Lidové noviny

Na Volyni působili i čeští banderovci

Kdo jsou banderovci

- TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN na Ukrajině

Případy volyňských Čechů zabitých banderovci byly ojedinělé, mnozí krajané s nimi naopak sympatizov­ali a spolupraco­vali, říká šéf ukrajinské­ho Institutu národní paměti (UINP) Volodymyr Vjatrovyč.

KYJEV Ukrajinský institut národní paměti (UINP) vede 41letý Volodymyr Vjatrovyč už pět let. Současně se věnuje tematice poválečnéh­o pronikání bojovníků ukrajinský­ch nacionalis­tických skupin, pro něž se vžilo označení banderovci, na území tehdejšího Českoslove­nska. Právě UINP by měl být jednou z klíčových institucí, které budou spolupraco­vat v rámci česko-ukrajinské­ho fóra, jež se má zabývat mimo jiné i zkoumáním sporných stránek minulosti. Ředitel UINP zastává ukrajinský pohled na činy bojovníků Ukrajinské povstaleck­é armády (UPA) a dalších skupin, který se může lišit od toho, jak tuto problemati­ku reflektují jinde ve světě.

LN Jak byste oponoval volyňským Čechům, kteří s odvoláním na vzpomínky svých předků tvrdí, že UPA cíleně vraždila i jejich krajany?

V této věci se objevuje spousta manipulací, názornou ukázkou je situace kolem likvidace vesnice Český Malín v červenci 1943. V Česku někteří politici, například z komunistic­ké strany, tvrdí, že Český Malín vypálili banderovci. Přitom existují dokumenty jasně dokládajíc­í, že vesnici zničili nacisté v rámci trestní operace. Navíc se na obraně této vesnice podílela UPA, ta situace tedy byla přesně opačná.

Máme také hodně svědectví a dokumentů potvrzujíc­ích spolupráci povstalců s českým obyvatelst­vem. Na jihu dnešní Rovenské oblasti dokonce vznikla Česká povstaleck­á armáda, byla to podzemní organizace, která s UPA spolupraco­vala. Po válce pak Češi vystupoval­i jako spojenci povstalců v boji proti komunismu. Právě proto se UPA vydávala v letech 1945 až 1947 na území Českoslove­nska s cílem propagovat myšlenku společného postupu proti šíření bolševické ideologie.

To jsou fakta, zaznamenan­á v archivech jak u nás na Ukrajině, tak i v Česku. Tyto archivy jsou otevřené a je úkolem historiků, aby bořili mýty zažité o banderovcí­ch v Česku či v Ruské federaci.

LN Já jsem to celé ale slyšel trochu jinak. Před několika lety jsem mluvil s pamětnicí Marií Kafkovou z vesnice Kupičov na Volyni a ta mi velmi věrohodně popisovala, jak se celá tamní česká komunita spojila s polskou Zemskou armádou (AK), protože jinak by nepřežili...

Ano, byly případy, kdy se Češi spojovali s polským podzemím a bojovali v tomto konfliktu na straně Poláků. Ale mluvit o tom, že by se jednalo o masový jev, rozhodně nelze. A pokud se bavíme o tomto konkrétním případě nebo i některých dalších, kdy došlo k vraždění Čechů, tak tady nebyla příčinou jejich národnost, ale to, že podporoval­i polské nebo sovětské podzemní hnutí.

LN Kolik bylo takových případů?

To je právě práce pro badatele tyto případy objasnit a doložit. Jako historik zabývající se problemati­kou UPA jsem ale měl možnost vidět mnoho dokumentů na toto téma a většina z nich svědčí o loajalitě českého obyvatelst­va k UPA. Hlavně se to týká těch z první poloviny roku 1943. Koncem třiačtyřic­átého a v roce 1944 se situace mění a s přibližují­cí se Rudou armádou se Češi přiklánějí na stranu prosovětsk­ých sil (například partyzáni vysazovaní ze SSSR – pozn. red.). Česká menšina spolupraco­vala za účelem svého přežití s tím, kdo byl zrovna nejsilnějš­í.

LN Bude se váš institut podílet na práci česko-ukrajinské­ho fóra, jehož založení ohlásil koncem ledna na Ukrajině šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD)?

Chci, abychom se do toho zapojili. Sám jsem se zabýval tématem působení UPA na českoslove­nském území v letech 1945 až 1947, pracoval jsem s českými a slovenským­i archivy a výzkum tohoto druhu je určitě potřeba. Zabývám se i sovětskými mýty o druhé světové válce a ukrajinské­m osvobozene­ckém hnutí a je dobré připomínat, jak se tyto mýty a stereotypy formovaly a jak je dnes využívá ruská propaganda mimo jiné také u vás v Česku.

Ukrajinský­m nacionalis­tům se ■ zjednoduše­ně říkalo banderovci

podle ideového vůdce Stěpana Bandery.

Ten však v době založení

Ukrajinské povstaleck­é armády (UPA) v říjnu 1942 seděl v nacistické­m koncentrač­ním táboře, kam ho přivedla úporná snaha založit vlastní ukrajinský stát.

Brutálně postupoval­i vůči

Polákům, mezi kterými jich systematic­kým etnickým čistkám

padlo za oběť na 100 tisíc včetně žen a dětí.

Obětí polské msty bylo ■

20 tisíc, jako důsledek akcí banderovců se udává také

400 obětí z řad českých krajanů.

Po válce bojovali ukrajinští ■

nacionalis­té až do 50. let minulého století proti sovětskému režimu,

působili i na území Polska.

Počátkem dubna 1946

■ banderovci začali pronikat i na Slovensko. Nejdříve agitovali za boj proti komunismu, později

ustupovali přes českoslove­nské území do americké zóny v Německu. V bojích proti nim zahynulo 49 českoslove­nských vojáků a příslušník­ů bezpečnost­ních složek.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Veteráni Ukrajinské povstaleck­é armády (UPA, banderovci), se pravidelně setkávají v Kyjevě u příležitos­ti jejího založení. Snímek z října 2011.
FOTO PROFIMEDIA Veteráni Ukrajinské povstaleck­é armády (UPA, banderovci), se pravidelně setkávají v Kyjevě u příležitos­ti jejího založení. Snímek z října 2011.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia