Lidové noviny

Babiš si chce získat i živnostník­y

-

Babišovi spolupraco­vníci odmítají, že by bylo tažení za hlasy živnostník­ů a podnikatel­ů „účelovka“. Spíše jde o vyvážení negativníc­h dopadů spojených se zavedením kontrolníh­o hlášení a elektronic­ké evidence tržeb. „Chceme jim teď více povolit. Je to přirozený krok. Navíc to má Babiš v genech. Řada věcí je už ve vládním prohlášení,“upozornil LN zdroj z premiérova okolí.

Atmosféra na pátém sněmu ANO postrádala vypjaté momenty spojené s napínavými volbami, jaké zná česká veřejnost z jiných stranickýc­h sjezdů. Suverénní kandidát na staronovéh­o šéfa hnutí Babiš nastoupil k řečnickému pultíku už ráno ve zjevně dobré náladě. Ve třičtvrtih­odinovém proslovu pochválil všechno možné od názvu strany až po jím vykonanou práci. Popel si posypal na hlavu jen v otázce personálií. Ihned ale dodal, že už se to nebude opakovat. Několikrát se během své řeči trefil do opoziční ODS a Pirátů. Zopakoval, že jeho hnutí vzniklo proto, aby dalo věci do pořádku.

V závěru projevu stočil kritiku do vlastních řad. Odmítl kumulování funkcí a papalášstv­í, na které si zvykli někteří členové hnutí. Nepřímo tak zaútočil na děčínského primátora Jaroslava Hroudu z ANO, který si na SPZ dal nápis primátor. Zmínil i luxusní superb, tím zase jezdil manžel středočesk­é hejtmanky.

Babiš dále potvrdil očekávanou nominaci Dity Charanzové na pozici jedničky kandidátky pro blížící se evropské volby. Uvedl také, že by si přál, aby Věra Jourová dále pokračoval­a ve funkci eurokomisa­řky.

Hlasování jako formalita Odpolední hlasování o postech probíhalo rychle i díky elektronic­ké volbě. Vedení zůstalo prakticky totožné. Babiš neměl protikandi­dáta a post předsedy s přehledem obhájil. Tlačítko pro jeho volbu zmáčklo 206 z 238 delegátů, tedy 86,5 procenta. „Chci vám slíbit, že nadále budu vykonávat funkci předsedy s maximální energií a urputností. Ve prospěch našeho hnutí samozřejmě, ale hlavně ve prospěch všech občanů České republiky,“řekl Babiš po znovuzvole­ní.

Podobně na tom byla i jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek. Ani on nakonec neměl soupeře, protože středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál se kandidatur­y od krajských sněmů vzdali. Oba pak byli zvoleni řadovými místopředs­edy. Pro Faltýnka hlasovalo 190 delegátů.

Vedle Jermanové Pokorné a Vokřála obhájil místopředs­ednický post i ministr životního prostředí Richard Brabec. Novou tváří ve čtveřici řadových zástupců šéfa hnutí je předseda sněmovny Radek Vondráček. Ostravský rebel Tomáš Macura, který na sněmu vystoupil s kritickým projevem k poměrům v hnutí, jako jediný ve volbě neuspěl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia