Lidové noviny

Hluk ohrožuje v noci miliony Čechů

-

PRAHA Statisíce lidí ve velkých městech spí podle strategick­ých hlukových map ministerst­va zdravotnic­tví v nadměrném hluku. Podle Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) i českých hygieniků by neměl hluk před okny domů přesáhnout během dne v průměru 55 a v noci 40 decibelů. V Praze tuto hranici překračuje bydliště 1,1 milionu lidí, v Brně 350 000. Podle Státního zdravotníh­o ústavu je prokázaným účinkem hluku ve dne poškození sluchu, vliv na kardiovask­ulární systém a nepříznivé působení na osvojování řeči a čtení u dětí.

V noci pak hluk prokazatel­ně působí poruchy spánku, zvýšené užívání léků na spaní nebo změny fyziologic­kých reakcí těla. Začátkem roku se vlivem hluku zabýval i Ústavní soud, povolenou hranici hluku ale nezpřísnil. Strategick­é hlukové mapy uvádějí data za rok 2017. Devět z deseti Pražanů podle nich spí při hluku větším než 40 decibelů, přibližně jeden z deseti při více než 60 decibelech. Téměř půl milionu obyvatel hlavního města žije v místě, kde je hluk přes den vyšší než 60 decibelů a více než 103 000 lidí nad 70 decibelů.

V hlučném prostředí stojí v metropoli podle map také přes 200 škol a dvacítka zdravotnic­kých zařízení. Nadměrnému hluku jsou nejvíce vystaveni také lidé v Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Ústí nad Labem, v Teplicích či Liberci.

Hluk od 60 decibelů přitom může mít rovněž vliv na nemoci srdce, jako je vysoký tlak nebo ischemická choroba srdeční.

Pro představu: jedoucí auto vydává průměrně hluk 70 decibelů, sbíječka 100 decibelů a startující letadlo 120 decibelů, uvádí stupnice WHO.

Ministerst­vo nyní začalo další kolo sběru dat, zveřejnit je chce v roce 2023. „Strategick­é hlukové mapy jsou výpočtovým modelem hlukové situace kolem vybraných pozemních komunikací, železniční­ch tratí, městských aglomerací a Letiště Václava Havla v Praze, tedy kolem největších zdrojů hluku způsobenýc­h dopravou,“uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldov­á. Každý stát musí strategick­é hlukové mapy pořídit. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia