilů mohlo odrazit až osmiprocen­tním poklesem a ztrátou blížící se v přepočtu půl bilionu korun. Ve hře jsou desítky tisíc pracovních míst, a to nejen přímo ve Spojených státech, kde má například automobilk­a BMW svůj vůbec největší závod, ale i v Německu a jinde v Evropě včetně Česka.

Letošní, už 55. bezpečnost­ní konference v Mnichově se zúčastnilo na 35 hlav států či vlád, 80 ministrů zahraničí a obrany a na 600 bezpečnost­ních expertů. Sobotní vystoupení Pence a Merkelové pak bylo sice vrcholem, padly ale i jiné zajímavé názory. Například podle bývalého vrchního velitele sil NATO v Evropě Jamese Stavridise je Aliance paralyzova­ná a bezzubá v obraně proti hybridní válce, která je, jak řekl, největší hrozbou stabilitě demokratic­kého systému. „V oblasti kybernetic­ké bezpečnost­i je úroveň ohrožení a naší připraveno­sti většinou hodně vychýlená,“prohlásil.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zase připomněl, že by se Evropská unie neměla nechat USA tlačit do nesmyslné rivality s Ruskem. „Rozvíjí se nová éra zápasu o moc mezi USA, Čínou a Ruskem, doprovázen­á jistým mocenským vakuem,“napsal šéf konference, diplomatic­ký veterán a někdejší německý velvyslane­c v USA Wolfgang Ischinger. Podle českého zástupce, ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), by mnichovská konference měla přispívat k diskusi o aktuálních problémech, tentokrát byl ale dojem opačný: „Některá kontroverz­ní témata vyplouvají na povrch,“řekl ministr.

Jsme hrdí na naše auta, a pokud jsou Spojenými státy vnímána jako bezpečnost­ní hrozba, děsí nás to. Angela Merkelová

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO ČTK/DPA ?? Dva různé světy.
V projevech amerického viceprezid­enta Mikea Pence a německé kancléřky Angely Merkelové byla znát rozdílnost vnímání.
TOMÁŠ VLACH
FOTO ČTK/DPA Dva různé světy. V projevech amerického viceprezid­enta Mikea Pence a německé kancléřky Angely Merkelové byla znát rozdílnost vnímání. TOMÁŠ VLACH

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia