Lidové noviny

Macura: Slevami na jízdném si mladé voliče nekoupíme

- KAMILA BOLEGOVÁ

LN Pan předseda řekl, že jste strana catch all party, tedy pro všechny zleva i zprava. Vy naopak říkáte, že by se hnutí ANO mělo více vyprofilov­at doprava. Jak to tedy je?

Asi bude mít pravdu pan předseda. Mám s tím trošku filozofick­ý problém, protože samozřejmě znám pojmy catch all party a podobně, ale nejsem přesvědčen, že to úplně funguje. Všichni občané musí mít samozřejmě efekt z dobrého vládnutí. Myslím si, že každý politický subjekt by měl definovat, co jsou jeho priority. A ty priority podle mne nemohou, a možná že se mýlím, jít úplně napříč celým spektrem, protože ty skupiny mají přece opačné preference, cíle a zaměření. Snažím se, abychom jasněji definovali, pro koho hnutí je a na koho a kam primárně cílí. Chtěl bych, abychom cílili na lidi, kteří reálně vytvářejí hodnoty, a ty jsme postupem času trošku poztráceli nebo nám přestali rozumět. Ať jsou to podnikatel­é, učitelé, inteligenc­e, vědci, akademici a mladí lidé, kteří jsou perspektiv­ou pro tuto zemi. My pro ně něco uděláme, podpoříme jejich aktivity a motivujeme je, ať se lépe podniká, zkoumá a inovuje, oni nám začnou věřit. Pak bude bohatší celý stát a mohou být větší dávky, důchody a minimální mzdy, ale naopak to nefunguje. Alespoň si to myslím.

LN Říkal jste, že strana má nízký koaliční potenciál, což se ukázalo po krajských volbách. Pan Babiš ale na sněmu kritizoval několikrát ODS i TOP 09. Není to kontraprod­uktivní?

My máme v Ostravě koalici s ODS a funguje skvěle. Vždycky je to o lidech a jejich schopnosti se domluvit. Potom jsou jiná města, kde to nešlo. Víte, jak nízký koaliční potenciál jsme ukázali po parlamentn­ích volbách. Kdy jsme byli dotlačeni do jakési menšinové vlády s ČSSD a musíme snášet toleranci od komunistů, protože v dané chvíli nebyla jiná volba. To svědčí o tom, že nemáme ten potenciál. Nevím, jestli to chtějí všichni členové, nebo alespoň většina, ale já určitě ne. Abychom 30 let po revoluci v zásadě dali historicky největší praktickou sílu komunistic­ké straně jako jakousi kompenzaci za to, že nás tolerují. Kdybychom bývali měli větší koaliční potenciál, tak k této situaci nemuselo dojít.

Ostravský primátor Tomáš Macura je jeden z mála kritiků prvního muže hnutí. „Každý politický subjekt by měl definovat, co jsou jeho priority,“říká Macura, který se neúspěšně pokusil získat pozici místopředs­edy.

LN Jak chcete přilákat mladé lidi, aby volili ANO?

Musíme být pro ně autentičtí. Ty si nekoupíte pragmatick­ými věcmi typu slevy na jízdném. To mi tam chybí. Neříkám, že je získáme během dvou měsíců do eurovoleb, ale je to spíše nějaká dlouhodobá vize, již musíme skupinám, které nám přestávají věřit, předat. Mezi ně patří ale i podnikatel­é.

LN Berete neproměněn­ou nominaci na post místopředs­edy jako nějaký signál?

Ve vedení budu (Macura byl zvolen mezi členy předsednic­tva – pozn. red.). Beru to jako úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia