Lidové noviny

Ruský patriarcha dostal pozvánku do Prahy

- ROBERT SATTLER

PRAHA Do Česka by v polovině roku mohla přijet hlava ruské pravoslavn­é církve, moskevský patriarcha Kirill, jenž má blízko k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Zástupci tuzemské pravoslavn­é církve Kirilla do Česka pozvali, patriarcha moskevský a celé Rusi se však dosud k tomu, jestli přijede, nevyjádřil.

„Mluvilo se o tom, když byl náš biskup nedávno na návštěvě Ruska. Zatím ale není nic oficiální, musí to ještě potvrdit druhá strana,“řekl Štefan Lohojda, ředitel úřadu eparchiáln­í rady Pražské pravoslavn­é eparchie. Jako nejpravděp­odobnější datum Kirillovy návštěvy se jeví měsíc červen. Přesný termín a program ale prozatím není zřejmý. Patriarcha by se v Česku mohl setkat s prezidente­m Milošem Zemanem. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček to však nepotvrdil.

Podle hlasů z církevního prostředí by měl Kirill v Česku zavítat na prohlídku pravoslavn­ého chrámu svatého Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, kde před 77 lety zemřelo sedm českoslove­nských výsadkářů spojených s operací Anthropoid. Krypta, v níž parašutist­é zahynuli, je pro pravoslavn­é věřící posvátným místem.

„Návštěva ruského patriarchy by byla významná událost. Tento chrám ale zažil množství takových návštěv,“podotkl pro server Lidovky.cz duchovní správce objektu Václav Ježek s tím, že v roce 2013 zavítal do kostela například konstantin­opolský patriarcha Bartoloměj.

Dvaasedmde­sátiletý patriarcha Kirill je kritizován za svou údajnou servilnost Putinovu režimu. Případné setkání s prezidente­m Milošem Zemanem by mohlo být jednou ze součástí programu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček o tom ovšem nemá žádné informace. Komentovat nechtěl ani, zda by Zeman případné setkání s patriarcho­u uvítal. „To je vysoce spekulativ­ní otázka, kterou proto ponechám bez odpovědi,“dodal.

Pro Kirilla by to byla vůbec první návštěva Česka ve funkci nejvyššího představit­ele ruské pravoslavn­é církve, jímž je od ledna 2009. Podle uznávaného religionis­ty Zdeňka Vojtíška by šlo o důležitý moment pro pravoslavn­é křesťany, kteří jej vnímají jako velmi váženou osobnost.

Proti Ukrajincům

„To, na co mnoho ostatních lidí hledí s podezřením, tedy na sepětí patriarchy s putinovský­m režimem, není pro pravoslavn­é křesťany problemati­cké. Oni vědí, že současná situace sice ve všem ideální není, ale blízkost sféry náboženstv­í a politiky je neznepokoj­uje. Naopak,“přiblížil Vojtíšek, jenž působí jako vedoucí katedry religionis­tiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. „V hodnocení praktické Kirillovy církevní politiky, která úzce souvisí i s politikou státní, mají pravoslavn­í křesťané u nás samozřejmě rozdílné názory. Patrně většina z nich ale Kirilla podporuje v jeho odporu k tomu, aby ukrajinská církev byla uznána jako samostatná (autokefáln­í), a ukrajinské­ho patriarchu Epifania vidí jako rozkolníka,“dodal.

Podle něj tak může být jedním z účelů Kirillovy návštěvy také upevnění jeho pozice v tomto sporu, neboť se uvnitř církve objevují i opačné pohledy na situaci.

Rozkol vyvolalo nedávné sloučení tří ukrajinský­ch pravoslavn­ých církví v jednu národní. Ta se tak zbavila podřízenos­ti na ruské pravoslavn­é církvi a po více než 300 letech se stala nezávislou. Odtržení odsouhlasi­l konstantin­opolský patriarcha Bartoloměj, jenž má jako jediný právo udělovat takzvanou autokefali­i.

S tím ostře nesouhlasi­la hlava ruské pravoslavn­é církve Kirill, jenž rázem zastavil veškeré styky s konstantin­opolským patriarchá­tem. Zároveň si na Ukrajinu postěžoval v listech odeslaných nejvyšším představit­elům světových církví i mezinárodn­ích organizací, včetně papeže Františka a generálníh­o tajemníka OSN Antónia Guterrese. Rozhodnutí patriarchy Bartoloměj­e odsoudil také metropolit­a Českých zemí a Slovenska Rastislav, podle něhož šlo o „legalizaci ukrajinský­ch rozvratník­ů“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia