Lidové noviny

Chci pět křesel, říká jednička do eurovoleb

- MARTIN SHABU

PRAHA Hnutí ANO vysílá jako jedničku do voleb do Evropského parlamentu europoslan­kyni Ditu Charanzovo­u. Favoritka premiéra Andreje Babiše dostala na sněmu i podporu širšího vedení. Jak řekla LN, na eurokandid­átce by za sebou ráda viděla nejen členy hnutí.

LN Jak bude vypadat zbytek eurokandid­átky ANO?

Domluvili jsme se, že se za čtrnáct dní sejde výbor hnutí ANO, který rozhodne o složení kandidátky. Dostali jsme nabídku na řadu nominantů z ANO. Já bych byla ráda, aby hnutí zůstalo otevřené i odborníkům z vnějšku. Tedy aby na kandidátce byli lidé i vně hnutí, kde cítím zájem.

LN Do jaké frakce zamíří europoslan­ci ANO?

Kam bychom šli, vždyť jsme v Alianci evropských liberálů a demokratů (ALDE). V říjnu jsem byla zvolena do jejího vedení, kde je poprvé Čech. S ANO se v této frakci počítá.

LN Premiér kritizuje kvůli zpolitizov­ání tu OLAF, který zkoumal dotaci pro Čapí hnízdo, jindy celou Evropskou komisi. Jak se vám to poslouchá?

Evropští komisaři jsou nominanti politickýc­h stran. Spíš mi přijde za dvacet let pozorování, že je to rozjetý vlak, který chrlí kvanta legislativ­y, třeba mnohdy i v dobré víře. Premiéři by měli bouchnout do stolu a říci, že priorita EU je bezpečnost. Když vypukne migrační krize, musíme ji všichni do jednoho řešit a není možné, abychom paralelně probírali otázky genderu a daní nebo povinného ručení na elektrokol­a.

LN Utekla jste mi z otázky.

Evropská komise je nezávislý orgán. Je to ale tak v praxi?

LN To jsem se ale ptal já vás.

Cítím, že Evropská komise je pod tlakem států. Ze své zkušenosti vím, že existují návrhy, které jsou komisí předkládán­y na podnět velkých členských zemí. Takto to v Bruselu funguje.

LN Kolik procent chcete ve volbách získat?

Chceme vyhrát. Byla bych ráda, kdybychom měli více než v posledních evropských volbách a zvýšili počet mandátů na pět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia