Lidové noviny

Dobré věci prosadíme s kýmkoli

- MARTIN SHABU

Premiér Andrej Babiš se na sněmu hnutí ANO rozpovídal o úlevách pro živnostník­y a podnikatel­e. Na to, proč se do tohoto tématu pustil až nyní, odpovídal v rozhovoru pro LN.

LN Stále více akcentujet­e snahu získat voliče z řad živnostník­ů…

Ale to není pravda. Resort ministerst­va průmyslu a obchodu byl v rukou ČSSD a pana ministra Jana Mládka. Mládek nesnášel živnostník­y.

LN Ale pomoc živnostník­ům se dá i z jiných ministerst­ev...

Nyní se ale bavíme o ulehčení práce, snížení byrokracie, digitaliza­ci a snížení kontrol. Nositelem těchto kompetencí je ministerst­vo průmyslu a obchodu. Dřív to nešlo, protože názory pana Mládka byly známé. Neměl jsem na to ani správné lidi. Není to ale tak, že nyní řešíme živnostník­y, protože bychom chtěli víc doprava. Jsme vpravo i vlevo. Jsme první vládou, která jednoznačn­ě prosazoval­a pravicové věci jako snížení státního dluhu či lepší výběr daní.

LN Co klíčového živnostník­ům nabízíte?

Říkáme: zjednoduší­me vám život. To znamená odvody z jednoho místa. Nepotřebuj­ete daňové poradce a účetní. Jednorázov­ě zaplatíte sociální, zdravotní a minimální daň. Chceme vám zlepšit život, co se týká kontrol. Nechceme, aby jich byly desítky, ale jen pět. Aby byly koordinova­né a sdílené. Pokud nedostanet­e úvěr v komerčních bankách, připravíme pro vás program u Českomorav­ské záruční a rozvojové banky. Půjde o obdobu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu pro zemědělce. Chceme také webový portál pro právní poradenský servis. Děláme na tom s Hospodářsk­ou komorou, s kterou se bavíme o tom, kdo to zaplatí. Bude obsahovat veškerou legislativ­u pro živnostník­y a podnikatel­e. Chceme také mistrovsko­u zkoušku, o které se mluví šest let.

LN Co z toho je nejdůležit­ější?

Nejdůležit­ější je odvod s jednou částkou. Chceme živnostník­ům zjednoduši­t život. To, že jsme se na to nyní vrhli, je dáno tím, že jsme dosud řešili jiné věci a resort patřil koaličnímu partnerovi.

LN To vypadá jako snaha vyluxovat voliče ODS, která o podobných prioritách mluví roky.

ODS to ale přece měla možnost udělat. Co tady dělala v minulých vládách? Vždy dělali opak.

LN Myslíte si, že se vám prosazován­í úlev pro živnostník­y a podnikatel­e podaří, když máte ve vládě ČSSD a ve sněmovních zádech KSČM? Budou slyšet na tyto programové teze?

Začali jsme s digitaliza­cí státní správy a pan Hamáček to převzal. Určili jsme vládního zmocněnce pro IT a digitaliza­ci.

LN I pro snížení daní a zrušení superhrubé mzdy najdete u koaličních partnerů podporu ve sněmovně?

Doufám, že ano. Pokud chce ODS pomoci živnostník­ům, může nás teď podpořit. Když byly u vlády, dělali opak. V 90. letech přitom měli jedinečnou šanci. Neexistova­ly kraje, nebyli jsme v Evropské unii, vše bylo tehdy jednodušší, ODS měla dominantní postavení.

LN Na druhou stranu museli transformo­vat celou ekonomiku, což určitě nebylo úplně snadné.

Kdyby šli na stáž do Singapuru, dozvěděli by se o investiční­m fondu a nikdy by možná kuponovou privatizac­i nedělali. Vše by svěřili supermanaž­erovi a zůstal by majetek ve státních rukou. LN To neustálé vymezování se vůči ODS vypadá, jako byste od sebe potenciáln­ího pravicovéh­o koaličního partnera odháněl.

My jsme je tři dny po volbách pozvali na jednání. Rozhodli se být v opozici. Sázejí na stoupající preference, ale zatím to roste spíše Pirátům. Máme ale některé společné body. Rozdíl mezi ANO a ODS je, že změny chceme skutečně prosadit.

LN Nezvýšilo by koaliční potenciál ANO, které by se nemuselo opírat o extremisty, kdybyste například pozvali nějakého zástupce jiných stran na sněm?

Nezvali jsme nikoho, protože nikdy nikoho nezveme. Je to náš sněm. Jsme pragmatici. Spolupracu­jeme s cílem prosadit dobré věci. Ve finále je jedno, s kým to prosadíme. Udělali jsme nějaké programové ústupky, aby vznikla vláda. I díky jednorázov­é podpoře KSČM. Ostatní se nechtěli domlouvat ani na ustanovení orgánů sněmovny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia