Lidové noviny

Vezměte si zpět islamisty, vyzval Trump spojence

-

WASHINGTON Americký prezident Donald Trump v noci na včerejšek v souvislost­i s blížící se porážkou Islámského státu (IS) v Sýrii vyzval evropské spojence USA, aby si vzali zpět přes 800 islamistů, kteří přišli bojovat do Sýrie a Iráku z Evropy a které Američané zadrželi v Sýrii, a aby je postavili před soud. Varoval, že Spojené státy by je propustily. Chalífát podle Trumpa stojí před pádem. Vítězství nad islamisty přislíbil v příštích dnech ohlásit také velitel sil arabsko-kurdské koalice SDF, bojujících o poslední baštu teroristic­ké organizace IS – vesnici Baghúz na východě Sýrie.

Ozbrojenci z IS, kteří před několika lety ovládli značnou část Sýrie a Iráku, jsou nyní obklíčeni na území o rozloze menším než jeden kilometr čtvereční. Dle SDF bojovníci IS zadržují v Baghúzu více než tisícovku civilistů a brání jim v odchodu. Mustafa Bálí z mediální služby SDF uvedl, že IS uzavřel všechny cesty vedoucí kolem vesnice Baghúz, kde se bojovníci IS opevnili. Využívají prý podzemní tunely a síť jeskyň. Příslušníc­i této teroristic­ké organizace, mezi nimiž mohou být i vysoce postavení velitelé, se ukrývají mezi civilisty. Ty mohou použít jako rukojmí, varuje SDF.

Trump na Twitteru vyzval západní státy, aby převzaly větší část břemene boje s teroristy. „Je načase, aby se víc zapojili ostatní a udělali práci, kterou tolik umějí. Stáhneme se po stoprocent­ním vítězství nad chalífátem!“napsal.

Zraky se obracejí ke Kurdům

Jak včera na mnichovské bezpečnost­ní konferenci ujistil americký zmocněnec pro Sýrii James Franklin Jeffrey, stažení amerických vojáků ze země bude postupné, USA budou o tématu také jednat se spojenci. I americký viceprezid­ent Mike Pence v projevu v bavorské metropoli řekl, že USA si nadále v regionu zachovají vojenskou přítomnost.

Syrský prezident Baššár Asad varoval, že Spojené státy neochrání ty skupiny, které na to sázejí. Podle agentury Reuters se tímto prohlášení­m zjevně obracel na bojovníky z řad syrských Kurdů, kteří v minulých letech proti IS bojovali. „Nikdo vás neochrání kromě vašeho státu,“vzkázal Asad.

Na další osud syrských Kurdů poukázala též francouzsk­á ministryně obrany Florence Parlyová. V listu Le Parisien zdůraznila, že se syrští Kurdové na prahu vítězství nad IS nesmějí stát novými oběťmi syrského konfliktu. „Ohlášené americké stažení zamíchalo kartami a vytvořilo nové konfigurac­e v regionu. Nikdo neví, jaké uspořádání z toho vzejde. Naši partneři v terénu toho udělali hodně. Ohromně jim dlužíme,“zdůraznila ministryně v narážce na fakt, že kurdští spojenci ze SDF se po americkém stažení mohou ocitnout v přímém ohrožení intervencí Turecka na severových­odě Sýrie. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia